Z kusagi cüzdaniyla degil vicdaniyla alisveris yapiyor

Z kusagi cüzdaniyla degil vicdaniyla alisveris yapiyor

Büyüksehir’in Sifir Atik Festivalinde döngüsel ekonomide Z kusaginin alisveris kriterleri ve marka tercihlerine deginildi

Büyüksehir’in Sifir Atik Festivalinde döngüsel ekonomide Z kusaginin alisveris kriterleri ve marka tercihlerine deginildi

 

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’nin Sifir Atik Festivalinde 15 Ekim Cumartesi günü Selim Sirri Pasa Salonunda düzenlenen Döngüsel Ekonomi Yol Haritasi-Is Dünyasi Vizyonu panelinin moderatörlügünü BÜYEM Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tamer Atabarut üstlendi. Panele Deloitte Kidemli Müdürü Mine Izmirli, arastirmaci-akademisyen Dr. Duygu Erten, PAGDER Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Gülsün, Istanbul Anadolu Yakasi OSB Bölge Müdürü Ayla Dev, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre Çalisma Grubu Es Baskani Servet Yildirim katildi.

 

DÖNGÜSELLIK DOGADAN ALDIGIMIZ KAVRAM

Panelde ilk olarak söz alan Izmirli, ‘’Büyüksehir Belediye Baskanimiza ve katki sunan herkese tesekkür ediyorum. Al, yap, tüket, at ekonomisinin dünyayi getirdigi noktadayiz. Insanoglu olarak yeryüzüne armagan ettigimiz bu model, artik bir takim yan etkilere neden oluyor. Aile yasantimiz ve sosyal hayatimizda bunun etkilerini görüyoruz. Döngüsellik dogadan aldigimiz bir kavram hayatimiz içinde de kendisini gösteriyor. Döngüsellik tamamen deger üretimine odaklanmaktadir. Degerin sistemin içinden kaçmasini engellemektedir’’ dedi.

 

ÇÖP ILE ATIK AYNI SEY DEGIL

Milenyum hedefleri çerçevesinde is dünyasinin da sahiplendigi Global Compact perspektifi ve buna sektörün bakis açisini anlatan Yildirim, ‘’Sürdürebilirlik artik sirketler için olmazsa olmaz hale geldi. Çöp ile atik arasindaki farkin farkina vardik. Çöpün bir degeri yok ama atigin bir degeri var. Artik gezegen üzerindeki tehdit de iyice arti. Yaklasan tehlike öncesinde sirketler bir seyler yapmalari gerektigini görmeye basladi. Z kusagi bazi degerleri olan bir kusak. Döngüsellik, geri dönüsüm gibi kavramlara deger veriyorlar. Bu konuda herhangi bir markayi protesto edebiliyor. Z kusagi cüzdaniyla degil vicdaniyla alisveris yapabilen bir kusak’’ ifadesini kullandi.

 

KAYNAKLAR KIT ISTEKLER SONSUZ

Döngüsel ekonominin çok genis bir kavram oldugunu ve bir deger zinciri olusturdugunu aktaran Gülsün, ‘’Böyle bir organizasyonu düzenledigi için Büyüksehir’e tesekkür ediyorum. Dünya lineer bir ekonomiden döngüsel ekonomiye geçisi 30 yildir tartisiyor. Kit kaynaklarin sonsuz insan isteklerine cevap vermesidir ekonomi. Dünya kaynaklari bu isteklere cevap vermekte zorlaniyor. Bu sekilde tüketmeye devam ederse insanoglu büyük bir tehditle karsi karsiya kalacak. Dünya artik hangi ürünü seçecegini tartisiyor, 40-50 yil önce böyle bir sey yoktu’’ bilgisini verdi. 

 

BINALAR KENDI ENERJISINI ÜRETMELI

Döngüsel ekonomide insaat sektöründeki çalismalara deginen Duygu Erten, ‘’Döngüsel ekonomiyle insaat sektörü daha iyi bir hale gelecek. Bu insaat sektörüne çok farkli bakmamizi sagladi. Tüm insaatlara lego malzemeleri gibi bakabilirsiniz. Her seyi kat kat düsünmeye basladik. Sifir atik için insaatçilarin ve tasarimcilarin bir arada çalismasi gerekiyor. Enerji verimliligi açisindan Türkiye’de kamuda ve özel sektörde çok önemli çalismalar yapildi. Her seyi parçalayacak ve her seyi de dijitallestirecek sekilde tasarimlamamiz gerekiyor. Eskiden besikten mezara kavrami vardi çünkü her seyi atardik ama artik atmiyoruz geri dönüstürüyoruz. Her sey geri dönüstürülebilir böylece dogadaki dönüsümü biz ekonomide saglamis oluyoruz. Binalar ve bölgeleri kendi enerjisini üretir hale getirmeliyiz. Aslinda oturdugumuz dali kesiyoruz. Dünyanin yeni bir ekonomik modele ihtiyaci var’’ açiklamasini yapti.  

 

ÇEVRE DOSTU VE AR-GE YATIRIMLAR

OSB’lerin yesil dönüme adaptasyonu konusunda açiklamalarda bulunan Ayla Dev, ‘’AB’nin yesil mutabakat hareketi sadece iklim degisikligiyle degil ekonomik dönüsümle de ilgili. Ekonomi aktörleri de bu yönde planlarini açiklamaya basladi. Türkiye’de kamu kurumlari yesil eylem planlarini açiklamaya basladi. Öncelik su ayak izi ve su kaynaklarimizin yönetimiyle ilgili. Üretimdeki suyun yani sira kullanilan suyun da degerlendirilmesi çok önemli. Sanayi alaninda üretimde, tüketimde ve ulasimda sera gazinin azaltilmasi çalismasi yürütülüyor. Yine enerjinin verimli kullanilmasi ele aliniyor. Çevre dostu ve AR-GE tasarimlar yapiliyor. Yesil OSB’ler için de çalismalar devam ediyor’’ dedi.