MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali: Dogu Yakasi Stratejisi Türkiye’nin Lojistik Konumunu Güçlendirecek

ABD temaslarini sürdüren MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali, ABD Ticaret Bakanligina bagli Select USA, ABD Ticaret Odasi ve Dünya Bankasi temsilcileri ile bir araya geldi.

Ekonomi 21.10.2022 10:19:00 0
MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali: Dogu Yakasi Stratejisi Türkiye’nin Lojistik Konumunu Güçlendirecek

ABD temaslarini sürdüren MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali, ABD Ticaret Bakanligina bagli Select USA, ABD Ticaret Odasi ve Dünya Bankasi temsilcileri ile bir araya geldi. Türkiye ve ABD'nin 100 milyar dolar hedefine kisa sürede ulasacagini belirten Baskan Asmali, MÜSIAD'in Dogu Yakasi Stratejisi ile bu hedefe güç katacagini vurguladi.

Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) tarafindan Türkiye-ABD ticari iliskilerinin güçlendirilmesi ve yeni is firsatlarinin olusturulmasi amaciyla düzenlenen ABD Is Seyahati programi, New Jersey ve New York temaslarinin ardindan Washington DC'de gerçeklestirilen ziyaretlerle devam etti. 

MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali, IBF Baskani Erol Yarar ve MÜSIAD Yönetim Kurulu Üyelerinin katilimiyla gerçeklestirilen ziyaretlerde MÜSIAD heyeti, ABD Ticaret Bakanligina bagli Select USA yönetimi ile bir araya geldi. 

 

Program kapsaminda Select USA yönetimiyle yapilan görüsmede, 2-5 Kasim tarihlerinde TÜYAP Istanbul Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenecek MÜSIAD EXPO 2022, 1-4 Mayis'ta Maryland Gaylor National Resort ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek 2023 Yatirim Zirvesi ve ikili is birligi alanlari ele alindi.

Daha sonra ABD Ticaret Odasi Türkiye Is Konseyi yönetimi ile bir araya gelen MÜSIAD heyeti, iki ülke ticari iliskileri ve bölgesel ticaret firsatlarina iliskin fikir alisverisinde bulundu.

MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali ve beraberindeki heyet, Dünya Bankasi yönetimi ile de bir araya gelerek, MÜSIAD çalismalari ve küresel ekonomik gelismeleri degerlendirdi.

"Türkiye-ABD arasindaki ticaret hedefine kisa sürede ulasilacagina inaniyoruz"

ABD programina iliskin degerlendirmelerde bulunan Baskan Asmali, Türkiye-ABD ticaret hacminin geçtigimiz dönemde tarihin en yüksek seviyesine ulastigina dikkat çekti.

MÜSIAD'in düzenledigi ABD Is Seyahati kapsaminda gerçeklestirilen temaslarda ortaya konan olumlu tablonun kisa süre içerisinde sahaya yansiyacagini belirten Baskan Asmali, "Her iki ülkenin müsterek gayesi olan 100 milyar dolarlik ticaret hacmine ulasma hedefinin çok sürmeden gerçeklesecegine inaniyoruz" dedi.

Genel Baskan Mahmut Asmali, degerlendirmesinde su ifadelere yer verdi:

"2021 yilinda Türkiye’nin ABD’ye ihracati yüzde 44,5 oraninda artarak 14,7 milyar dolarlik rekor düzeye ulasti. Ayni dönemde Türkiye’nin ABD’den ithalatinin 13,2 milyar dolara çikmasiyla ikili ticaret hacmi tarihin en yüksek seviyesi olan 27,9 milyar dolara yükseldigi görüldü. Iki ülke arasindaki söz konusu ticari etkilesim 2022 yilinda da genisleyerek devam ediyor. Yilin Ocak-Agustos döneminde Türkiye’nin ABD’ye ihracati yüzde 24,9 oraninda artis kaydederek 11,4 milyar dolar olurken, ayni dönemde Türkiye’nin ABD’den ithalati yüzde 28,0 oraninda artarak 10,3 milyar dolara yükseldi. Oldukça ciddi bir ticari alisverisden söz ediyoruz. Ayni zamanda henüz yilin 8 aylik kismi geride kalmasina ragmen, ikili ticaret hacmi 21,7 milyar dolari asmasi olumlu tabloyu teyit eder nitelikte. Ticari is birliginin daha da güçlendirilmesi ile her iki ülkenin müsterek gayesi olan 100 milyar dolarlik ticaret hacmine ulasma hedefinin çok sürmeden gerçeklesecegine inaniyoruz."

