AKP milletvekilleri; 11 maddeden olusan, ‘Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasinin Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifini’ TBMM Baskanligi'na sundu. Teklife göre; vergi güvenligi için yapilan etiketleme sistemi üzerinden kurulan Ürün Izleme Sistemi'ne (ÜIS) müdahale edilmesi durumunda, 3 yildan 8 yila kadar hapis cezasi öngörülüyor.
AKP milletvekillerinin imzasini tasiyan "Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasinin Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi" Meclis Baskanligi'na sunuldu.
Teklifle birlikte; tütün, tütün mamulleri ve alkol piyasasinin düzenlenmesine, tütün, tütün mamulleri ve alkolün Türkiye'de üretimine, iç ve dis alim ile satimina iliskin usul ve esaslar belirlendi.
Teklifte; kaçakçilik ve kayit disi üretimin sonucu olan haksiz rekabetin önlenmesi öngörüldü. Tüm taraflarin mali ve teknik mevzuata uygun davranmasinin saglanmasi, seffaf ve esitlikçi bir piyasa tesisinin amaçlandigi belirtildi.
Ürün Izleme Sistemine (ÜIS) müdahale edilmesi durumunda, 3 yildan 8 yila kadar hapis cezasi öngörülen teklifte, söz konusu suçun islendiginin inceleme sirasinda tespiti halinde vergi müfettisleri ve yardimcilari tarafindan bu tespitlere iliskin raporun Cumhuriyet Bassavciligina bildirilmesiyle, incelemenin tamamlanmasi beklenmeksizin kamu davasinin ivedilikle açilmasi hedefleniyor.
ÜRÜN IZLEME SISTEMI NEDIR?
Hazine ve Maliye Bakanligi tarafindan 11 Eylül 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayinlanip, yürürlüge giren “Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kâgidi ve Alkollü Içkilerde Ürün Izleme Sistemi Uygulama Genel Tebliginde”, Ürün Izleme Sistemi söyle tanimlaniyor:
“Vergi güvenligini saglamak amaciyla kullanilmasina zorunluluk getirilen özel etiket ve isaretlerle ürünlerin etiketlenmesi/isaretlenmesi, etiketlenen/isaretlenen ürün bilgilerinin kurulan veri merkezine aktarilmasi ve özel denetim cihazlariyla saha denetimine imkân saglanmasi islemlerinin bütünüdür.”