Sayistay'in, patlama meydana gelen Bartin'in Amasra ilçesindeki maden isletmesine yönelik 2019'da "ani gaz degaji ve grizu patlama riski artiyor" uyarisinda bulundugu ortaya çikti. TTK'dan yapilan açiklamada ise haberler yalanlandi.
Sayistay’in TTK 2019 Yili Denetim Raporu’na göre Bartin Amasra’daki maden ocaginda üretim derinliginin -300 metreye ulastigi, çalisilan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek oldugu, ani gaz degaji ve grizu patlama riski arttigi konusunda uyardigi ortaya çikti.
Sayistay hazirladigi raporda, Amasra’daki üretim derinliginin -300 metreye ulastigi; çalisilan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek oldugu, ani gaz degaji ve grizu patlama riskinin arttigi belirtilmisti.
Sayistay raporunda su ifadeler kullanilmisti: “2019 yilinda müessesenin dengelenmis üretim derinligi -300 metre olmustur. Bu derinlesme, ani gaz degaji ve grizu patlamasi gibi ciddi kaza risklerinin artmasina neden olmaktadir. Çalisilan damarlarin tamaminda gaz içeriklerinin yüksek oldugu, dolayisiyla degaj kapasitelerinin de yüksek oldugu, ariza zonlarinda riskin daha da arttigi bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarinda ilgili mevzuat hükümlerinin yani sira ‘Kurum Degaj Yönergesi’ hükümlerinin titizlikle uygulanmasi gerekmektedir.
2017’DE DE UYARILMIS
Sayistay’in 2017 raporunda da uyarilar yer almis. Raporda ocagin ana havalandirmasinin tersine çalisabilecek durumda olmadigi belirtilirken isçi güvenligi ekipmanlarinin yeterli olmadigi vurgulanmis. Ayrica, bu eksiklerden kaynakli olarak isletmeye 146 bin TL para cezasi kesilmis, indirimle 109 bin TL ödenmis.
AMASRA’DA BIR YILDA 164 ISÇI YARALANDI
Sayistay’in geçen sene TTK Genel Müdürlügü ile bes müessese için tuttugu raporda 2019 ve 2020’de Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi Is Teftis Kurulu Baskanligi müfettislerinin müesseselere gitmedikleri, denetim ve teftis yapmadiklari ortaya çikmis, Amasra’da 1 yil içinde 164 maden isçisinin yaralandigi belirtilmisti.
Sayistay’in Amasra Taskömürü Isletme Müessesesi raporuna göre 2019’da 190 is kazasi meydana gelirken, 2020 yilinda 157’si yer altinda, 7’si yer üstünde olmak üzere toplam 164 is kazasinda 164 isçi yaralandi. 2019’da yasanan 190 kazanin 72’si göçük, 81’i düsme, çarpma, yuvarlanma veya kayma, 10’u malzeme tasima veya kullanma, 11’i nakliyat, 5’i makine elektrik nedeniyle; 2020 yilinda yasanan 164 kazanin 60’i göçük, 72’si düsme, çarpma, yuvarlanma veya kayma, 17’si malzeme tasima, 9’u nakliyat, 3’ü makine elektrik nedeniyle meydana geldi.
SAYISTAY 10 GÜN ÖNCE DENETLEMIS
Sayistay Baskanligi Enerji Grup Baskani Ibrahim Özkarci baskanliginda, alanindaki uzman denetçilerin 5 Ekim 2022’de, TTK Genel Müdürü Kazim Eroglu ve beraberindeki ekibin Amasra Taskömürü Isletme Müessesesi’nde yer altina inerek -300/-350 kotlari arasini inceledigi ortaya çikti.
TTK’DAN AÇIKLAMA
Türkiye Taskömürü Kurumu Genel Müdürlügü, “Bazi basin yayin organlarinda yer alan ‘Eksi kotlarda yüksek metan gazi’ ve ‘2019 yilinda yayimlanan Sayistay raporu’ içerikli haberlerdeki yanlis ifadeler nedeniyle açiklamaya ihtiyaç duyulmustur.” ifadelerini kullanarak söz konusu haberleri yalanladi.
TTK sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada su ifadelere yer verdi:
“Bazi basin yayin organlarinda yer alan ‘Eksi kotlarda yüksek metan gazi’ ve ‘2019 yilinda yayimlanan Sayistay raporu’ içerikli haberlerdeki yanlis ifadeler nedeniyle açiklamaya ihtiyaç duyulmustur.
2019 yilinda yayimlanan Sayistas raporuna atifta bulunularak yapilan haberlerde, çalisan damarlarin tamaminda gaz içeriginin yüksek oldugu ifade edilmektedir. Söz konusu haberlerde, kömürün içerisinde yer alan metan gazi, “Çalisilan ortamdaki havada yüksek metan gazi tespit edildi” seklinde lanse edilmektedir. Söz konusu ifade tamamen yanlistir. Ocak içerisindeki havalandirma ile kömürün bünyesindeki metan gazi birbirinden farkli konulardir. Dolayisiyla bu durum is sagligi ve güvenligini etkileyen bir durum degildir. Öte yandan; Kurumumuzdaki tüm müesseselerimizde maden is sagligi ve güvenligi kurallarina siki sikiya riayet edilerek üretim yapilmaktadir.
Ayrica yine bir baska haberde;
Sayistay Baskanligi Enerji Grup Baskanligi’na atanan Sayin Ibrahim Özkarci, atanmasini müteakip kurumumuzu ziyaret etmistir. Ziyaret esnasinda Sayin Özkarci, yeralti ocagimizi da ziyaret etmistir. Söz konusu ziyaret denetim amaçli olmayip, sadece kurumumuza yapilan bir nezaket ziyaretidir. Söz konusu haberler gerçegi yansitmadigi gibi dezenformasyon içermektedir.
TTK Amasra Müessesesin’de üretim esnasinda Kurum Degaj Yönergesi hükümleri titizlikle uygulanmaktadir.
Kamuoyunun bilgilerine arz ederiz.”