Tarih: 11.10.2022 09:23

Yasiniza uygun asiyi yaptirin

Facebook Twitter Linked-in

Büyüksehir, Kocaeli Il Saglik Müdürlügü ve Körfez Belediyesi, 65 yas üstü ve kronik rahatsizligi bulunan vatandaslara mevsimsel grip ve pandemi hakkinda egitim verdi

Sonbahar sonu, kis ve ilkbahar basina kadar olan dönemde sik görülen ve bulasici bir hastalik olan mevsimsel grip, risk grubunda yer alan 65 yas üzeri ve kronik rahatsizligi olan kisileri daha çok etkiliyor. Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ve Kocaeli Il Saglik Müdürlügü'nün ortaklasa gerçeklestirdigi grip asisi ve Covid-19 hakkinda bilgilendirme egitimi ‘Hayatin Içindeyim’ projesi kapsaminda Körfez Belediyesinin Yarimca sahilinde bulunan 60+ Aktif Yaslanma Kulübü’nde gerçeklestirildi. Egitim Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Uzmani Uzm. Dr. Selim Yüksel tarafindan verilirken, egitime 65 yas üstü ve kronik rahatsizligi bulunan vatandaslar katildi. 

EN ETKILI YÖNTEM GRIP ASISI

Uzman Dr. Selim Yüksel hastaliktan korunmada en etkili yöntemin grip asisi oldugunu, asinin yaninda ise kisisel hijyen kurallarina dikkat etmenin ve ellerin bol su ve sabunla yikanmasi oldugunu belirtti. Yüksel, egitimde grip ve asi nedir, grip ve asi kimlere ne zaman yapilmalidir, grip asisi tedarigi nasil saglanir, Covid-19 asisinin yan etkileri var midir, grip asisi kime ne zaman yapilmalidir konularinda detayli bilgilendirmede bulundu.

MEVSIMSEL GRIP HASTALIGI NEDIR?

Grip, influenza virüsünün neden oldugu, genellikle yil içerisinde sonbahar sonu, kis ve ilkbahar basina kadar olan dönemde daha sik görülen oldukça bulasici bir hastaliktir. Toplumun özelliklerine göre her yil belirli sayida insani etkiler ve hastalandirir. Bu nedenle her yil sonbahar sonu, kis ve ilkbahar basi arasinda beklenen sayida kiside görülen bu hastalik mevsimsel grip olarak ifade edilmektedir. Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1 ila 3 gün içerisinde ortaya çikmaktadir.

GRIP TÜM GRUPLARINI ETKILIYOR

Hastalik bebeklik döneminden yasliliga kadar tüm yas grubunu etkilemekte ve görülebilmektedir. Bununla birlikte risk grubunda yer alan kisilerde hastalik diger kisilere göre daha agir seyredebilmektedir. Bu kisilerde zatürre, bronsit, sinüzit, orta kulak iltihabi ve oldukça nadiren beyin ve sinir sisteminde hasar olusmasi, kalp kasi hasari gibi ciddi tablolara neden olabilir.

Risk gruplari:

• 65 yas ve üzeri ve 2 yas alti kisiler,

• 6 ay- 18 yas arasinda olup uzun süre aspirin kullanmasi gerekenler

• Seker hastaligi dâhil herhangi bir metabolik hastaligi olanlar,

• Astim dâhil kronik solunum yolu hastaligi olanlar,

• Kronik böbrek hastaligi olanlar

• Kronik kalp ve damar sistemi hastaligi olanlar

• Bagisiklik sistemi baskilanmis kisiler (kronik kan hastaligi olanlar, kanser hastalari, immunsupresif ilaç kullananlar, HIV/AIDS hastalari)

• Huzurevi, bakimevi vb. ortamlarda yasayanlar

• Asiri kilolu olanlar

• Gebeler

GRIP ASISI KIMLERE UYGULANMAMALIDIR?

Grip asisi 6 ayliktan küçük çocuklara, hamileliginin ilk 3 ayinin içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da asi içeriginde bulunan herhangi bir maddeye karsi ciddi alerji öyküsü olanlara, daha önce herhangi bir mevsimsel influenza asisi ile ciddi (hayati tehdit eden) alerji öyküsü olanlara uygulanmamalidir.

COVID-19 ASISININ YAN ETKILERI VAR MI?

Bugüne kadar COVID-19 asilarina yönelik gerek yürütülen klinik çalismalarda gerekse mevcut asi uygulamalarinda ciddi yan etkilere rastlanmamistir. Asilama sonrasinda görülen yan etkiler siklikla hafiftir. Bunlar; yorgunluk, bas agrisi, ates, titreme, kas/eklem agrisi, kusma, ishal, asi uygulanan bölgede agri, kizariklik, sislik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonlarin olabilecegi göz ardi edilmeden asi uygulamasindan sonra bir rahatsizlik hissedilmesi durumunda en yakin saglik kurulusuna basvurulmasi ve hekime yakin zamanda asi olundugu bilgisinin iletilmesi unutulmamalidir.

GRIP ASISININ YAN ETKILERI NELERDIR?

Grip asisi sonrasi 15-20 oraninda asi yerinde agri, kizariklik, sislik olusabilir.

Tüm vücudu etkileyen yan etkiler ise son derece nadirdir (1’in altinda) ve ates, halsizlik, kas agrisi gibi yan etkiler (eger görülürse) asidan 6-12 saat sonra baslamakta ve 1-2 gün içinde kendiliginden geçmektedir. Her biyolojik üründe oldugu gibi grip asisi uygulanmasindan sonra da alerjik reaksiyon görülebilir. Grip asisi sonrasi grip hastaliginin görülmesi genellikle tesadüfen olabilir. Grip asisi teknik olarak inaktive yani ölü bir virüs asisi oldugundan vücuda canli virüs verilmediginden asiya bagli grip hastaligi olusamaz. Asilarin her zaman tam tesekküllü saglik merkezlerinde veya hekim kontrolünde uygulanmasi önerilir.

GRIP ASISI KIME NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

COVID-19 pandemisi, ciddi bir halk sagligi acili olarak ortaya çikmis ve yanit verilmesi gereken bir sürecin baslatilmasina neden olmustur. 11 Mart 2020 tarihi itibariyle de Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) bu olayi Uluslararasi Saglik Tüzügü’ne istinaden halk sagligi acili olarak ilan etmistir.

Ebeveynler çocuklarin asilanma durumlarini takip etmeli, asi zamani geldiginde aile hekimleriyle iletisime geçerek asi uygulamalari konusunda bilgi almalidirlar.

https://grip.gov.tr/tr/grip-asisi.html

https://covid19asi.saglik.gov.tr/TR-77683/genel-bilgiler.html

AKTIF YASLANMA PROGRAMI

Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’nin ‘Hayatin Içindeyim’ adli projesi, bireylerin ilgi alanlarina göre sosyal aktivite ve hobi kulüpleri araciligiyla saglikli, sosyal, keyifli yas almalarini saglayan faaliyetler gerçeklestiriyor. "Hayatin Içindeyim” projesi içinde Akademi Kulübü, Saglikli Yasam Kulübü ve Bes Çayi Kulüpleri yer aliyor. Hayatin Içindeyim Projesi’nde yer almak isteyen vatandaslar https://ebelediye.kocaeli.bel.tr/SosyalHizmetler/HayatinIcinden sayfasindan basvuru yapabilir. Yetkililer 65 yas üstü ve kronik rahatsizligi bulunan vatandaslara yönelik mevsimsel grip ve Covid-19 pandemisi hakkinda bilgilendirme egitimlerinin devam edecegini aktardi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —