Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasinin Düzenlenmesine Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüsülmeye baslandi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, “Türkiye’de Anadolu’da yetistirilen tütüne kaçakçilikla irtibatlandirmak abesle istigaldir
Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasinin Düzenlenmesine Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüsülmeye baslandi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, “Türkiye’de Anadolu’da yetistirilen tütüne kaçakçilikla irtibatlandirmak abesle istigaldir. Türkiye’de tütün ekmek serbest ama tütün satmak yasak” dedi.
AKP milletvekillerinin imzasini tasiyan Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasinin Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi’nin komisyon görüsmeleri basladi.
Adalet Komisyonu Baskani, AKP Istanbul Milletvekili Abdullah Güler, “Yapilan arastirmalara göre 30 milyar liranin üzerinde vergi kaybimizin, ekonomik zararlarin söz konusu oldugunu ifade edebiliriz. Kayit disi ekonomi ve kaçakçilikça mücadele konusunda ülkemizin epey yürümesi gereken mesafeler oldugu kanaatindeyim. Kayit disi ekonomi oranini ülkemizin ekonomisine, vatandasimizin refahina daha ciddi katkilarda bulunacaktir ve bu kanun teklif imiz de bu anlamda katkisi olacaktir diye düsünüyorum” dedi.
“TÜTÜNÜN 4 DALI TICARETE KONU 16 DALI VERGIYE GIDIYOR”
CHP Izmir Milletvekili Mahir Polat da sunlari söyledi:
“Bu tütünler Anadolu cografyasinda üretiliyor bunlari kaçak olarak nitelemek dogru degil. Tartistigimiz bu kanunun gelis sebebi belli kiyilmis tütün ticaretine karsi alinan hapis cezasinin bir tik düsürülmesi ve hapis cezasinin olmamasi. Tütün neden kaçak yapilir? Çünkü; Bir paket tütünün 4 dali ticarete konu 16 dali vergi için alinan bir sey verginin bu kadar yüksek oldugu bir yerde yasadisi yollara sapmak da yapmak da gayet mantikli. Tütün kartellerinin eliyle kaçirilan verginin devede kulak kadar bir kisimdan konusuyoruz. Aslinda tütün kartellerinin isini kolaylastiracak bir yasa yapiliyor. Bu yasanin 8 maddesinde 50 milyona kadar bir teminattan bahsediyorsunuz. Tütün ticareti yapan bir isletmenin 50 milyon lira gibi teminat verebilmesi söz konusu mu? Bu da tütün kartellerinin daha da büyümesi ve tütün tesebbüsüne ait harekete geçebilmesi için 50 milyonu gözden çikarmasi gerekiyor. 1997’den bu güne tütün eksperi hiçbir sekilde kamuda görevlendirilmemis, gümrükte tütün eksperleri yok. Özellikle kaçak kisminda tütün eksperleri yok neyin kaçagini tespit edecek tütün eksperi olmayan bir kurum. Burada bir kanun yapacaksak Türkiye’nin dünya tütün ticaretine nasil etkileyecegini konusmamiz gerekiyor. Yoksa bizim gariban Anadolu insanin kiyilmis tütünlerinden kaçakçisi çikartmamiz dogru bir mantik degildir.”
“TÜRKIYE’DE TÜTÜN EKMEK SERBEST AMA TÜTÜN SATMAK YASAK"
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise, “Türkiye’de yetistirilen tütünleri kaçakçilikla irtibatlandirmak abesle istigaldir. Tütün bebek gibi bakilarak büyütülüyor. Burada elde ettikleri gelirlerle ailelerini geçindiriyorlar. Ben hiçbir zaman tütün kullanan biri degilim. Eger bir realite varsa önce kendi ülkemizin çikarlarini düsünmemiz lazim. Amerika ve dünya tütün kartellerine Türk tütününü yedirmemiz gerekiyor. Anadolu tütününü önceler ve tesvik verirsek vergi zaiyatimiz da olmaz sonra da vatandaslarimizi kaçakçilikla suçlamayiz. Türkiye’de tütün ekmek serbest ama tütün satmak yasak" diye konustu.
“SIGARA VE ALKOL ZAMLARINDAN SONRA KAÇAKÇILIGA KONU OLAN ÜRÜNLERE TALEBIN ARTTI”
IYI Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel sunlari söyledi:
“Kanunun gerekçesinin hemen basinda kaçakçiligi kaldirma var. Ama ben merak ediyorum insanlar niçin kaçakçilik yapar ve kaçakçiliga konu olan ürüne yönelir. Kaçakçiligin konu oldugu ürünlere vatandasin talebinin artmasi nedendir? Ben sigara ve alkol zamlarindan sonra kaçakçiliga konu olan ürünlere talebin arttigini düsünüyorum. Devlet alkolü içecege ve sigaraya zam yagarken belki vergi gelirlerini arttirdigini düsünüyor ama tütün ve alkol içeceklerine elde edilen gelirle zamdan sonraki gelir acaba artiyor mu? Benim seçim bölgemde zamdan sonra alkol alan kisi içki üreticisi konumuna geldi.”