Türkiye’nin bes yillik tütün ihracati 4 milyar dolari asti

Türkiye’nin bes yillik tütün ihracati 4 milyar dolari asti

Tütün üretiminde dünyanin önde gelen ülkeleri arasinda yer alan Türkiye, 2018 Ocak – 2022 Eylül arasinda 4,2 milyar dolarlik tütün ihracatina imza atti.

Tütün üretiminde dünyanin önde gelen ülkeleri arasinda yer alan Türkiye,
 2018 Ocak – 2022 Eylül arasinda 4,2 milyar dolarlik tütün ihracatina imza atti.

2018 yilinda 1 milyar dolarin üzerinde ihracatla rekor kiran tütün sektörü, Türkiye’de binlerce çiftçinin geçim kaynagi olmayi sürdürüyor. Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre, 2019 ve 2020 yillarinda 900 milyon dolari asan tütün sektörü ihracati 2021 yilinda 783 milyon dolar olarak gerçeklesirken, 2022’nin ilk 9 ayinda dünyanin farkli ülkelerine 588 milyon dolarlik ihracat yapildi. Bu yilin Ocak-Eylül döneminde yapilan ihracat ise, geçtigimiz yilin ayni dönemine göre yüzde 3,1 artti. 

TÜRKIYE, ORYANTAL TÜTÜNDE DÜNYA LIDERI

Konuyla ilgili degerlendirmelerde bulunan BAT Türkiye, Kafkaslar ve Kuzey Kibris Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Murat Güven, söz konusu rakamlar isiginda, Türkiye tütün sektörünün ihracatinin 2018 Ocak – 2022 Eylül arasinda 4,2 milyar dolari bulduguna dikkat çekerken, “Bu açidan baktigimizda, tütün sektörü Türkiye’nin ihracat seferberliginin önemli unsurlarindan biri olmayi sürdürüyor. Bunun yaninda, Türkiye oryantal tütün üretiminde dünyanin lider ülkesi konumunda. Bu tütünleri yaklasik 50.000 üretici yetistiriyor. Biz de 1950’li yillardan beri Türk tütününü en çok kullanan sirketlerden biriyiz. Global anlamda Türkiye’de yetisen oryantal tütünün yüzde 20’sini aliyor ve mali degeri 80 milyon dolara yakin olan yaklasik yüzde 33’lük oryantal tütünü Türkiye’deki üretim faaliyetlerimizde kullaniyoruz. BAT Global olarak Türkiye’den 13 milyon kilo tütün alirken, bunun 8 milyon kilosunu global, 5 milyon kilosunu ise Türkiye operasyonlarimiz için tedarik ediyoruz” dedi.

ÜRETIM KAPASITESINDE DÜNYADA DÖRDÜNCÜ SIRADAYIZ

Son 5 yilda 4 milyar dolari asan tütün sektörü ihracatinda, BAT’nin de çok önemli bir rolü bulunduguna dikkat çeken Güven sunlari söyledi: “Sadece geçtigimiz yil içinde Türkiye’den 30’un üzerinde ülkeye ihracat gerçeklestirdik. En çok ihracat yaptigimiz ülkeler arasinda Romanya, Körfez Arap Ülkeleri, Irak, Libya ve Israil ön plana çikiyor. Globaldeki tüm fabrikalar arasinda üretim kapasitesiyle dördüncü sirada olan Samsun fabrikamizdan yalnizca son iki yilda 30 milyon dolarin üzerinde yari mamul ihracati gerçeklestirdik.  BAT Türkiye olarak, üretim alaninda Avrupa Birligi uyum süreçlerimizi geçtigimiz yillarda tamamlamistik, bu dogrultuda önümüzdeki günlerde Italya’ya ihracat gerçeklestirmeye baslayacagiz. Diger Avrupa ülkelerini de ihracat radarimiza alarak, önümüzdeki dönemde gerçeklestirecegimiz ihracatla hem yeni basarilara imza atmayi hem de ülkemizin ekonomi ve kalkinmasina sagladigimiz katkiyi artirmayi hedefliyoruz.”

2 MILYAR DOLARIN ÜZERINDE YATIRIM YAPTIK

BAT’nin dünyada 175’i askin pazarda faaliyet gösterdigine dikkat çeken Murat Güven, “Türkiye’deki yolculugumuza ise 2002 yilinda Izmir Tire’deki fabrikamizda basladik. BAT olarak, Türkiye’den ilk ihracatimizi 2006 yilinda gerçeklestirdik ve ilerleyen dönemlerde artan ihracat potansiyelimizle sektörümüzde pek çok kez ihracat lideri olduk. 2008 yilinda Tekel özellestirmesiyle beraber yabanci markalarin yani sira yerli markalarla da Türkiye pazarindaki konumumuzu güçlendirdik. 2010’da Samsun’daki fabrikamizi üretim üssümüz haline getirdik ve üretimlerimizi yalnizca Samsun fabrikamizda gerçeklestirmeye basladik. Türkiye’de bugüne kadar yaptigimiz 2 milyar dolarin üzerinde yatirimla, dogrudan ve dolayli yoldan, toplam 4.500 kisiye istihdam sagliyoruz” ifadelerini kullandi.