Fashion Prime ve Fashion Tech fuarlarinda
Hazir giyim ve tekstil teknolojileri sektörünü bulusturan Fashion Prime ve Fashion Tech fuarlari kapsaminda, Ege Giyim Sanayicileri Dernegi (EGSD) organizasyonu ile düzenlenen panelde, “Dünya Hazir Giyiminde Türkiye’nin Önemi” konusuldu.
Izmir Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde IZFAS tarafindan düzenlenen Fashion Prime – Tekstil, Hazir Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuari ile IZFAS - Izgi Fuarcilik is birligi ile gerçeklestirilen Fashion Tech - Hazir Giyim, Konfeksiyon ve Tekstil Makineleri, Tekstil Baski Teknolojileri Fuari, sergiler, defileler ve sektörün farkli konularinin konusuldugu panellere ev sahipligi yapti. EGSD organizasyonu ile düzenlenen “Dünya Hazir Giyiminde Türkiye’nin Önemi” baslikli Narkonteks Yönetim Kurulu Baskani Toygar Narbay’in moderatörlügünde yapilan panele, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Konfeksiyon ve Hazir Giyim Sektör Meclis Baskani Seref Fayat, Ege Hazirgiyim ve Konfeksiyon Ihracatçilari Birligi (EHKIB) Yönetim Kurulu Baskani Burak Sertbas, Astas Juki Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Kaya Asci ve TETAS AS. Genel Müdür Yardimcisi Yasar Murat Eren konusmaci olarak katildi.
TOBB Konfeksiyon ve Hazir Giyim Sektör Meclis Baskani Seref Fayat, pandemi ile birlikte sikintili bir süreç yasadiklarini, ancak sonrasinda çok yogun taleple karsilastiklarini ifade ederek 2020 ikinci yarisindan sonra hedefleri büyüttüklerini söyledi. Ancak sonrasinda küresel ekonomide gelisen olumsuz iklimin kendi sektörlerini de etkiledigini söyleyen Fayat, “Bu yilin Mayis ayindan itibaren bir yavaslama hissettik, Temmuz’da yüzde 4 daralma yasadik. Eylül ayi itibariyle de bir duraksama mevcut” dedi.
Yili yüzde 5 büyüme ile kapatacaklarina inandiklarini ifade eden Fayat, “Son çeyrekte yasayacagimiz duraksama, 2023 yilinin ilk çeyreginde de devam eder diye düsünüyorum. Avrupa’da resesyon riski nedeniyle yakin cografyalardan tedarik öne çikti. Türkiye bu noktada avantaja sahip, ancak Türkiye’nin yasadigi yüksek enflasyon ve kur baskisi nedeniyle maliyet tutturamiyoruz” diye konustu.
Sertbas: “Avrupa’daki resesyon ihtimali bizi etkiler”
EHKIB Yönetim Kurulu Baskani Burak Sertbas, maliyet tutturmakta zorlandiklarini söyleyerek “Müsterilere fiyat vermekte zorlaniyoruz. Asgari ücret artisi, enflasyon kadar olmasi gerek, ancak buna kurda düzenlemenin de eslik etmesi lazim ki maliyet tutturabilelim. Euro dolar paritesindeki degisiklik de bizi olumsuz etkiliyor” dedi.
Avrupa’daki resesyonun sektörü etkileyecegini ve Türkiye’ye etkisi konusunda iki farkli görüsün mevcut oldugunu söyleyen Sertbas, “Avrupa’da herkes biraz daha ucuz ürünü tercih etmeye yönelecek, lüks ürünler, katma degerli mallardan uzaklasilabilir. Ancak Uzakdogu’dan tedarik sikintilari sürüyor, Avrupa önünü bu sebeple net göremiyor. O nedenle bir süre sonra Avrupa’nin tekrar kalitesi yüksek ürüne ve lokasyonu yakin olan Türkiye’ye yönelecegine inaniyorum” diye konustu.
Asçi: “Ilk üç çeyrek basarili geçti, ancak son çeyrek biraz sikintili”
Astas Juki Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Kaya Asci, 40 yila yakindir bu sektörde üretim yaptiklarini belirterek, sektör dijitallesirken bu degisimin bir parçasi olmayi hedeflediklerini ve bu yönde adimlar atmayi sürdürdüklerini söyledi. 2022 yilinin ilk üç çeyreginin sektör için basarili geçtigini ifade eden Asci, “Ancak son çeyrek biraz sikintili. Avrupa’nin Uzakdogu’da yaptiracagi islere baktigimizda oralarda da fiyatlar yükseldi. Türkiye'nin bu noktada büyük avantaja sahip oldugunu düsünüyorum. En son teknoloji Türkiye’de var ve Avrupa bunun bilincinde. Bu nedenle makine sektörünün sarsinti geçirmeyecegini düsünüyorum. Avrupa ülkelerinde olan büyük markalarin disariya gidecegini degil, Türkiye’yi tercih edecegini düsünüyorum” diye konustu.
Eren: “Güçlü kavak agaçlari firtinali havada yetisir”
TETAS AS. Genel Müdür Yardimcisi Yasar Murat Eren de “Güçlü kavak agaçlari firtinali havalarda yetisir” düsturunu her zaman benimsediklerini belirterek, “Geçmisten günümüze her tür zorlugu yasayarak bugünlere geldik. Pandemiden sonra bazi degisiklikler yasadik. Türk hazir giyimi ve tekstil sektörü, rekabetçi kültürden geldigi için tüm zorluklara ragmen pandemiyle beraber isine devam etti. Hep sürdürülebilirlikten bahsediyoruz, sanayide de üretimde de bunu basarmamiz gerekiyordu, bunu yaptik” dedi.
Çin, Banglades, Hindistan gibi Türkiye’nin rakiplerinin ciddi pazar kaybi yasadigini söyleyen Eren, “Avrupa'ya cografi yakinligimiz ve altyapimizin daha güçlü olmasindan dolayi, geçen seneden beri sektörde ciddi bir büyüme söz konusu. Makine açisindan da bu böyle. 2023 yilinda da bunun sürecegine inaniyorum” diye konustu.