"Dogu Yakasi Stratejisi ve G20 ülkeleri teskilatlanmasi, Türkiye'nin lojistik konumunu güçlendirecek"

Baskan Asmali, Türkiye'nin lojistik ve stratejik önemine isaret ederek, MÜSIAD'in Dogu Yakasi Stratejisi'ne iliskin detaylar paylasti. Baskan Asmali ayrica, G20 hedeflerine iliskin degerlendirmelerde bulunurken, Meksika ve Arjantin'de kurulacak yapilanmalar ile bu hedefe ulasacaklarini belirtti.

MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali açiklamasina söyle devam etti:

"Ülkemiz stratejik konumu ile bölgesel ve küresel bir üretim merkezi olma yolunda emin adimlarla ilerliyor. Son 20 yilda ortaya konan mega projeler ve yeniden sekillenen ulasim aglari ise Türkiye'ye ek lojistik avantajlar sunuyor. MÜSIAD olarak, Amerika bölgesi özelinde bir Dogu Yakasi Stratejimiz var. Bu çerçevede lojistik açidan ülkemiz Amerika'nin dogu bölgesine birçok ülkeden daha yakin. Bu avantaji iyi kullanmamiz halinde ABD ve bölge pazarinda etkimizi artirabiliriz. Eylül 2021'de görevi devraldigimizda ortaya koydugumuz G20 ülkelerindeki teskilatlanmamizi tamamlama hedefi de bu açidan büyük önem arz ediyor. Yakin zamanda Meksika'daki teskilatimizi faaliyete geçirecek, Arjantin'deki çalismalarimiz ile bu hedefimizi tamamlayacagiz. Ziyaretlerimizde ülkemize yatirim yapmak isteyen is insanlarina Türkiye'yi en iyi sekilde anlatmak için gayret ediyoruz. 81 ilimizin 81'i de ayri güzelliklere, ayri yatirim firsatlarina sahip. Anadolu Ekonomi Diplomasisi ile ülkemizdeki yabanci misyonlara sehirlerimizi ve yatirim alanlarini aktarmayi sürdürecek, hem içeride hem de disarida bu çalismalarimizi güçlendirecegiz."

MÜSIAD heyetinden Washington Büyükelçiligi, NAM ve IIF’e ziyaret

MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali ve MÜSIAD Yönetim Kurulu Üyeleri ayrica, Washington temaslari kapsaminda Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan'i ziyaret ederek, MÜSIAD çalismalari ve bölgedeki ticaret yasamina yönelik fikir alisverisinde bulundu.

ABD Is Seyahati programinin son gününde ise, üyelerinin Fortune 100'ün yüzde 80'ini olusturdugu, ayni zamanda 14 bin üyesiyle 12.8 milyon kisiyi temsil eden ABD Ulusal Üreticiler Birligi'nin (NAM) Baskan Vekili Ken Monahan ile bir araya gelen MÜSIAD Genel Baskani Mahmut Asmali, is birligi alanlari, MÜSIAD ve NAM is birligi alanlarina yönelik fikir alisverisi gerçeklestirdi. 

Washington temaslarini 60'tan fazla ülkeden yaklasik 400 üyesi bulunan finans endüstrisinin küresel birligi Uluslararasi Finans Enstitüsü (IIF) ziyareti ile tamamlayan MÜSIAD heyeti, Sef Ekonomist Robin Brooks ile bir araya geldi.


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °