Gençler 'akilli sehirler' için fikir üretti

Gençler

Türkiye Vodafone Vakfi ve Habitat Dernegi’nin ortak projesi “Yarini Kodlayanlar” kapsaminda lise ögrencilerine yönelik düzenlenen “BEST4City: Akilli Sehirler Hackathonu” sonuçlandi.

ISTANBUL (IGFA) - Türkiye Vodafone Vakfi ve Habitat Dernegi tarafindan hayata geçirilen “Yarini Kodlayanlar” projesi, çocuk ve gençleri dijital gelecege hazirlamaya devam ediyor.

Türkiye’nin dört bir yaninda 260 bini askin çocuga ulasan proje kapsaminda lise ögrencilerine yönelik bir hackathon düzenlendi. “BEST4City: Akilli Sehirler Hackathonu” adiyla Istanbul Facebook Istasyon’da fiziksel olarak düzenlenen ve toplam 14 takim halinde 48 ögrencinin yaristigi etkinlikte, gençler yasadiklari sehri daha akilli ve sürdürülebilir bir sehre dönüstürmek için Ardunio programlama platformu üzerinde projeler gelistirdi.

Hackathonda, Enes Demirezen, Islam Tutar, Muhammed Serif Arpacioglu ve Deniz Tunç’tan olusan “Atatürk Robotic” takimi birinci; Poyraz Öztok ve Murat Halim Kömürcü’den olusan “Gelecegin Enerjisi” takimi ikinci; Sifagülsüm Koca ve Beyzagül Taskin’dan olusan “Wabi Sabi” takimi ise üçüncü oldu.

Türkiye Vodafone Vakfi Baskani Hasan Süel, dijital gelecege hazir nesiller yetistirme hedefiyle 6 yil önce baslatilan ‘Yarini Kodlayanlar’ projesini büyük bir kararlilikla sürdürdüklerini kaydetti.

Süel, egitimlerin yani sira hackathon ve fikir maratonlariyla da çocuk ve gençlerimizin somut toplumsal sorunlara çözüm üretmelerini hedefle4diklerini belirterek, "Günümüzde sürdürülebilir sehir yasaminin önemi her geçen gün artiyor. Buna paralel olarak, akilli sehir uygulamalari hizla yayginlasiyor. Biz de ‘BEST4City: Akilli Sehirler Hackathonu’ adiyla düzenledigimiz etkinlikte lise ögrencilerine dogayla uyumlu akilli bir sehirde yasamak için fikir üretme imkâni sunduk. Ödüle layik görülen tüm takimlari kutluyor, basarilarinin devamini diliyoruz" diye konustu.

Hackathon birincisi “Atatürk Robotic” takiminin projesinde, çöpe atilan atiklar geri dönüsüm için farkli alanlara ayriliyor. Görü isleme teknolojisinin kullanildigi projede, kutuya atilan çöplerin karsiliginda kisiler “Garbage Coin” (Çöp Parasi) adi verilen kriptoparadan kazaniyor. Ikinci gelen “Gelecegin Enerjisi” takiminin gelistirdigi proje, topraktaki mineral oranini aninda tespit ederek uygun tarim yöntemlerini belirleyen bir akilli robot içeriyor. Üçüncü takim “Wabi Sabi”nin projesi ise havadaki nemi yakalayan bir robottan olusuyor. Günes enerjisiyle çalisan robot, disaridan enerjiye ihtiyaç duymuyor.