Büyüksehir’in Sifir Atik Festivaline katilan psikiyatrist-yazar Kemal Sayar, insanin yeryüzünde kendini tek efendi olarak görmekten vazgeçmesi gerektigini söyledi
Psikiyatrist-yazar Kemal Sayar, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’nin düzenledigi Sifir Atik Festivalinde ‘’Daha Az Tüketerek Daha Mutlu Yasamak’’ konul özel oturuma katildi. Akçakoca Salonunda yogun katilimli bir topluluga seslenen Sayar, ‘’Televizyonlarda gördügünüz reklamlar hep paketli ürünlerin reklamlari ve bunlar katkili ürünler. Dünya için sinirsiz bir büyüme hayal ediyoruz. Kaynaklari sinirsizca tüketmek istiyoruz. Bu bizi adaletsiz bölüsümün çogaldigi, temiz suya erisemedigimiz, müreffeh kesimlerin dünya kaynaklarini oburca tükettigi bir döneme götürüyor. Bize çöllesen bir dünya birakiyorlar. Kaynaklar sinirsizca talan ediliyor. Dogaya saygiyi kaybediyoruz. Dogayi bize bahsedilmis bir emanet olarak görmek yerine yagmalanacak bir hammadde deposu gibi görüyoruz. Bu yüzden insan kaynaklari tüketiyor. Bu da bizi ekolojik bir felakete yaklastiriyor’’ dedi.
IYI INSANLARIN ZIYARET EDILMEMIS TÜRBELERI VARDIR
2050’li yillarda Anadolu’nun ortasina kadar hatta Karadeniz’e kadar bir çöllesme beklendigine deginen Sayar, ‘’Bu ekolojik felaketi biz kendi ellerimizle hazirladik, sanayilesmis bati dünyasi hazirladi. Düsündügümüz zaman öncelikle reklamcilik endüstrisinin bizi kolay kandirdigi yerlerde dikkatli olmamiz gerekiyor. Kendimizi iyi hissetmemiz satin aldigimiz bir ürüne bagli degildir. Hepimizin cebinin siskin olmasi gerekmiyor. Kimsenin bilmedigi iyilik eylemleri yapabiliriz. Iyi insanlarin ziyaret edilmemis türbeleri vardir diyor bir yazar’’ ifadesini kullandi.
YERYÜZÜNDE KENDIMIZI TEK EFENDI GÖRMEYELIM
‘’Denizlere o kadar büyük atik seli bosaltiyoruz ki pek çok deniz canlisi o naylonlari yutarak bogulup ölüyor’’ diyen Sayar, ‘’Yeryüzünde kendimizi tek efendi gördügümüz anlayistan yeryüzüne ve yeryüzünde yasayanlara merhamet duydugumuz bir anlayisa geçmek zorundayiz. Bunun için de onu kirletmemiz, yok etmemiz gerekiyor. Çocuklarimiza çevre bilincini ve çevre sevgisini asilamamiz lazim. Kendimize saygi duymak için, ben bu dünya için bir seyler yaptim demeliyiz. Gerçek erdemliler kâfi demeyi bilenlerdir. Buna gerçekten ihtiyacim var mi diye sormaliyiz. Elimi yikarken abdest alirken o suyun bosuna akmasina göz yummamaliyim. Baskasi kirletiyorsa ben de kirletebilirim diye düsünmemeliyiz. Çok büyük çevresel olaylar oluyor. Böcek türleri azaliyor. Oysa böcekler doganin yasamasi için çok önemli. Kâinatta hiç bir sey bosuna yaratilmamis’’ açiklamasini yapti.