MUGLA (IGFA) - Turhan Selçuk’un Sanati sempozyumuna Turhan Selçuk’un esi Ruhan Selçuk, Kamil Masaraci, Izel Rozental, Muzaffer Kale ve sanata, edebiyata kendini adamis önemli isimler katildi. Sempozyumun ilk gününde Sair Halim Safak Sanlidag, Sair-Yazar Metin Celal, Akademisyen Balca Arda ve BabaZula müzik grubunun kurucularindan, ayni zamanda Turhan Selçuk’un da yegeni olan Murat Ertel konusmalarini gerçeklestirdi.
Milas Belediyesi Sanat Edebiyat Günleri kapsaminda baslayan Turhan Selçuk’un Sanati Sempozyumu’nun ilk günü Milas Belediye Baskani Muhammet Tokat’in açilis konusmasi ile basladi. “Milas’in tüm sicakligi ile sizleri selamliyorum” diyerek konusmasina baslayan Baskan Tokat, programin üç gün sürmesini planladiklarini ancak Bartin’da yasanan maden kazasi nedeniyle üçüncü gün sahne alacak BabaZula konserinin iptal edildigini söyledi. Baskan Tokat, konusmasini su sözlerle sürdürdü:
“SADECE KARIKATÜR AÇISINDAN DEGIL DÜNYA GÖRÜSÜYLE DE ÖNEMLI BIR ISIM”
“Iki gün sürecek dolu dolu bir programla sizlerle birlikte olacagiz. Turhan Selçuk sadece karikatür açisindan degil dünya görüsüyle de önemli bir isimdir. Kendisi Milasli. Milas Ilçesi Selimiye Haci Çorbaci nüfusuna kayitli. Milas’imizin önemli bir degeri. Bu nedenle Turhan Selçuk adina, karikatür sanati adina bir seyler yapmak istedik.
Önemli isimlerin katki ve destegiyle bugünlere geldik. Milas’in düzenledigi bu etkinligi dünyaya duyurmak bizim için gurur vericidir. Daha nice nice yarismalarda bulusmak, içi doldurulmus organizasyonlarda bulusmak tek dilegimizdir. Halim Safak Sanlidag koordinatörlügünde düzenledigimiz bu etkinlikte, Turhan Selçuk isminin sanat ve edebiyat günleri ile bulusmasi bizim için çok önemlidir.
“BELEDIYEMIZIN KÜLTÜR HAZINESI ZENGINLESIYOR”
Düzenledigimiz bu sempozyumlar ile Belediyemizin kültür hazinesini de zenginlesiyor. Güzel bir çalisma ortaya çikardigimizi düsünüyorum. Bu sene sempozyum ve yarismayi birlestirmeyi uygun gördük. Ben Sayin Halim Safak Sanlidag’a göstermis oldugu gayretten dolayi çok tesekkür ediyorum. Çok basarili bir çalisma geçirecegimize inaniyorum. Milas olarak tüm sanat dallarina ilgimiz ve destegimiz devam edecektir.
Önümüzdeki yillarda bu etkinliklerimizin daha da zenginlestirilmis haliyle sizlerle bulusacagiz. Bu vesileyle Turhan Selçuk’u bir kez daha saygiyla aniyor, katiliminizdan ötürü sizlere tekrar tekrar tesekkür ediyorum.”
SANLIDAG; “KARIKATÜR, YAZIDAN DAHA ETKILI BIR SANAT DALIDIR”
Baskan Tokat’in konusmasinin ardindan oturumun moderatörlügünü üstlenen Sair Halim Safak Sanlidag söz aldi. Baskan Tokat’in gayreti ile 15 yildir Milas için ugras verdiklerini belirten Sanlidag, “Bu etkinlikler sayesinde Milas’a gönül vermis isimlerle bulustuk. Bizim sadece kitap sartimiz vardi. Çünkü söz uçar, yazi kalir. Bu süreçte birçok sorunla karsilastik ancak birçok güzellikle de bulustuk.” dedi.
Turhan Selçuk’la ilk tanismasinin Abdülcanbaz sayesinde oldugunu da sözlerine ekleyen Sanlidag, “Turhan Selçuk bir kahraman yaratti. Abdülcanbaz olmadan Turhan Selçuk konusulamaz. Uzun yillar burada yasamamis olsa da kütügünün burada olmasi Milas için çok önemli. Bu yil ilk kez yarisma ve sempozyumu birlestirdik. Çok dogru bir karar olduguna inaniyorum. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum.” diye konustu.
