AKM’de Kasim Ayi Etkinlikleri

AKM’de Kasim Ayi Etkinlikleri

YENI HAYAT // 1 KASIM // TIYATRO SALONU // 20.00

YENI HAYAT // 1 KASIM // TIYATRO SALONU // 20.00 

Atatürk Kültür Merkezi, kasim ayina Istanbul Devlet Opera ve Balesi'nin Modern Dans Toplulugu (MDTIst) sanatçilarinin, “Yeni Hayat”i ile merhaba diyecek. Geçtigimiz sezon dünya prömiyeri gerçeklesen ve seyirciden yogun ilgi gören Yeni Hayat, 1 Kasim’da AKM Tiyatro Sahnesi’nde sahnelenecek. Istanbul Devlet Opera ve Balesi – Modern Dans Toplulugu MDTist’in sinerjisini, birlik ve beraberligini betimleyen proje; yeni bir hayati, iletisimi, umut ve coskuyu yalin bir sahne tasarimi ile izleyicisiyle bulusturuyor. “Yeni Hayat”in, çagdas ve modern dansin, özellikle fiziksel ve beden dili üzerine kurulu dinamizmini yansitan performansi 5 farkli, kisa ve özgün koreografiden olusuyor. Gösteride; Canberk Yildiz’in “PARTI”, Alper Marangoz’un “KOZ”, Huri Murphy’nin “NEVA”, Ferhat Günes’in “HEP” ve Chiara Giorda’nin “SÖZ” adli koreografileri izlenebilecek. Yeni Hayat’in müzigi Onur Seçki’ye, sahne tasarimi Mdtist ve Serdar Kalmaz’a, kostüm uyarlamasi Mdtist’e ve isik tasarimi Taner Aydin’a ait.

 

 TÜRKÜ ÇINARI // 3 KASIM // ÇOK AMAÇLI SALON // 19.30

Istanbul Devlet Türk Halk Müzigi Korosu çinarlara, meselere ve daha birçok agaca söylenmis Anadolu’nun gönülleri titreten türkülerini seslendirecek. Türküler, hayata ve insana dair pek çok olaylari konu edinir. Dogaya dair de çiçekten kuslara, bulutlardan yagmurlara kadar pek çok konuyu yine içerisinde barindirir. Agaç doganin vazgeçilmez süsü, onun yesili ise gelinligidir. Dogaya ve agaca olan sevgiyi yansitan Anadolu’nun bu kadim türkülerini, solistler Zülfü Demirtas ve Çigdem Elmas usta yorumlariyla AKM Çok Amaçli Salon’da icra edecek. Usta sanatçilar, türkü tutkunlarina duygu yüklü bir aksam yasatirken, Ásik Veysel’in su dizeleri bir kez daha hatirlanacak: “Bir ulu agaçtan bir yaprak düsse /  O anda acisin duyar iniler…”

 

 ATATÜRK'Ü ANMA KONSERI (ATATÜRK ORATORYOSU) // 10 KASIM // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 20.00

Atatürk Kültür Merkezi, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün sonsuzluga ugurlanisinin 84. yilinda anlamli bir konsere ev sahipligi yapacak. Istanbul Devlet Opera ve Balesi, aramizdan ayrilisinin 84. yilinda Atatürk’ü özel bir konserle anacak. 10 Kasim 2022 Persembe aksami, AKM - Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçeklesecek konserde, Cumhuriyet dönemi ikinci kusak bestecilerinden  Nevit Kodalli’nin müzigi ve ünlü sair Cahit Külebi’nin metninden olusan “Atatürk Oratoryosu” seslendirilecek. Konserde; soprano Perihan N. Artan, mezzosoprano Jaklin Çarkçi, tenor Berk Özbek, bariton Alper Göçeri solist olarak yer alacak. Istanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosu ile gerçeklesecek konserin orkestra sefligini Murat Kodalli, koro sefligini Paolo Villa üstleniyor.

 

ATATÜRK’Ü ANMA KONSERI // 11 KASIM // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 20.00

Istanbul Devlet Senfoni Orkestrasi Denizbank konserleri kapsaminda Türk Telekom Opera Salonu’nda izleyici ile bulusacak. 

 

Sef Murat Göktas yönetimindeki orkestra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 84. yilinda Atatürk’ün Fikrimin Ince Gülü, Bülbülüm Altin Kafeste ve Yemen Türküsü gibi sevdigi sarkilardan olusan özel bir repertuvar seslendirecek.

 

4X8 MINI PLATFORM // 11 KASIM // ÇOK AMAÇLI SALON // 18.00

Küçük çapli yeni koreografi çalismalarina imkân saglayan modern dans gösterisi 4x8 Mini Platform, Atatürk Kültür Merkezi’nde yeniden izleyiciyle bulusuyor. Iddiasiz fakat samimi bir anlatim ile dar alanda dinamik bir etki yaratmak amaciyla olusturulan bu mini platformda, MDTistanbul’un dans üreticisi sanatçilarinin isleri yer alacak.

 

 DERVIS // 12 KASIM // TIYATRO SALONU // 20.00

Dilimizi bir medeniyetin dili, düsüncemizi bir irfanin düsüncesine dönüstüren, Anadolu’nun “Dervis”i Yûnus Emre için Atatürk Kültür Merkezi’nde görkemli bir dans gösterisi sahnelenecek. Kültür ve Turizm Bakanligi; Güzel Sanatlar Genel Müdürlügü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlügü ve Devlet Tiyatrolari Genel Müdürlügü is birliginde hazirladigi “Dervis” ile Yûnus Emre’ye sükranini sunacak, minnetini arz edecek. “Dervis”, dünyaya deger katan büyükten büyük Yûnus ile iftiharimizin bir göstergesi olarak AKM Tiyatro Salonu’nda sahne alacak. Yûnus’un nurlu ilhamindan süzülüp Iskender Pala’nin kaleminde kelimelere bürünen, Bakanligin sanatçilarinin emek ve alin teriyle sese dönüsen, ruh bulan, estetik boyut kazanan “Dervis”, Yûnus Emre’nin essiz mirasina bir saygi durusu ayni zamanda.

 

Yûnus Emre’nin sevgiyi, aski ve gerçegi arama çabasini anlatan temsilin arka planinda, “Anadolu Türklügü”nün Mogol akin ve yagmalariyla ortaya çikan kitlik ve kurakliklarla mücadelesine tanik olacagiz. Anadolu insanin gözü, kulagi, söyleyen, konusan dili olan Yûnus Emre'nin yasam öyküsü üç ayri zaman diliminde anlatilacak. Taptuk Dergâhi’na girmeden önce bir Anadolu köylüsü olarak yola çikan Yûnus'u, dergâhta olgunlasan Allah sevgisini, ask ve güzel ahlâkla ilgili düsüncelerini, Islam tasavvufunu isleyerek yücelisini ve Yûnus’tan bugüne ulasan sevgi, baris ve dostluk dilinin ilâhîlerini, türkülerini, siirlerini çok yönlü bir sahne uygulamasi ile izleyecegiz.

 

  TÜRK MÜZIGI AKSAMLARI CEVDET ÇAGLA BESTELERI // 12 KASIM // ÇOK AMAÇLI SALON // 19.30

Türk müziginin en büyük bestekârlarindan Cevdet Çagla’nin besteleri Atatürk Kültür Merkezi’nde yankilanacak. 1900-1988 yillari arasinda yasamis kemanî, bestekâr Cevdet Çagla'nin eserlerinin yer aldigi konser, AKM Çok Amaçli Salon’da gerçeklesecek. Sanatçi Çagla’nin unutulmaz eserleri, solistler Esrâ Çelik Tokgöz ve Berke Meyman’in yorumlariyla dinleyicilerin huzurunda olacak. Müzikseverlere unutulmaz bir konser yasatacak program; Ah eden kimdir bu saat, Gelmiyorsun yakiyor bagrimi, Kaçinci fasl-i bahar bu, Nur salkimisin gül ki bahar akisiyla gerçeklesecek.

