Bebeklerde Antibiyotik Tehlikesi

Bebeklik Döneminde Kullanilan Antibiyotikler Astim ve Alerji Yapiyor

Sağlık 26.10.2022 16:06:00 0
Bebeklerde Antibiyotik Tehlikesi

Bebeklik Döneminde Kullanilan Antibiyotikler Astim ve Alerji Yapiyor

 

Bakteriler yerine virüslere bagli birçok üst solunum yolu, barsak enfeksiyonunda antibiyotiklerin siklikla kullanildigini maalesef görüyoruz. Erken yaslarda antibiyotik kullanmak sindirim sistemindeki saglikli bakterileri de öldürmekte ve bunun sonucu olarak immün yanitin degismesine neden olarak astim ve alerjik hastaliklara sebebiyet vermektedir.

 

Antibiyotikler Masum Degil

Günümüzde enfeksiyonlarin tedavisinde kullanilan antibiyotiklerin uzun dönemde vücudumuzda yaratabilecegi zararlari olabilmektedir. Antibiyotikler bakteriler nedeniyle meydana gelen enfeksiyonlarin tek ve en etkili tedavi seçenegidir. Ancak bazen bu etkinlikleri suiistimal edilmekte ve aslinda kullanilmasi uygun olmayan birçok üst solunum yolu, barsak enfeksiyonunda da kullanildigini maalesef görüyoruz. Peki bu kadar sik kullandigimiz antibiyotikler sanildigi kadar masum mu?

 

Alerji ve Astim Dernegi Üyesi Çocuk Alerji Uzmani Dr. Gizem Atakul ‘Bebeklik döneminde hatta gebelikte maruz kullanilan antibiyotiklerin ilerleyen yaslarda çocuklarda basta alerjik hastaliklar olmak üzere bagisiklik sisteminin yanitlarini degistirerek birçok hastaligin sebebi olabilecegi tartisiliyor. Ne kadar çok ve ne kadar genis etkiye sahip antibiyotik kullanilirsa zararli etkileri de o kadar çok olmaktadir. Yeni bir çalisma, antibiyotiklere erken yaslarda maruz kalmanin sindirim sistemindeki saglikli bakterileri öldürdügünü bu nedenle de astim ve alerjiye neden olabilecegini gösteriyor’ açiklamasini yapti. 

 

Çocuklarinizda Antibiyotikten Kaçinin!

Günümüze kadar yapilan birçok çalismada antibiyotiklerin alerji hastaliklarin artmasindaki rolü arastirilmistir. En son yapilan çalismada erken çocukluk döneminde antibiyotik kullanimi ile ilerleyen yaslarda astim ve alerji gelisimi için neden-sonuç iliskisini gösteren en güçlü kanitlar sunulmustur. Bu çalismanin sonucuna göre dikkat etmemiz gereken sey oldukça açik. Özellikle küçük çocuklarda mümkün oldugunca antibiyotik kullanmaktan kaçinmaliyiz. Çünkü uzun vadede astim veya diger alerjik hastaliklarin gelisimi ve bu hastaliklardan kaynaklanan sorunlar için riskleri arttirmaktadir. 

 

Antibiyotikler Bagirsak Mikrobiyotasini Bozuyor

Bagirsak mikrobiyatasi olarak adlandirilan, bagirsagimizda yasayan yararli bakterilerin çesitliligi ve sayisinin birçok hastaligin gelisiminde önemli role sahip oldugunu biliyoruz. Ne yazik ki antibiyotikler o anda bizim için zararli olan bakterileri öldürürken vücudumuzda bizim için yararli olan bakterileri de öldürmektedir. Yararli bakterilerin sayisinin azalmasi, bagisiklik sistemimizin dis ortamda karsilastigi maddelere verdigi yanitlari degistirmektedir. Bu nedenle bozulmus bir mikrobiyataya sahip birey aslinda kendisi için zararli olmayan polen, ev tozu gibi maddeleri tehdit olarak algilayip bagisiklik yaniti gelistirir. Bunun sonucunda da kisi artik polen ve ev tozuyla karsilastiginda alerjik yanit verir böylece astim ve alerjik nezle gibi hastaliklarin belirtileri baslar. 

 

Antibiyotikler Alerji Yapiyor!

Çocuk Alerji Uzmani Gizem Atakul antibiyotiklerin alerjik hastaliklara nasil neden oldugunu yapilan bir çalismanin çarpici sonuçlari ile anlatabilecegini bildirdi. Bu çalismanin sonuçlari su sekilde: Farelerin bir kismina 5 günlükken agizdan antibiyotik, bir kismina su veriliyor.  Fareler büyüdügünde ev tozu ile karsilastiriliyor. Antibiyotik verilmis farelerin, su verilen farelerden farkli olarak alerjiye neden olan bagisiklik yaniti verdigini görüyorlar. Ancak eriskin dönemde antibiyotige maruz kalmis farelerin alerji yaniti gelistirmedigini görüyorlar. Ancak gelecek nesil için durum ayni degil. Alerjik yanit vermeyen bu farelerin yavrulari, ev tozu akarlarina daha fazla tepki gösteriyor. Tipki bebeklik döneminde antibiyotik alan farelerin, alerjene su alanlara göre daha fazla tepki vermesi gibi. Bu çalisma bize antibiyotiklerin bagisiklik sistemimize ait yanitlari nasil etkiledigi hakkinda önemli bilgiler veriyor. Görüyoruz ki, yalnizca eriskin dönemde degil ayni zamanda bebeklik dönemindeki mikrobiyatanin degismesi alerjik hastaliklarin gelisimini arttirmaktadir. 


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °