Tarih: 26.10.2022 16:19

Bagirsak Sikayetlerinizi Azaltin

Facebook Twitter Linked-in

INFLAMATUAR BAGIRSAK HASTALIKLARINDA LIFLI BESINLER AZALTILMALI

 

Besin Alerjisi Dernegi üyesi Alerji Diyetisyeni Ecem Tugba Özkan sizler için bazi bagirsak hastaliklarinda lif tüketiminin neden azaltilmasi gerektigini anlatti.

 

Inflamatuar bagirsak hastaligi, Crohn hastaligi, ülseratif koliti içeren kronik, tekrarlayan bagirsak iltihabidir. Inflamatuar bagirsak hastaliginin görülme sikligi son yillarda gelismis ülkelerde artmaktadir.

 

Inflamatuar bagirsak hastaliginin belirtileri karin agrisi, ishal, kanli diski, kilo kaybi ve geç ergenliktir. Ayrica uzun vadede bagirsak kanserinin görülme riskini arttirabilir. Bu hastaligin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak bazi risk faktörleri arasinda genetik, beslenme, çevresel etkenler ve bagirsak bakterilerindeki degisiklikler bulunmaktadir.

 

Lif, bitki kaynakli besinlerde (tahillar, meyveler, sebzeler ve bakliyatlar) bulunan ve insan vücudundaki sindirim enzimleri tarafindan parçalanmaya dirençli bir grup bilesige verilen isimdir. 

 

Diyet lifi tüketmek, saglikli bireylerde bagirsak sagligini olumlu yönde etkilerken inflamatuar bagirsak hastaligina sahip bireylerde hassasiyet nedenli sikayete neden olmaktadir. Ancak yapilan arastirmalara göre, fermente edilmemis liflerin tüketilmesinin inflamasyonu artirdigi ve bazi inflamatuar bagirsak hastaligina sahip hastalarda belirtileri kötülestirdigi görülmüstür. Arastirmacilar, enginar, hindiba kökü, sarimsak, kuskonmaz ve muz gibi besinlerde bulunan belirli lif türlerinin, genellikle inflamatuar bagirsak hastaligina sahip hastalarda belirli bakterilerin eksik veya hatali çalismasi durumunda fermente edilmesinin özellikle zor oldugunu belirtmislerdir.

 

Sonuç olarak, inflamatuar bagirsak hastaliginda fermente edilmemis diyet liflerine karsi hassasiyet bulunmaktadir. Bu durumun nedenleri arasinda; bagirsak mikrobiyotasinin lifi fermente etme kapasitesinde azalma, mukozal yüzeyde bagisiklik hücrelerinin varliginin artmasi ve bagirsak bariyerinde inflamatuar hasari bulunmaktadir. Bu nedenle, bu hastaliga sahip bireylerin diyet lifi seçiminde dikkat etmeleri gerekmektedir. Kuskonmaz ve brokoli gibi sapli sebzeler, havuç,patates,kereviz ve pancar gibi kök sebzeler, enginar, hindiba kökü, sarimsak, sogan ve muz gibi besinlerden uzak durmalari bagirsaklarini olumlu etkileyecektir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —