Dijital resitlik olmali mi? Çocuklar kisitlanmali mi?

Dijital resitlik olmali mi? Çocuklar kisitlanmali mi?

Sosyal medyanin çocuklar tarafindan çok yogun sekilde kullanilmasinin beraberinde birçok sakincalari da getirdigine dikkat çeken uzmanlar, dijital resitlik kavraminin altini çiziyor.

ISTANBUL (IGFA) - Üsküdar Üniversitesi Iletisim Fakültesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, dijital resitlik konusunda degerlendirmede bulundu.

Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, UNICEF’in 2017 yilinda yayinladigi “Dünya Çocuklarinin Durumu 2017: Dijital Bir Dünyada Çocuklar” baslikli raporda da belirtildigi gibi her çocugun dijital mecralarin getirilerinden esit bir sekilde faydalanabilmesi, tehditlerinden de sakinarak kendilerini koruyabilmesi gerektigini belirterek “Çocuklarin sosyal medyaya katilimi, kendini ifade edebilme olanaginin olmasi gibi haklari çesitli ülkelerde ‘Dijital Resitlik Yasi’ politikasi kapsaminda saglaniyor.” dedi.  
 
Dijital resitlik yasi her ülkede farkli olduguna dikkati çeken Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, “Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya ve Birlesik Krallik gibi ülkelerde dijital resitlik yasi 13; Almanya, Macaristan, Irlanda ve Romanya gibi ülkelerde ise 16 kabul ediliyor. Fakat belirli ülkelerin standartlastirma çalismasi olsa da uluslararasi düzeyde belirli bir standardi henüz yok. Buna göre, dijital resitlik yasinin en az 13 oldugu kabul edildiginde, daha küçük yastaki çocuklarin dijital medya kullanimi ve buna yönelik kontrol ve denetimlerinin saglanmasi ebeveynlerinin sorumlulugundadir.” diye konustu.

DIJITAL MECRALAR DIKKAT ÇEKICI UNSURLAR BARINDIRMAKTADIR

Dijital medyanin çocuklar açisindan dikkat çekici unsurlar barindirdigini kaydeden Doç. Dr. Tutgun Ünal, sosyal medya için de standardizasyon çalismalarina ihtiyaç oldugunu söyledi.

Ebeveynlerin de dijital medya okuryazarligi becerilerine sahip olmasi gerektigini vurgulayan Ünal,  çocuklari dijital medya olanaklarindan mahrum birakmanin dogru olmayacagini belirterek, "Eger dijital resitlik yasi ve bununla ilgili politikalar belirlenirse çocuklarin dijital medya olanaklarindan faydalanabilmesi saglanabilir. Ilkögretim müfredatinda ye alan Bilisim Teknolojileri dersinde dijital medya okuryazarligi becerileri kazanimi hedeflenirse çocuklarin dijital medya kullanim sorumlulugunu almalarina hazirlik yapilabilir. Dijital Resitlik Yasi ise, ülkemizde yasal çerçeve ile belirlenebilir ve bu konuda ancak uygulanabilir politikalar saglanirsa ve kültürel yayilim için bilgilendirme çalismalari yayginlastirilirsa çocuklarin dijital medya mecralarindan saglikli bir sekilde yararlanabilmesi mümkün olacaktir" diye konustu.
 
Öte yandan 13 yasin altindaki çocuklarin dünya genelinde yaygin olarak Youtube mecrasini kullandigini arastirmalarda ortaya çikarken, arastirmalar incelendiginde, Isveç'te Youtube kullanimi 9-18 yas araliginda birinci sirada geldigi, Ingiltere'de ise, 8-11 yas arasi çocuklarin yüzde 81'inin Youtube kullandigi istatistiki verilerle tespit edildi.