StemCord, aileleri dogum öncesi uzmanlarla bulusturuyor
StemCord, aileleri dogum öncesi uzmanlarla bulusturuyor
Hamilelik süreci vücutta meydana gelen hormonal degisiklikler nedeniyle fiziksel ve psikolojik anlamda oldukça özel bir dönem. Dogum yolculugundaki gebenin dogru bilgiler isiginda ve özgüvenle bebegini dünyaya getirecegi güne hazirlanmasi gerekiyor. 24 hafta ve üzeri gebeler ile dogum uzmanlarini bir araya getirecek olan StemCord Aile Bulusmalari’nda bilgi ve farkindaligi artirmayi hedeflediklerini söyleyen Kadin Dogum Uzmani Op. Dr. Nazli Korkmaz, “Saglikli dogum için gebenin hem fiziksel hem ruhsal sagligi es degerde önemsenmeli. Anne adayinin dogum fizyolojisini ve gebe psikolojisini iyi tanimasi, beslenme aliskanliklari ve çesitli bedensel egzersizlerle dogum ve sonrasina hazirlik yapmasi önemli” diye konustu.
Türkiye’nin kök hücre alaninda öncü yeni nesil biyoteknoloji üssü Stembio bünyesinde kordon kani ve dokusu bankaciligi hizmeti sunan StemCord, ailelerin doguma daha bilinçli sekilde hazirlanmalari için Kadin Dogum Uzmani Op. Dr. Nazli Korkmaz koordinatörlügünde bir dizi hamilelik semineri düzenliyor. Kordon kani bankaciligi hakkinda bilgi almak isteyen 24 hafta ve üzeri tüm gebeler ile eslerinin katilimina açik olan StemCord Aile Bulusmalari’nin ilki 23 Ekim Pazar günü Sait Halim Pasa Yalisi’nda gerçeklesiyor. 27 Kasim ve 25 Aralik tarihlerinde de devami gelecek olan bulusmalarda aileler, dogum fizyolojisinden beslenme aliskanliklarina, gebe psikolojisinden yoga ve dogum egzersizlerine kadar birçok konuda kapsamli bilgi edinme sansi bulacak. Op. Dr. Nazli Korkmaz da dogum esnasindaki tibbi müdahaleler üzerine verecegi seminerde, normal dogum, epidural kullanimi, sezaryen dogum ve uygulama nedenleri ile son yillarda oldukça merak edilen suda dogum konulari hakkinda katilimci aileleri bilgilendirecek.
Hassas ruh hali ve kaygi yasamak normal
Bebeklerini dünyaya getirmeye hazirlanan ailelerin dogum öncesindeki ve dogum esnasindaki süreçlere iliskin dogru bilgilenmesinin hamilelik sürecinin güven içinde yürümesinde en önemli etkenlerden biri oldugunu belirten Korkmaz, “Hamilelik sirasinda meydana gelen hormonal degisiklikler nedeniyle gebelikte pek çok fiziksel ve psikolojik dönüsüm yasaniyor. Gebenin dogum sürecindeki fizyolojisini iyi tanimasi ve bas etmesi gereken degisken duygu durumlarina karsi bilinçli yaklasimi hem kendisinin hem de bebeginin sagligini olumlu anlamda etkiliyor. Her anne adayinin hamilelik sürecinde kaygi ve hassasiyet yasamasi normal bir durum. Bu kaygilarin bir kismi vücuttaki fiziksel degisikliklere bagli, bir kismi da bebek sahibi olmanin yasantimizla olan baglantisiyla ilgili olabiliyor. Gebenin bu zorlu ama bir o kadar dönüstürücü süreci oldugu gibi kabullenerek doguma özgüvenle hazirlanmasini saglamak gerekir. Saglikli dogum için gebenin hem fiziksel hem ruhsal sagligi es degerde önemsenmeli. Anne adayinin dogum fizyolojisini ve gebe psikolojisini iyi tanimasi, beslenme aliskanliklari ve çesitli bedensel egzersizlerle dogum ve sonrasina hazirlik yapmasi önemli. Dogum öncesi ve sonrasindaki süreçlere dair bilgi ve farkindalikla ve özellikle yakin çevrenin de destegiyle anne adayi süreci saglikla tamamlayacaktir” diye konustu.
Yoga kadinin içsel dönüsümüne destek sunuyor
Stembio Aile Bulusmalari için olusturduklari programda gebenin fizyolojik ve psikolojik
sagligina destek olarak yoga ve pilates pratiklerine de yer verdiklerini dile getiren Dr. Korkmaz, “Yoga, fiziksel hareketlerle insan zihninin desarj edildigi bir eylem. Burada yeni bir canli dünyaya getirirken kadin için de bir yeniden dogus ve dönüsüm söz konusu. Bu dönüsümün saglikli tamamlanmasi için bedenin ve ruhun hazir olmasi gerekli. Kadinin vücudunu serbest birakabilmesi için kendi özüne inmesi, bilinçalti ile yüzlesmesi, anneligini saglikli bir sekilde karsilamasi ve dogum korkusunu yenmesi adina çok önemlidir. Ruhsal faydalarinin yani sira hamile yogasi ile bedeni hareketli kilarak dolasim sistemini çalistiriyor ve degisen beden yapisina uyumu gelistiriyoruz. Bel ve sirt agrilari ile kramplarin azaltilmasinda, alt bedende olusabilecek ödem ve varisleri önlemede de etkili oluyor” degerlendirmesini yapti.
Tüm besin gruplariyla yeterli ve düzenli beslenilmeli
Hamilelik sürecinde hem annenin sagligi hem bebegin gelisimi açisindan dikkat edilmesi gereken beslenme prensiplerine dikkat çeken Dr. Nazli Korkmaz, “Anne adayinin yeterli ve düzenli beslenmesi büyük önem tasiyor. Bebegin fiziksel ve zihinsel gelisimini tamamlayabilmesi için tüm besin gruplarindan yenilmeli. Ögünler 3 ana 3 ara menü seklinde olmali ve uzun süre aç kalinmamali. Yapilan çalismalar beslenmenin; bebegin dogum agirligi, beyin gelisimi, anne karninda ölüm, erken dogum ve gebelik tansiyonunu dogrudan etkiledigini gösteriyor. Bebegin kemik yapisi 4-6 haftadan itibaren olusmaya basladigi için pastörize süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi gerekiyor. Sinir sisteminin olusumu, kas gelisimi ile enzim ve hormonlarin düzeni gibi pek çok süreç için protein kaynaklarina basvurulmali. Haftanin en az 3 günü yumurta ve en az 2 günü de iyi pismis et beslenme listesinde bulunmali. Bol su içilmeli, asiri yagli ve tatli yiyeceklerden uzak durulmali, mümkün oldugunca taze sebze ve meyve tüketilmelidir” bilgisini paylasti.