Dünya çapinda vergi uyumlulugu ve vergi yazilimlari konusunda lider konumdaki Sovos, Bilisim Vadisi’nde düzenlenen “Kamu Bilgi ve Iletisim Teknolojileri Konferansi” altin sponsoru oldu. Sovos Türkiye, Ülke Müdürü Elçim Sirek ve Sovos Türkiye, Kidemli Satis Direktörü Ali Bulut da konusmacilar arasindaydi.
Sovos Türkiye’nin altin sponsor oldugu “Kamu Bilgi ve Iletisim Teknolojileri Konferansi” dünyanin farkli köselerindeki teknoloji paydaslarini bulusturdu.
“Dijital Dönüsümü Yönetmek: Daha Akilli Bir Topluma, Ekonomiye, Sehre, Ülkeye Dogru” baslikli panele katilan Sovos Türkiye Ülke Müdürü Elçim Sirek sunlari söyledi: “2025 yilinda tüm faturalarin 75’i ‘yari gerçek zamanli’ olarak dijital ortamda kesilecek. Türkiye, devletin öncülük ettigi dijital dönüsüm alaninda, dünyadaki lider birkaç ülke arasinda. Avrupa Birligi bu konuda nasil ilerleyecegini hâlâ bilmiyor. Sovos olarak Hollanda, Fransa, Macaristan, Romanya devletlerine danismanlik veriyoruz. Türkiye’deki pek çok kamu kurumu da dünyadaki baska kamu kurumlariyla birlikte çalisiyor. Bu da e-dönüsümde kamuda ve özel sektörde lider konumda oldugumuzun bir baska göstergesi.”
Türkiye cevher niteliginde veriye sahip
Türkiye’nin, dijital dönüsüme basladigi 2012 yilindan bu yana ‘cevher niteliginde’ veriyi biriktirdiginin altini çizen Sovos Türkiye Ülke Müdürü Sirek bundan sonra yapilmasi gerekenleri söyle özetledi: “Veriyi, çesitli isleme yöntemleriyle toplumun ve kamu kurumlarinin faydasina kullanmamiz, Türkiye’nin lider konumunu korumak için ihtiyacimiz olan yaklasim. Dijital dönüsümün artik bir seçenek olmaktan çikarak zorunluluk hâline geldigini kabul etmeli, geç kalmamaliyiz. Hizli ve çevik davranmali; is ortaklarimizi dogru seçmeliyiz. Veriyi isleyecek yeteneklere, yani kurumlarimiza katacagimiz insan kaynagina çok önem vermeliyiz. Bu devasa veri havuzundan, toplum için anlamli bilgiyi çikaracak olan onlardir.”
Dijital dönüsümün verimliligi ve kârliligi artirdigini, verinin dogrulugu, saklanmasi ve erisilebilirligi konularinda avantaj sagladigini belirten Elçim Sirek, bu sayede verginin dogru toplandigini, kayip ve kaçaklarin engellendigini, böylece kurumlarin denetim ve ceza risklerinin de düstügünü hatirlatti. Sirek sözlerini söyle sürdürdü:
“Tüm firmalara iletmek istedigimiz mesaj su: Gelir Idaresi Baskanligi ve diger kamu kurumlariyla Sovos gibi yakin çalisan firmalari is ortaginiz olarak belirleyerek, tüm risklerden arinmaniz mümkün. Böylece gönül rahatligiyla yaptiginiz islere, paydaslarinizla iliskilere, hedef kitlenizle iletisime odaklanabilirsiniz. Verimliligi, kârliligi, tahsilatlarinizi hizlandirip ve artirabilirsiniz.”
Milyarlarca fis e-faturaya dönüsecek
Konferansta “E-Dönüsümün Sistemleriniz ve Is Süreçleriniz ve Üzerindeki Etkisi” baslikli bir sunum yapan Sovos Türkiye, Kidemli Satis Direktörü Ali Bulut, yakin gelecekte hayata geçecek uygulamalardan da bahsetti. Gelir Idaresi Baskanligi’nin 2019 yilinda sundugu Güvenli Mobil Ödeme Sistemi olan “Elektronik Belge Yönetim Sistemi”ne deginen Bulut, ÖKCL cihazlar ya da bunlarla çalisan POS sistemlerini kullananlarin, muafiyet kazanmalariyla ‘cihaz bagimsiz’ bir döneme geçilecegini belirtti. Bulut: “Milyarlarca fis, yakinda ortadan kalkacak ve e-faturaya dönüsecek. Bundan böyle faturanin SMS ya da e-posta yoluyla size ulasmasi saglanacak ya da istenildiginde, bilgiler girilerek, kare kod okutularak fatura görüntülenebilecek. Bu, kâgit tasarrufu anlaminda da büyük bir devrim.”
Vergi süreçlerindeki e-dönüsümün sirketlerin is yapis sekillerini kökten degistirdigini vurgulayan Ali Bulut, firmalarin bilgi iletisim altyapilarinin da buna uygun hâle geldigini ifade etti. Bu noktada gerekli aksiyonlar konusunda Gelir Idaresi Baskanligi (GIB) ve yetkili entegratörlerle çalisanlarin çok yol aldiklarini belirten Bulut söyle devam etti: “Artik alisveris yaptigimizda e-arsiv fatura ve e-fatura, SMS ya da e-postayla iletiliyor. Hatta 1 Temmuz’dan itibaren e-arsiv fatura ve e-faturalarin bildirilmesine gerek kalmadi. GIB tarafindan otomatik olarak sisteme aliniyorlar.”
Tüm bu degisimin is yapis biçimleri üzerindeki etkilerine de deginen Sovos Türkiye Kidemli Satis Direktörü Ali Bulut, hatalarin yol açtigi finansal sonuçlar yerine, artik operasyonel tehditlerin söz konusu oldugunu belirtti ve ekledi: “Eskiden müsterinin denetlemesiyle ilgili aksiyonlar alinirken, artik vergi otoritesinin denetlenmesinden bahsediyoruz. Regülasyonlara uyumluluk yerine, ‘ispata dayali uyumluluk’ söz konusu. Sistemlerimizde de buna göre degisiklikler oldu. Manuel yerine islem bazli, otomatik sistemlere geçtik. Faturalar saniyeler içerisinde karsi tarafa ulasiyor, onayi da benzer bir hizda tamamlaniyor. Binlerce fatura, insan emegi sarf edilmeden bu islemlere tabi tutulabiliyor. Vergi çözümleri de lokasyon bagimsiz, islem merkezli ve esnek bir hâl aldi. Multidisipliner bir yapi ortaya çikti, is birlikleri çesitlendi.”