Alevilik ile ilgili düzenlemelerin de yer aldigi torba kanun teklifinin ilk 8 maddesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün kabul edildi. Teklifin 8’inci maddesine göre; belediyeler, imar planlarini yaparken bölgenin sartlari ve ihtiyaçlarini göz önüne a
Alevilik ile ilgili düzenlemelerin de yer aldigi torba kanun teklifinin ilk 8 maddesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün kabul edildi. Teklifin 8’inci maddesine göre; belediyeler, imar planlarini yaparken bölgenin sartlari ve ihtiyaçlarini göz önüne alarak cemevleri için yer ayiracak ve cemevi yapilabilmesi için de kaymakam veya validen izin alinacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, AKP’nin Meclis’e sundugu Vergi Usul Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi görüsülüyor. Yayin ve yürürlük de dahil 23 maddeden olusan torba kanun teklifinden, limanlarin 49 yilligina özellestirilmesinin önünü açan madde çikarildi.
Teklifin birinci ve ikinci maddesi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylariyla kabul edildi. Bu maddelere göre; motorlu araç ticareti yapan mükelleflere, faaliyetlerini yerine getirirken sebep olabilecekleri vergisel kayiplari karsilamak amaciyla teminat yükümlülügü getiriliyor. Bu yükümlülüge uymayanlara özel usulsüzlük cezasi kesilecek.
Hazine ve Maliye Bakanligi’na, motorlu araç ticareti yapan mükelleflerden, dogacak vergilerin tahsil güvenligini saglamak amaciyla 30 milyon Türk lirasina kadar teminat alma, uygulamaya iliskin usul ve esaslari belirleme yetkisi veriliyor.
Teminat vermeyen motorlu araç tacirlerine, bir önceki hesap dönemine ait brüt satislar toplaminin binde 3'ü tutarinda özel usulsüzlük cezasi kesilecek. Bu ceza, 2022 yili için 1 milyon 300 bin liradan az olmayacak.
HATALI KAMULASTIRMALAR, BEDELININ ÖDENDIGI TARIHTE KABUL EDILMIS OLACAK
Teklifin 3, 4, 5, 6 ve 7’nci maddeleri de AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylari ile kabul edildi. Bu maddelerde, kamulastirmasiz el atmalar yüzünden açilan davalarda idarenin sürekli muhatap olmasi ve ayni tasinmaz için mükerrer ödeme yapmak zorunda kalmasi nedeniyle düzenleme yapiliyor. Buna göre; kamulastirma bedellerinin hak sahiplerine ödenmesi halinde, tebligi dahil eksik veya hatali kamulastirma islemleri, kamulastirma bedelinin ödendigi tarih itibariyla kesinlesmis kabul edilecek. Bu hüküm, tebligi dahil eksik veya hatali kamulastirma islemleri bulunmasina ragmen idare adina tescil edilmis olan tasinmazlar hakkinda da uygulanacak.
Kamulastirma bedelleri ve kamulastirmasiz el atma tazminatlarina iliskin mahkemelerce hükmedilen bedel, vekalet ücreti ve yargilama giderlerinin ödenmesi için, icra takibine gidilmeden önce davaci, banka hesap numarasini yazili sekilde davali idareye bildirecek. Idare de bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde ödeme yapacak.
Icranin geri birakilmasi talep edilirse idarenin teminat gösterme zorunlulugu olmayacak. Açilan davalarda mahkeme ve icra harçlari ile her türlü vekalet ücretleri maktu olarak belirlenecek ve bu ödemeler idarelerce yapilacak.
KAMULASTIRMA NEDENIYLE AÇILAN DAVALAR IÇIN IDARELERIN BÜTÇESINDE PAY AYRILACAK
Kamulastirma islemleri tamamlanmamis veya kamulastirmasi hiç yapilmamis olmasina ragmen 4 Kasim 1983 tarihinden 28 Temmuz 2021 tarihine kadar kamu hizmetine ayrilan tasinmazlara veya kaynaklara malikin rizasi olmaksizin fiili olarak el konulmasi veya hukuki el atilmasi sebebiyle açilan davalarda hükmedilen bedel ve tazminat ödemelerinde kullanilmak üzere, ihtiyaç olmasi halinde davali idarelerin bütçelerinde özel bir pay ayrilacak.
Merkezi yönetim bütçesine dahil idarelerin bütçelerinde sermaye giderleri için öngörülen ödeneklerinin yüzde 3, belediye ve il özel idareleri ile bagli idareleri için en son kesinlesmis bütçe gelirleri toplaminin, diger idareler için en son kesinlesmis bütçe giderleri toplaminin en az yüzde 3 oraninda bütçelerinde pay ayrilacak. Alacaklarin toplam tutarinin ayrilan ödenegin toplam tutarini asmasi halinde ödemeler taksitlerle yapilacak. Taksitlendirmede, bütçe imkanlari ile alacaklarin tutarlari dikkate alinacak. Taksitli ödeme süresince kanuni faiz ödenecek.
BELEDIYELER CEMEVLERI IÇIN YER AYIRACAK
AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylariyla kabul edilen teklifin 8’inci maddesine göre belediyeler, imar planlarini yaparken bölgenin sartlari ve ihtiyaçlarini göz önüne alarak cemevlerine yer ayrilacak ve cemevi yapilabilmesi için de kaymakam veya validen izin alinacak.
Komisyonda konusan Alevi kurumu temsilcileri, düzenlemeye iliskin kendilerinin görüslerinin alinmadigini belirterek, Alevilikle ilgili düzenlemelerin tekliften çikarilmasini ve kendilerinden görüs alinarak yeni bir düzenleme yapilmasini istediler.