Kemeralti'nin aydinlatma projesi ödül aldi

Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin Kemeralti’ni aydinlatma projesi Uluslararasi Sehir Aydinlatma Birligi’nin düzenledigi “Sehirler ve Aydinlatma Yarismasi”nda birincilik ödülüne layik görüldü.

Bilim & Teknoloji 23.10.2022 10:43:00 0
Kemeralti

Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin Kemeralti’ni aydinlatma projesi Uluslararasi Sehir Aydinlatma Birligi’nin düzenledigi “Sehirler ve Aydinlatma Yarismasi”nda birincilik ödülüne layik görüldü. Baskan Tunç Soyer, projenin tarihi kent merkezindeki yasam kalitesini artiracagini söyledi.



Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin uluslararasi mimarlik, planlama ve mühendislik firmasi Arup ile hayata geçirdigi tarihi Kemeralti aydinlatma projesi, Uluslararasi Sehir Aydinlatma Birligi (LUCI) tarafindan birincilik ödülüne layik görüldü. Güney Kore’nin Busan kentinde düzenlenen LUCI Genel Kurulu kapsamindaki ödül törenine Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer internet üzerinden katildi. Baskan Tunç Soyer sözlerine 8 bin 500 yillik Izmir’in tarihsel, kültürel ve jeopolitik öneminden söz ederek basladi. Izmir’deki kent mirasinin en önemli merkezlerinden birisinin Kemeralti oldugunu ifade eden Baskan Tunç Soyer, “Zengin kültürel mirasimizi gün yüzüne çikarmak için Kemeralti bölgesinde yürütmüs oldugumuz  stratejik plan ve nazim imar planlarimiz çok önemli bir yer tutmaktadir. Kemeralti Aydinlatma Master Plani ve pilot uygulama projeleri bu vizyonun en basarili çiktilari arasindadir. Bu proje, tarihi kent merkezinde enerji tasarrufu saglayip, karbon salimini azaltarak yasam kalitesini artiracaktir” sekline konustu.



Kemeralti Aydinlatma Projesi olarak anilan “Kemeralti ve Çevresi Aydinlatma Master Plani: Havra ile 848 sokak uygulamalari” tüm Kemeralti’ni içine alan bir planin pilot uygulamasi olarak adlandiriliyor.



Basvuru süreci
2002 yilinda Lyon Belediyesi'nin girisimiyle kurulan LUCI dünya çapinda 70'in üzerinde üyesiyle kentsel aydinlatma konusunda çalisiyor. Kent Tarihi ve Tanitimi Dairesi Tarihsel Çevre ve Kültür Varliklari Sube Müdürlügü, LUCI’nin Sehirler ve Aydinlatma Ödül Programi’na enerji verimliligi, sosyal ve kültürel kalkinmayi hedefleyen “Konak Kemeralti Aydinlatma Master Plani: Havra ve 848 Sokak uygulamalari” projesiyle basvurmustu.


Salı 27 ° / 14.4 °
Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °