Tarih: 13.10.2022 22:40

Internet Gazeteciligi Yasasi TBMM'de kabul edildi

Facebook Twitter Linked-in

ANKARA (IGFA) - Iktidar kanadi tarafindan "Dezenformasyonla Mücadele Yasasi" olarak ifade edilen, yasaya itiraz edenler tarafindan "sansür yasasi" ve "sosyal medya yasasi" seklinde nitelendirilerek elestirilen Basin Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

40 maddelik kanun teklifinin kabul edilmesinin ardindan siyasi parti Grup Baskan Vekilleri, birer konusma gerçeklestirdi. 

Meclis Genel Kurulu'nu takip eden Internet Gazetecileri Federasyonu Genel Baskani Mesut Demir, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, "Basin Kanunu ile bazi kanunlarda degisiklik yapilmasina dair kanun teklifinin (Internet Gazeteciligi Yasasi) 40 maddesinin tamami TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Internet Gazeteciligi Yasasi’nin Internet Gazetecileri Federasyonu (IGF) üyesi medyalarimiza ve ülkemize hayirli olmasini diliyorum" açiklamasini yapti.

Basin Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalasti. Internet haber siteleri süreli yayin kapsamina alinirken Basin Ahlak Esaslarina yönelik incelenmelerine imkan saglandi. BIK Genel Kurul üye sayisi 42’ye çikarken, ilan.gov.tr resmi ilanlarin ana yayin mecrasi oldu.

Resmi ilan yayinlayan gazeteleri ve Basin Ilan Kurumu’nu (BIK) yakindan ilgilendiren “Basin Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi”, 14 aylik görüsme maratonu ve çalismalarin ardindan Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

BIK tarafindan sartlari belirlenecek internet haber sitelerinin, 5187 sayili Basin Kanunu’nda yapilan degisiklik ile süreli yayin sayilarak resmi ilan ve reklam alabilmelerinin önü açildi. Buna bagli olarak 4734 sayili Kamu Ihale Kanunu, 2886 sayili Devlet Ihale Kanunu, 2004 sayili Icra ve Iflas Kanunu, 7201 sayili Tebligat Kanunu basta olmak üzere resmi ilan yayinini zorunlu kilan çok sayida kanunda degisiklige gidildi. Sektörün endiselerini giderecek resmi ilan adet ve gelirlerinde artis saglayacak altyapi olusturuldu.

Internet haber sitesi çalisanlari, yillardir mahrum kaldiklari özlük haklarini kazanarak “basin mensubu” sayildi ve basin karti alabilmeleri saglandi.

195 sayili Kanun’da yapilan degisiklikle Basin Ilan Kurumu görev alanina girerek resmi ilan ve reklam yayinlama hakki kazanacak internet haber siteleri ise Basin Ahlak Esaslarindan sorumlu tutuldu.

Diger taraftan kurumlarin kendi internet sitelerinde yayinlamalari zorunlu ilanlar basta olmak üzere tüm resmi ilanlarin ortak yayin mecrasi Basin Ilan Kurumu ilan portali “ilan.gov.tr” oldu ve ilanlarin tamamina tek merkezden ulasilabilmesi mümkün kilindi.

Basin Ilan Kurumu Genel Kurul üye sayisinda da degisiklige gidilerek internet haber sitelerinden 2, BTK ve RTÜK’ten 1’er ve Cumhurbaskaninca belirlenecek 2 temsilci eklenerek mevcut üye sayisi 42’ye çikartildi.

Artik icra ilanlarinin yayinlatilmasi zorunlu

2004 Sayili Icra ve Iflas Kanunu’nda yapilan degisiklikle birlikte icra satislarinin süreli yayinlarda ilan edilmesi zorunluluk haline getirildi. Kiymeti 500 bin TL’ye kadar olan menkul ve gayrimenkul satislarinin ilan edilmesi icra müdürlerinin inisiyatifine birakilirken, kiymeti 500 binden 2 milyon TL’ye kadar olan satislarin bir yerel gazete veya internet haber sitesinde, kiymeti 2 milyon TL üzerinde olanlarin ise bir yaygin gazete veya internet haber sitesinde yayinlatilmasi mecbur kilindi.

Böylece ilan panosuna giden ilanlarin tamaminin resmi ilan havuzuna gelmesi ve süreli yayinlarda duyurulacak icra ilanlarinin 3 kat artmasi bekleniyor. Dolayisiyla gazetelerin icra ilani gelirlerinde azalma degil, aksine gazete ve bagli internet haber siteleri üzerinden hissedilir oranda gelir artisi olacagi tahmin ediliyor.

14 Kanundaki “ve” ibaresi gelirleri katlayacak

Devlet Ihale Kanunu, Kamu Ihale Kanunu, Dahiliye Memurlari Kanunu, Tebligat Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Devlet Memurlari Kanunu, Kooperatifler Kanunu, Toplanti ve Gösteri Yürüyüsleri Kanunu, Kamulastirma Kanunu, Resmi Gazete’de Yayimlanacak Olan Yönetmelikler Hakkinda Kanun, Kadastro Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’nda yapilan düzenleme ile gazetelerin yanina “ve internet haber sitesi” ibaresi eklenerek bu ilanlardan saglanacak gelir iki katina çikartildi.

Ayrica Ürün Güvenligi ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile gazetede yayin zorunlulugu bulunmayan ilgili maddeye, gazetede ilan edilmesi zorunlulugu getirilerek bugüne kadar olmayan bir gelir kalemi mevcut ilan pastasina eklendi.

Yeni yasa sonrasi 6 ay içinde  Resmi Ilan ve Reklam Yönetmeligi basta olmak üzere bir dizi mevzuat çalismasi gerçeklestirilecek ve BIK Genel Kurulunun onayina sunulacak. Düzenlemeler ile resmi ilan yayinlama hakkina sahip gazetelerin kazanilmis haklarinin korunmasi öngörülüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —