TZOB: Tarim sektörü olmadan üç ögün gida üretilemez

TZOB: Tarim sektörü olmadan üç ögün gida üretilemez

TZOB Genel Baskani Semsi Bayraktar, tarim sektörü olmadan sofralarda üç ögün tüketilen gidayi üretemeyeceklerini belirterek, 16 Ekim Dünya Gida Günü dolayisiyla yaptigi açiklamada, "Tarim sektörünün sorunlari çözülmeli, gerekli yatirimlar yapilmali ve des

ANKARA (IGFA) - Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, 16 Ekim Dünya Gida Günü münasebetiyle basin açiklamasi yapti.

Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO)’nün kuruldugu 16 Ekim tarihinin, her yil Dünya Gida Günü olarak kutlandigini ifade eden Bayraktar, 150 ülkede çesitli etkinliklerle kutlanan Dünya Gida Günü, dünya çapinda açlik çeken insanlarla ilgili farkindaligi artirarak açliga son vermeye yönelik çalismalari hizlandirmayi, herkes için gida güvenligini ve saglikli beslenmeyi tesvik etmeyi amaçladigini kaydetti.

Dünyada fakir insanlarin yüzde 80’i kirsal alanlarda yasiyor ve geçimlerini tarimdan sagladigina vurgu yapan Bayraktar, bu kesimlerin doga veya insan tarafindan meydana getirilen olumsuzluklardan daha çok etkiledigini söyledi.

“GIDA FIYATLARININ ARTMASI GIDAYA ULASIMI ZORLASTIRDI”

“Pandemi süreciyle baslayan gida fiyatlarindaki artislar, Rusya-Ukrayna savasiyla birlikte artarak devam etti" diyen Bayraktar, "Baslangiçta bu yükselislerde gida tedarik zincirindeki spekülatif hareketlerin varligi ortaya koyuldu. Sonraki süreçte tarimsal ürünlerin üretiminde kullanilan girdilerdeki fiyat yüksekliginin gida enflasyonundaki rolü ön plana çikarken, lojistikteki ve diger hizmetlerdeki artisin da bundan sorumlu oldugu ortaya çikti. Diger yandan bu baglamda küresel isinma sonucu zaman zaman bas gösteren tarimsal kuraklik, biyoyakit üretiminde bitkisel ürünlerin kullanimi ve tarimsal ürünlere yönelik artan talep de göz ardi edilmemelidir" diye konustu.

Gida enflasyonunu düsürebilmek için yapilmasi gerekenlerin belli oldugunu belirten Bayraktar, gidaya ulasmanin, açligi yok etmenin oldukça önemli oldugu günümüzde, gida israfina son vermenin gerektigini kaydetti. "Birlesmis Miletler Çevre Programi (UNEP) tarafindan hazirlanan Gida Israfi Endeksi Raporu’na göre, Dünya’da üretilen gidanin üçte biri, israf ediliyor veya kayboluyor" diyen Bayraktar,  "Gida güvenligini saglamada kayip ve israfin azaltilmasi da en az verimlilik kadar önemlidir. Büyük emek ve kaynak harcanarak üretilen her ürünün bir grami dahi ziyan edilmeyecek kadar degerlidir. Kurakliga karsi önlem alamazsak insanlarimizin gidaya ulasmasi zor olacaktir” dedi.

Tarim ürünleri için piyasa garantisi saglamak, fiyat dalgalanmalarini azaltmak, gida deger zincirini kisaltmak ve çiftçinin ürettigi ürünün ticaretinde söz sahibi olmasi için sözlesmeli çiftçiligi gelistirmek ve yayginlastirmanin gerektigini kaydeden Bayraktar, ülkenin gida güvencesinin saglanmasi, toplumun, gençlerimizin ve çocuklarimizin saglikli ve kaliteli beslenmesi, tarimimizin uluslararasi alanda rekabet edebilecek dogrultuda sürdürülebilir bir sekilde gelisebilmesine bagli oldugunu söyledi.