TMSF, son bir yilda New York ve Paris’ten sonra Londra’da da kritik bir davayi kazandi. Ingiltere’deki ilk derece mahkemesinden sonra Yüksek Mahkeme de TMSF’nin kayyimliginin hukuka uygun oldugunu kabul etti ve Akin Ipek’in temyiz basvurusunu reddetti.
Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu’nun mahkeme tarafindan kayyim olarak görevlendirildigi Koza Altin’in Ingiltere’de devam eden davasinda Yüksek Mahkeme Akin Ipek’in tüm iddialarini reddetti.
Koza Altin’in eski patronu FETÖ firarisi Akin Ipek’in Türk mahkemelerinin görevlendirdigi kayyimlarin Ingiltere’de yetkilerinin olmadigi yönündeki iddiasi mahkeme tarafindan reddedildi.
Koza Altin Isletmeleri A.S.’nin Ingiltere’deki istiraki olan Koza Ltd.’nin pay sahipligi ve kontrolüne iliskin davada, TMSF kayyimlarinin yetkili olduklari ilk derece mahkemesinin ardindan Ingiliz Yüksek Mahkemesi tarafindan da ortaya konmus oldu.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi ve Avrupa Insan Haklari Mahkemesi tarafindan da incelenen kayyim atamalarina iliskin Türk Yargisi kararlarinin tarafsiz ve bagimsiz oldugu, dolayisiyla kayyim atama kararlarinin Ingiliz hukuku bakimindan da geçerli oldugu karar metninde yer aldi.
Ne olmustu?
FETÖ firarisi olarak hâlen Ingiltere’de bulunan Akin Ipek, Türkiye’de yasadigi dönemde dügün davetiyeciligi yapan bir matbaa sahibiyken örgüt mensuplarinin destegiyle altin madeni sahibi olmustu. Kanaltürk televizyonu ve radyosunu satin aldiktan kisa bir süre sonra Bugün TV ile Bugün ve Millet gazetelerini kurdu. Kanun Hükmünde Kararname ile kapatilana dek örgüt propagandasi yapan Ipek Medya Grubu’nu finanse etti. Ayrica, çesitli vakif, üniversite ve benzeri egitim kurumunun kurulusu ve finansmani FETÖ adina Ipek ailesinin üyeleri tarafindan yürütüldü. Öte yandan, Bank Asya’yi kurtarmak için örgüt üyeleri para yatirmaya zorlanirken 2014’teki yerel seçimlerin ardindan Ipek’in parasini çekerek yurt disina aktardigi ortaya çikti.
Sermaye Piyasasi Kurulu denetimlerinde, Ipek’in halka açik olan ve altin madeni haricinde sürekli zarar beyan eden sirketlerinde usulsüz islemleri tespit edildi. Matbaasinin halka arzini gerçeklestirdikten sonra kendisine Porsche siparisi veren; küçük yatirimcilardan gelen parayla Hummer jip, yat ve jetler satin alan, hatta VIP koruma harcamalarini dahi kendisi karsilamayan Ipek hakkinda dava açildi. Ancak, gerek aile üyeleri gerekse sirket yöneticileri haklarinda açilan çok sayida davadan ceza alirken, Ipek’in firari olmasi nedeniyle dosyasi ayrilmis olup mahkeme süreci devam etmektedir.
Koza Ipek Holding sirketleri hakkinda 15 Temmuz darbe girisiminden yaklasik bir yil önce baslatilan ilk sorusturma kapsaminda, mahkeme karariyla sirketlere kayyim atanmisti. Darbe girisimi sonrasindaysa mahkemeler tarafindan, FETÖ sirketlerinde kayyim olarak görevlendirilen TMSF, hâlen Ipek’in 15 sirketinin yönetimini sürdürmektedir.
FETÖ uluslarasi mahkemede Zaman Gazetesi davasini da kaybetmisti
TMSF dünyanin farkli ülkelerinde açilan davalara karsi uluslararasi hukuk mücadelesini sürdürmeye devam ediyor.
Geçen yil, Uluslararasi Yatirim Anlasmazliklarinin Çözüm Merkezi (ICSID) nezdindeki 126 milyon Avroluk davada, Cascade Investments NV (Cascade) sirketinin tahkim basvurusu Türkiye’nin lehine sonuçlanmisti.
FETÖ/PDY sorusturmalari kapsaminda kapatilan Zaman Gazetesi basta olmak üzere, matbaalarinin ve gayrimenkullerinin sahibi Cihan Medya Dagitim A.S. hisselerinin yüzde 99,94’lük kisminin sahibi oldugunu iddia eden Cascade adli sirketin suçlamalari mesnetsiz bulunarak yetkisizlik karari verilmisti.