Kis aylarinda elektrikten tasarruf etmenin tüyolari

Kis aylarinda elektrikten tasarruf etmenin tüyolari

Elektrige ve dogal gaza gelen zamlar, kis aylari için simdiden tedirginlik yaratti. Havanin giderek sogumasiyla isinma ihtiyaci artacak ve havanin erken kararmasi aydinlatmanin da daha fazla kullanimina neden olacak.

ISTANBUL (IFA) - Kis aylarinda havanin erken kararmasi aydinlatma maaliyetlerinin de artmasina neden oluyor.

Aydinlatmadan tasarruf için akkor ampullere göre daha uzun ömürlü oldugundan floresan veya LED ampul kullanmakta fayda var. Ortalama bir hane, ampullerini LED'le degistirirse ayda yaklasik 100 TL’ye kadar tasarruf saglanabiliyor. Bir diger öneri ise, kullanmadiginiz odalarin isiklarini her zaman kapali tutmak. Özellikle koridor gibi evin kisa süreligine kullanilan mekanlarinda isiklar açik unutulabiliyor, buna da dikkat etmekte fayda var.

Ücretsiz ve tarafsiz bir karsilastirma servisi olan encazip.com'un tasarruf tüyolarinda, kis aylari gelince faturalara en çok yansiyan maaliyetlerden birinin isinma olduguna dikkati çekilerek, kis aylarinda perdelerinizi açarak günesin dogusundan batisina kadar yaydigi isidan faydalanabilecegi vurgulandi.

Evin havalandirilmasi sirasinda pencereleri minimum süre açik tutarak dogal gaz sarfiyatini önlenebilecegi belirtildi.

Yalitimin da  tasarruf için önemli oldugu konulardan biri oldugu belirten tüyolarda, beyaz esyalarda da enerji sinifi yüksek cihazlar kullanilmasi önerildi.

Enerji sinifi yüksek cihazlar kullanmak tasarruf etmenin en etkili yollarindan biri oldugu belirtildi. Örnegin, çamasir ve bulasik makinesi gerektigi kadar doldurulmadan çalistirilmamasi, yarisi dolu makineyi, tam performansla çalistirmanin enerji israfini arttiracagi, çamasirlari kisa programda yikamanin da tasarrufa katki saglayacagi kaydedildi.

Bu arada faturaya önemli yansimasi bulunan küçük ev aletlerinin kullanimina dikkat etmek de tasarruf için önemli oldugu belirtildi.

Aliskanliklarinizi degistirerek tasarrufa katki saglayabilirsiniz.

Örnegin, kullanilmayan elektrikli aletleri prizden çikarin. Elektrikli aletler, kapali olsalar bile prize takiliyken elektrik tüketmeye devam ederler. Su isiticinizda ihtiyaciniz kadar su kaynatarak fazla elektrik tüketiminin önüne geçebilirsiniz. Beklemede kalan çay makineleri, tost makineleri, su isiticilari gibi aletleri kapatmakta yarar var. Elektrikli su isiticisinda biriken kireç, suyun geç isinmasina neden oldugundan cihaz, daha fazla elektrik harcar. Bu nedenle olusan kireç ve tortulari sik sik temizleyin.

Firinda, ön isitma yapilmasi gereken bir yemek pisecekse zaman ayari yapilmali. Gereksiz sürelerde ön isitma, elektrik israfina neden olur.