CELAL; “BIR SANATÇI IÇIN EN ÖNEMLI SEY ESERLERIYLE YASAMAKTIR”
“Bir Devrimci Olarak Turhan Selçuk” konusuyla sunum yapan Sair-Yazar Metin Celal de konusmasina etkinlikte bulunmaktan çok mutlu oldugunu belirterek basladi.
“Bugün Turhan Selçuk’un bulundugu yerlere gittik, onun dolastigi sokaklarda gezdik.” diyerek konusmasini sürdüren Celal, Turhan Selçuk’un devrimci yönünü su sözlerle anlatti:
“Turhan Selçuk yakindan izledigim bir sanatçi. Karikatürün söyle bir zorlugu var, günceli takip edip onu yansitan bir seyler yapmaniz gerekiyor. Çizgiyi sanata çeviren eserler verilmis. Turhan Selçuk’un karikatürlerinde kalicilik vardir. Kendisi de iyi çizilmis bir karikatürün sanat eseri olarak kalici oldugunu söylüyor. Dünyada yasanan olaylarin aktörleri, tarihleri degisiyor ama benzer olaylar yasanmaya devam ediyor.
Entelektüel bir bakis açisina sahip olmasi, özgürlükten yana olmasi onu devrimci yapiyor. Karikatür, bir döneme kadar anlasilamayan bir sanat olarak kabul görmüs. 1950’lerde adina soyutlama denilen çok önemli bir devrim ortaya çikiyor. Müzikte, resimde, edebiyatta bu anlayis görülüyor. Turhan Selçuk ve arkadaslari, ayni dönemde yaptigi karikatürlerde sözü azaltarak hatta hiç yazmayarak gelecekte de tekrar dönüp bakilacak bir hale getiriyor sanatlarini. Bu devrimin anlasilmasi çok kolay olmamistir. Bir sanatçi olarak en önemli sey eserleriyle yasamaktir. Abdülcanbaz elbette çok önemlidir ama diger karikatürleri de büyük önem tasiyor. Turhan Selçuk’in anisi önünde saygiyla egiliyor, hepinize çok tesekkür ediyorum.”
ARDA; “SOSYAL NORMLARI TEKRARLAMAMIS, SORGULAMISTIR”
Akademisyen Balca Arda ise ‘Bir Devrimci Olarak Turhan Selçuk’ konulu sunumunda Albdülcanbaz’in elestirel bakmaya bir davet oldugunu belirtti.
Milas Belediyesi’ne tesekkür ederek konusmasina baslayan Arda, sunlari söyledi:
“Çizgi roman ve karikatür arasindaki ayrimdan bahsetmek istiyorum. Çizgi roman, Türkiye için tam bir popüler kültür degil. Abdülcanbaz bu noktada digerlerinden ayriliyor. Görselde abartiya kaçmadan insanlarin kolay anlamlandirmasini saglayacak ögeler var. Türkiye’den olan bir çizgi roman. Çizgisi farkli. Çok katmanli sade bir anlatimi var. Turhan Selçuk sosyal normlari tekrarlamamis, sorgulamistir.
Abdülcanbaz, çizgi romandan grafik romana geçistir. Kötü bir karakterden iyi bir karaktere geçis fantastik bir anlatimla gerçeklesmistir. Modernist anlatida kisinin kendini yalniz hissetmesi görülür ama Abdülcanbaz’da bu yalnizlik hissi olusmamistir.”
ERTEL; “BENIM HEM DAYIM, HEM KAHRAMANIMDI”
Sempozyumun ilk gününde son konusmayi BabaZula müzik grubunun kurucularindan, ayni zamanda Turhan Selçuk’un da yegeni olan Murat Ertel yapti.
‘Benim Tanidigim Turhan Selçuk’ baslikli konusmasinda bir sanatçi olarak bu cografyada dogup büyümüs olmaktan gurur duydugunu ifade eden Ertel, “Milas’in kendi içinden gelen bir sanatçiyi kucaklayip benimsemesi çok önemli. Bu degerli çaba için basta Belediye Baskani Muhammet Tokat olmak üzere herkese çok tesekkür ediyorum.” dedi.
Karikatür yarismasinin uzun yillar devam etmesinin kendisini çok sevindirdigini de sözlerine ekleyen Ertel, “Babam Mengü Ertel, grafik sanatçilarinin öncülerindendir. Dayilarim Turhan Selçuk ve Ilhan Selçuk çok degerli iki isimdir. Gözümü açtigim ilk andan itibaren kitap, edebiyat, plaktan olusan bir cennetin içerisindeydim.