 

ATATÜRK’ÜN AZIZ HATIRASINA "ZÂVIL” // 13 KASIM // TIYATRO SALONU // 11.30

Cumhurbaskanligi Klasik Türk Müzigi Korosu, Mustafa Kemal Atatürk’ün sonsuzluga ugurlanisinin 84’üncü yili anisina 13 Kasim’da Atatürk Kültür Merkezi’nde sahne alacak. Sef Mehmet Güntekin yönetimindeki Cumhurbaskanligi Klasik Türk Müzigi Korosu, aziz Atatürk’ün anisina armagan olarak hazirladigi konserinde, klasik müzik kültürümüzün kadim makamlarindan “Zâvil”i ana eksenine aliyor. Günlük hayatinin vazgeçilmezi Türk musikisi olan Atatürk’ün “özel repertuvari” denilebilecek eserler bu çok özel konserde müzikseverlerle bulusuyor. Saz eserleri bölümünde “Halâskârgazi”nin istegiyle yakin çevresinde yer almis büyük bestekâr Refik Fersan’in besteledigi bir eser yer alirken; solist Bekir Ünlüataer, Atatürk’ün musiki meclislerinde dinlemekten büyük zevk aldigi eserleri seslendirecek. Konser, son bölümünde Atatürk’ün dogdugu topraklarin sesi olan Rumeli türküleriyle son bulacak.

 

 ISTANBUL DEVLET SENFONI ORKESTRASI DENIZBANK KONSERLERI // 18 KASIM // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 20.00

Istanbul Devlet Senfoni Orkestrasi DenizBank Konserleri, Atatürk Kültür Merkezi sahnesinde devam ediyor. Istanbul Devlet Senfoni Orkestrasi DenizBank Konserleri’nde, sef Dmitry Sitkovetsky yönetiminde IDSO trompetçi Sergei Nakariakov’a eslik edecek.

 

CARMEN // 19 KASIM // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 20.00

Istanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyecegi Carmen Operasi, AKM - Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverlerle bulusacak.

 

Dünyanin en seçkin opera eserlerinden olan ve dünya genelinde en çok sahnelenen  operalarin  basinda gelen, bestesi  Fransiz besteci Georges Bizet'ye ait olan “Carmen”in librettosu Prosper Mérimée’nin ayni isimli kisa romanindan yola çikilarak Ludovic Halévy ve Henri Meilhac tarafindan kaleme alinmistir. Ilk kez 1875 yilinda Paris’de sahnelendiginde sert elestirilere maruz kalan Carmen operasi, ne yazik ki Bizet’nin  ölümünden sonra, muhtesem basarisini yakalamis ve dünya çapinda ün kazanmistir.

 

Italyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin sahneye koydugu Carmen operasinda orkestrayi Zdravko Lazarov yönetecek. Dekor tasarimi Zeki Sarayoglu’na, kostüm tasarimi Aysegül Alev ve Gizem Betil’e, koreografisi Aysem Sunal Savaskurt'a, isik tasarimi Giovanni Pirandello’ya ve dramaturjisi Ravivaddhana Monipong Sisowath'a ait olan eserin koro sefligini Paolo Villa, çocuk korosu sefligini ise Sercan Gazeroglu üstleniyor.

 

DON KISOT // 19 KASIM // TÜRK TELEKOM OPERA SALONU // 20.00

Istanbul Devlet Opera ve Balesi, Miguel de Cervantes’in ayni ismi tasiyan romanindan seçilmis bazi bölümlerden esinlenerek bale sahnesine tasinan Don Kisot balesini, AKM Türk Telekom Opera Salonu’nun muhtesem atmosferinde sanatseverlerle bulusturacak.

 

Yüksek seviyedeki bale teknigiyle dünyaca ünlü topluluklarin repertuvarlarinda degismez bir yeri olan, Aysem Sunal Savaskurt’un sahneye koydugu Don Kisot’da orkestrayi Murat Kodalli yönetiyor. Eserde, dekor tasarimi Ismail Dede’ye, kostüm tasarimi Gizem Betil’e, isik tasarimi Önder Arik’a ait. 

 

Eserde, Orta Çag sövalye hikayelerine saplanti derecesinde merakli Don Kisot ile yaveri Sancho Panza'nin seyahatlerinden birinde, babasi tarafindan zengin bir adamla evlendirilmek istenen güzel Kitri ile berber sevgilisi Basilio'nun ask öykülerine taniklik etmeleri konu ediliyor.