Nar Tüketmeniz Için 7 Önemli Neden

Antioksidan etkisini 20 kat daha fazla artirmak için…

Sağlık 21.10.2022 10:22:00 0
Nar Tüketmeniz Için 7 Önemli Neden

Antioksidan etkisini 20 kat daha fazla artirmak için… 

Sonbahar ile kis mevsiminin en sevilen meyvelerinden olan nar, market ve pazarlarin tezgahlarini renklendirmeye devam ediyor. Nar A vitamini, bazi B vitaminleri (B1, B2, B6), C vitamini, E vitamini ve folik asit gibi pek çok vitamin içermesinin yani sira potasyum, magnezyum, sodyum, kalsiyum, çinko ve demir gibi minerallerden de zengin bir meyve. Ayrica içeriginde bulunan bol miktardaki polifenol sayesinde antioksidan içerigi en yüksek besinler arasinda yer aliyor. Tüm bu vitamin, mineral ve antioksidan içerigiyle nar tam bir sifa deposu adeta. Yapilan çalismalarda; meyve olarak yenilen narin meyve suyu halinde tüketilmesine oranla 20 kat daha yüksek oranda antioksidan etki sagladigi ortaya konmus. Buna narin çekirdegiyle birlikte tüketilmesinin etkisi oldugu düsünülüyor. Orta boy bir narin ortalama agirligi 350-400 gram oluyor ve yaklasik 1 su bardagi nar tanesine denk geliyor. Acibadem Dr. Sinasi Can (Kadiköy) Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Tuba Sungur, bir porsiyon narin 100 gram ve yaklasik 80 kalori oldugunu belirterek, “Sagligimiz üzerindeki etkilerinden faydalanmak için her gün bir porsiyon nar tanelerini çekirdekleriyle birlikte tüketebilirsiniz. Ancak diyabet hastasi iseniz nari daha az ve kontrollü tüketmeniz gerekir” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmani Tuba Sungur, nar tüketmeniz için 7 önemli nedeni anlatti; önemli öneriler ve uyarilarda bulundu. 

Eklem agrilarina iyi geliyor

Yüksek antioksidan içerigiyle vücutta kronik inflamasyonu önleyebiliyor ve vücuttaki iltihabin azalmasina destek veriyor. Bu etkileri sayesinde eklem agrilarinin hafiflemesine ve artrit gibi eklem hastaliklarinin tedavisine katki sagliyor. 

Damarlari koruyor

Yapilan çalismalara göre; antioksidan kapasitesi yüksek olan nar suyu LDL (kötü huylu) kolesterolü düsürebiliyor ve trombosit aktivasyonunu azaltarak aterosklerozun (damar sertligi) önlenmesine yardimci oluyor. 

Ciltte kirisiklari geciktirebiliyor

Yas ilerledikçe vücutta antioksidan üretimi yavasliyor. Vücutta antioksidanin azalmasi da ciltte kirisikliklara ve hizli yaslanmaya sebep oluyor. Nar içerdigi zengin antioksidanlar sayesinde ciltte kirisik olusumunu geciktirerek yaslanmanin etkilerini azaltiyor. Narin çekirdeginde bulunan punisik asit de (omega 3 yag asidi) cildin nem kaybinin azalmasina yardimci olarak yaslanmanin etkisini yavaslatiyor.

Kan sekerini dengelemeye yardimci oluyor

Posa, kan sekerini düzenlemeye destek olan önemli etkenlerden biri. Beslenme ve Diyet Uzmani Tuba Sungur, “Nar çekirdegi içerdigi zengin lif sayesinde kan sekerinin dengelenmesine yardimci oluyor.’’ diyor.

Tümöre karsi etkili olabiliyor

Narin içerdigi zengin antioksidanlar vücudu hastaliklara karsi daha dirençli hale getiriyor. Kansere karsi koruyucu etki gösteriyor ve olusan kanser hücrelerinin çogalmasinin önlenmesine destek veriyor.  Beslenme ve Diyet Uzmani Tuba Sungur, “Özellikle nar suyu tüketiminin prostat ve kolon kanserini önleyici etkileri oldugu çalismalarla gösterilmistir.” diyor. 

Hafizayi güçlendiriyor

Narin içerigindeki antioksidan bilesenlerin ve özellikle çekirdeginde bulunan esansiyel bir yag asidi olan punisik asidin hafizayi güçlendirmek gibi önemli bir islevi var. Beslenme ve Diyet Uzmani Tuba Sungur, “Bu etkisi nedeniyle narin Alzheimer tedavisinde önemli bir rol oynayacagi düsünülüyor.” diyor. 

Kabizliga iyi geliyor

Yetersiz lif alimi kabizligin en sik karsilasilan nedenlerinden biri. Lif orani oldukça yüksek olan nar kabizliga iyi geliyor. Sadece nari yemek degil, nar suyu içmek de kabizligin giderilmesine ve önlenmesine yardimci oluyor. Ancak çok fazla nar tüketmenin de gereginden fazla lif alimina yol açip kabizlik yapabilecegi de unutulmamali.


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °