Hülya Koçyigit’in Konugu Bahadir Yenisehirlioglu Oldu

Hülya Koçyigit’in Konugu Bahadir Yenisehirlioglu Oldu

Hülya Koçyigit, TRT 2 ekranlarinda yayinlanan “Film Gibi Hayatlar” programinda konuklarini agirlamaya devam ediyor. Programin, bu haftaki konugu, oyuncu ve yazar Bahadir Yenisehirlioglu oldu.

Hülya Koçyigit, TRT 2 ekranlarinda yayinlanan “Film Gibi Hayatlar” programinda konuklarini agirlamaya devam ediyor. Programin, bu haftaki konugu, oyuncu ve yazar Bahadir Yenisehirlioglu oldu.

Payitaht Abdülhamid dizisinde 154 bölüm boyunca Tahsin Pasa karakterine hayat veren ve sonrasinda Barbaroslar Akdeniz’in Kilici dizisinde Dervis karakteriyle ekranlarda olan Bahadir Yenisehirlioglu ‘’Bir karakterden diger bir karaktere insanin kendini dönüstürmesi o kadar kolay olmuyor. Ben Payitaht Abdülhamit dizisinde Tahsin Pasa'yi canlandirdim. Bütün dünyada da çok ciddi bir karsiligi oldu. Simdilerde bambaska ülkelerde yayinlaniyor ve bambaska refleksler aliyor. Barbaroslar Akdeniz’in Kilici dizisindeki Dervis karakteri için, Tahsin Pasa karakterinden kurtulmam gerekiyordu benim. Saniyorum birçok aktör baska baska seylere tutunuyor. Benim için en önemli sey sestir. Karakterin sesini buldugum takdirde o ses vücudunuza sekil veriyor. Davranislarinizi biçimlendiriyor. Ben senaryoyu okudugumda ilk önce karakterin sesini duymak istedim. O da derin bir sesti. Çünkü Dervis hem felsefik akil, hem siyasi akildi dizide. Ilk buldugum sesti. O ses, karakteri çikarmak için çok isime yaradi.’’ dedi.

Geçtigimiz aylarda dizideki karakteriyle ayni isimde olan ‘’Dervis’’ romani okuyucuyla bulusan Bahadir Yenisehirlioglu, ‘’Oynadigi karakterlerin romanini da yazan birinin dünyada pek örnegi yok. Ben hatti zatinda yazarim. Esas kariyerim yazarlik. Oyunculuk geçmisim yok. Yani bir tiyatro egitimi, sinema egitimi almadim. Biriktirdigim seylerle alakali önemli projelerde yer aldim ne mutlu.’’ dedi.

Ilk  olarak ‘’Hünkarim’’ romaninda Tahsin Pasa'nin hayatini kaleme olan Bahadir Yenisehirlioglu tarihteki yasanmis önemli olaylarin dizi ya da sinema filmi olarak izleyiciyle bulusmasinda görsel sanatlarin etkisine de degindi. Yenisehirlioglu konuyla ilgili, ‘’Sizin bir tarihi, bir gerçekligi ya da bir dönemi yeni neslinize anlatmaniz için belki yüzlerce cilt kitap okutmaniz gerekiyor. Ama görsel sanatlar o kadar etkili ki… Ben hatta hep, nükleer silahlardan daha etkili diyorum. Müspet ya da menfi, nasil kullanirsan. Bunun etkisi çok oluyor ve insanlari okumaya ve arastirmaya tesvik ediyor.’’ dedi.

 

Çocuklarin kitapla olan iliskisinin, ailenin de kitap okumasiyla ilgili oldugunu belirten Bahadir Yenisehirlioglu ‘’Kitap fuarlarinda imza günlerimde birçok aile, evlatlarinin okumadigindan bahsediyorlar ve üzüntülerini dile getiriyorlar. Diyorum ki ‘’Siz okuyor musunuz?’’ En önemlisi o.  Çocuklar eve geldiginde, babalarini televizyon seyrederken, anneleri de akilli telefonun basinda görüyorlarsa ve evde kütüphane yoksa o çocuklarin okumamasi normal.

 

28 yil avukatlik yaptiktan ve iyi bir kariyer edindikten sonra, bir gecede gemileri yaktigini söyleyen Bahadir Yenisehirlioglu ‘’Hayatin bana biçtigi rolü mü oynayacagim, yoksa bütün gemileri yakip kendi serüvenimi mi baslatacagim?’’ diye kendime sordum. Öyle olunca bir gecede çok iyi bir kariyerim varken, bitirdim her seyi. Bütün gemileri yaktim. Manisa'da yasiyordum ve bütün gayrimenkullerimi bir gecede sattim.’’ dedi.

 

Yenisehirlioglu ‘’Gerçek aktörlerin, gerçek aktrislerin, gerçek yazarlarin, derdi olmayan, gerçek manada aciyi hissetmeyen ve özünde bunu duymayan birinin bir sey üretmesi mümkün degil. Dolayisiyla bütün sanatçilar, gerçek sanatçilara saygim hep sonsuz oldu. Yazarlar açisindan o kadar çok okumamin sebebi oydu. Bir anlamda bir yazarin romanini okurken romanciyi tahlil ediyordum. Benim için bir kesifti o ve hiç yazamayacagimi düsünüyordum saygimdan ötürü. Ama ellili yaslarda güvenim kendine geldi.’’ dedi.