Hormon eksikligiyle birlikte gelisebilen, yasa bagli testosteron, DHEA ve diger hormonlardaki düsüsün etkilerinin oldugu gerçek fizyolojik bir durum olan andropoz dönemi, “erkek menopozu” olarak da adlandiriliyor. Andropoz döneminin cografi kosullara ve irka göre dünya genelinde 40’li yaslarin sonu 50’li yaslarin basinda baslayabildigini belirten Uzman Klinik Psikolog Ulug Çagri Beyaz, bu dönemde çesitli ruhsal degisikliklerin görülebildigini kaydediyor. Beyaz, bu dönemde kendine güven kaybi, motivasyon ve enerji eksikligi, depresyon ya da üzüntü hali, konsantre olmada zorluk gibi farkli ruhsal degisiklikler görülebildigini söyledi.
Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tip Merkezi Uzman Klinik Psikolog Ulug Çagri Beyaz, “erkek menopozu” olarak da adlandirilan andropoz dönemine iliskin degerlendirmede bulundu.
Andropoz fizyolojik bir durumdur
Uzman Klinik Psikolog Ulug Çagri Beyaz, andropozun hormon eksikligiyle birlikte gelisebilen, yasa bagli testosteron, DHEA ve diger hormonlardaki düsüsün etkilerinin oldugu gerçek fizyolojik bir durum olmakla birlikte erkeklik hormonlarinda azalmayla ortaya çikan fiziksel ve emosyonel degisiklikler olarak da tarif edildigini söyledi.
Uzman Klinik Psikolog Ulug Çagri Beyaz, “Andropoz dönemi, cografi kosullara, irka göre degisebilmekte ve dünya genelinde 40’li yaslarin sonu 50’li yaslarin basinda baslayabildigi görülmektedir.” dedi.
Andropoz döneminde yasam birçok açidan etkilenebiliyor
Yaslanmayla birlikte erkek vücudunda meydana gelen hormonal degisimlerin yasami pek çok açidan etkileyebildigini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Ulug Çagri Beyaz, “Testosteron seviyelerinin azalmasi, tümüyle belirti ve semptomlara neden olmamakla birlikte andropoz, bazi bireylerde fiziksel, cinsel ve psikolojik sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar bireyin yasinin ilerlemesiyle daha agir bir hal alabilmektedir” uyarisinda bulundu.
Ruhsal degisikliklere yol açabiliyor
Uzman Klinik Psikolog Ulug Çagri Beyaz, yapilan bilimsel çalismalar dogrultusunda andropozun neden oldugu ruhsal degisiklikleri söyle siraladi:
Kendine güvenin kaybi, Motivasyon ve enerji eksikligi, Depresyon ya da üzüntü hali, Ereksiyon bozukluguyla birlikte olusabilen düsük benlik algisi, Kas kütlesinde azalmayla birlikte fiziksel zayiflik duygulari, Konsantre olmada zorluk, Düsük yasam doyumu, Kaygili ve hayati kaçiriyor olma hisleri.
Degisiklikler kisiden kisiye farklilik gösteriyor
Diger pek çok rahatsizlikta oldugu gibi, andropoz dönemindeki degisikliklerin de kisiden kisiye farklilik gösterebildigini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Ulug Çagri Beyaz, “Andropoz, her erkekte görülen oldukça dogal olan bir süreçtir. Ancak bu durum normal olarak kabul edilse de sürecin neden oldugu degisiklikler bireyin is ve sosyal yasamini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu durum çesitli ruhsal sorunlari da beraberinde getirebilir. Durumun etkileri kisiden kisiye göre farklilik gösterse de andropoz dönemindeki her erkek bu durumdan etkilenmektedir. Bireyin bu durumu nasil ve ne sekilde algiladigi, bu sürece atfettigi anlam, bu durumun nasil karsilanacagi konusunda önemli bir etkendir.” dedi.
Çiftler bu önerilere kulak verin!
Çiftlerin bu dönemde dikkat etmeleri gereken noktalara da dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Ulug Çagri Beyaz, “Bütün iliskilerin inisleri ve çikislari olmaktadir. Bazi dönemlerde ise bunlar daha yogun bir sekilde olabilmektedir. Andropoz dönemi erkekler için oldukça hassas bir süreç olabilecegi için eslerinin birbirleriyle olan iletisim konusunda destekleri çok önemlidir.” dedi.
Uzman Klinik Psikolog Ulug Çagri Beyaz, bu dönemde dikkat edilmesi gereken konulari söyle siraladi:
Eslerin birbirlerini dinlemeye ve anlamaya niyetlenmesi. Bu dönemde birey, kendisini yalniz ve kirilgan hissedebilir. Bu yüzden eslerin birbirlerini dinlemek için vakit ayirmasi eslerin birbirlerine karsi anlayis ve destegini artiracaktir. Nasil davranilmasi gerektigi konusunda elestirel bir tutum sergilemekten kaçinmali. Yasanan degisimleri kisisel algilamamali. Esiniz sizin desteginizi, ilginizi reddedebilir, yaninda olmanizi istemiyor gibi davranabilir veya gerçekten istemiyor da olabilir. Bu durumda ilgi ve destek vermeye çalismak kolay olmasa da bu durumu kisisel algilamamalisiniz. Bu davranislar tamamen esinizin içinde bulundugu durumla ilgili bir durum. Bu döneme özgü yasanabilecek degisimleri, sikintilari ve duygulari ertelemeden, biriktirmeden dile getirmek-konusmak. Bu süreçte iletisimi olabildigince yüksek tutmak önemlidir. Kisitlayici olmamak, kiskançlik yapmamak ve baskici davranmamak.