Eurodesk Türkiye Temas Noktasi olarak akredite edilen Izmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (IKÇÜ) uluslararasilasma vizyonu dogrultusunda basarili adimlar atmaya devam ediyor.
Eurodesk Türkiye Temas Noktasi olarak akredite edilen Izmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (IKÇÜ) uluslararasilasma vizyonu dogrultusunda basarili adimlar atmaya devam ediyor.
IKÇÜ Turizm Fakültesi Erasmus Koordinatörü Prof. Dr. Volkan Altintas ile Dis Iliskiler Koordinatörlügü’nden Ögr. Gör. Koray Çelik’in, Avrupa Birligi (AB) üyesi 27 ülke ve Güney Kore, Filipinler, Tayland gibi uzakdogu ülkelerini kapsayan dijitallesme ile gastronomiyi birlestiren ‘E-Gastronomi’ projesi desteklenmeye deger bulundu.
IKÇÜ’nün Koordinatör olarak yer aldigi Mardin Artuklu Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Izmir Il Kültür ve Turizm Müdürlügü’nün paydasi oldugu proje, Türkiye’den kabul gören on yüksekögretim kurumu arasinda yer alma basarini elde etti. Alti yil sürecek, 700.000 Avro hibe bütçeli ‘E-Gastronomi’ kapsaminda proje ortagi kurumlarin Turizm Fakültesi ögrencileri, Avrupa ve Uzakdogu ülkelerinde egitim ögrenim hareketliligine katilarak staj yapabilecek.
Gastronomi Alaninda Söz Sahibi Ülkelerde Egitim
Erasmus+ Konsorsiyum projesi ile ilgili bilgi veren IKÇÜ Turizm Fakültesinden Prof. Dr. Volkan Altintas, Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planina katki sunduklarini, nitelikli ve istihdam edilebilirlikleri yüksek potansiyele sahip mezun ögrenciler yetistirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Prof. Dr. Volkan Altintas, “Ülkemizde kültürel ve ekonomik açidan büyük bir öneme sahip turizm sektörüne; akademik açidan kendini gelistirmis, birden fazla yabanci dil konusabilen, teknolojik donanima sahip ögrenciler yetistirmek öncelikli hedeflerimiz arasinda yer aliyor. Proje ortagi kurumlardaki turizm fakültesi ögrencileri, AB ve uzakdogu ülkelerindeki kurumlarda yapacaklari staj faaliyetleri ile gastronomi alaninda önde gelen Unesco gastronomi ülkeleri arasinda bulunan Güney Kore, Tayland ve Filipinler gibi ülkelerden dijital anlamda yenilikçi uygulamalara sahip profesyoneller olarak ülkemize döndüklerinde istihdam edilebilirlikleri artacaktir” dedi.
Türk Kültürünün ve Mutfak Sanatlarinin Tanitimina Katki
Projenin staj ve ögrenim programinin yani sira personel ders verme ve egitim alma, Avrupa ve Uzakdogu ülkelerine gerçeklestirilecek sektörel ziyaretler gibi basliklari da kapsadigini ifade eden IKÇÜ Turizm Fakültesi ögretim üyesi Prof. Dr. Altintas, bu temaslar sayesinde Türk kültürünün ve mutfak sanatlarinin tanitilmasinin saglanacagini vurguladi. Avrupa ve Uzakdogu ülkeleri ile ortak yüksek lisans, doktora programlarinin açilmasinin da planlandigini kaydeden Prof. Dr. Altintas, “Is birligine geçilen ülkelerdeki ögrencilerin üniversitemizde ögrenim veya staj yoluyla egitim almalarina imkân saglanarak; Türk turizminin, kültürünün ve mutfak sanatlarinin tanitilmasi saglanacaktir” diye konustu.
Ülkemizin Gastronomi Turizmine Gönüllü Elçiler
Projeye katilmak isteyen ögrenciler için ekim ayinda, personel seçimi için de kasim ayinda ilana çikilacagi bilgisini veren Dis Iliskiler Koordinatörlügü’nden Ögr. Gör Koray Çelik ise projede yer alan ögrencilere gitmeden ücretsiz yabanci dil kursu verilecegini belirtti. Seçilen ögrencilerin yurt disi stajlarinin 2023’ün yaz aylarinda baslayacagini söyleyen Ögr. Gör. Çelik, “Ayrica ögrencilerimiz önümüzdeki sene lisans egitimlerine proje ülkelerdeki kurumlarda devam edebilecek. Akademik ortalama ve uygulanacak dil sinavi puanlarinin yüzde ellisinin alinacagi asamayi geçenler ayrica bir mülakata alinacak. Daha çok ögrencinin projeden faydalanmasi için egitim bursumuz bir dönemi staj süresi ise 2 ayi kapsiyor. Kasim ve aralik ayi içinde yapacagimiz Almanya ve Finlandiya ziyaretlerinde ögrencilerimizin gidebilecegi kurumlarla anlasmalar yapacagiz. Diger taraftan yurt disindaki üniversitelerde turizm egitimi alan ögrencilere online ve yüz yüze egitimler verecegiz. Bu sayede yabanci ögrenciler, Türk kültürü ve gastronomisi hakkinda bilgi sahibi olarak ülkelerine dönmüs olacak. Sonuç olarak ülkemizin gastronomi turizmine de katki saglayacagiz” seklinde konustu.