• Hyundai N departmani, RN22e ile motor sporlari teknolojisini E-GMP ile birlestiriyor.
• IONIQ 6 tabanli tasarimiyla heyecan uyandiran RN22e, bastan sona performans vaat ediyor.
• Hyundai’nin performansli elektrifikasyon vizyonunu sergileyen RN22e, 576 beygir güç üretiyor.
Hyundai’nin performansli modeller için kurdugu alt markasi N, benzinli modellerden sonra elektriklilere de el atti. IONIQ 6 temelli RN22e, çok yakin bir gelecekte performansli EV modeller arasinda farkindalik yaratacak ve ayni zamanda segmentine farkli bir bakis açisi getirecek.
Hayatimizin bir çok alaninda oldugu gibi otomotiv endüstrisinde de karbon nötrlügü önemli bir konu basligi haline geldi. Otomotiv endüstrisi de tipki diger sektörler gibi bu çevreye karsi sorumluluga uyum saglamali ve ayni zamanda üretecegi tüm modellerinde sifir emisyonu gelecek stratejisi olarak belirlemeli. Yüksek performansli otomobillerin kavramini bastan sona degistirmeye kararli olan Hyundai de, 2012 yilinda temellerini attigi N markasinin felsefesine ve en son ileri teknolojilere göre adim atmaya basladi.
Hyundai’nin tam elektrikli ve yüksek performansli bir otomobil vizyonunu sergileyen RN22e, tam olarak çevreye karsi sorumlulugunu yerine getirirken ayrica 576 beygirlik gücüyle de üst düzey sürüs zevki isteyen kullanicilara yesil isik yakmis oluyor. Elektrikli otomobillerin yüksek performansli içten yanmali motorlarin sunabilecegi heyecani, duyguyu ve sürüs dinamiklerini saglayip saglayamayacagindan süphe duyan motor sporlari meraklilari, RN22e ve daha sonra tanitilacak yeni nesil N modelleriyle rahat bir nefes alabilecek.
Hyundai'nin yüksek performansli markasi olan N, gelecek vizyonu dogrultusunda dinamik viraj alma ve yaris pisti kabiliyetine sahip günlük bir spor otomobil üretmeyi hedefliyor.
Hyundai N mühendisleri, elektrikli otomobillerin de heyecan verici zevklerinin olabilecegine inanirken ayni zamanda performansli EV stratejisini üç ana temaya göre sekillendiriyor. "Viraj", "Yaris Pisti Yetenegi" ve "Gündelik Spor Otomobil".
RN22e: motor sporlari teknolojisini E-GMP ile birlestiren harika bir örnek.
Hyundai'nin RM Projesi, ilk olarak 2014 yilinda ilk prototipi olan RM14 ile dikkat çekmeye baslamisti. RM terminolojisi, N prototip modelinin "Racing Midship" arkadan itisli özelligini, orta güç aktarma konfigürasyonunu, ideal yol tutus dengesini ve çeviklik saglayan tasarim felsefesini ifade ediyor. RM projesinin baslangicindan bu yana, RM14, RM15, RM16 ve RM19 gibi konseptler üreten Hyundai, ilk elektrikli prototipi olan RM20e’yi de 2020'de görücüye çikarmis ve orijinal kod adini kullanmaya devam etmisti.
Bu yilin baslarinda RN22e ile birlikte elektrikli vizyonunu paylasan Hyundai, 'RM' adini da 'RN' olarak degistirdi. RN isminin 'R'si Rolling, ‘N’si ise N markasindan geliyor. Model adindaki sayi ise üretildigi yili belirtiyor. Sondaki 'e' ise elektrikli teknolojiyi simgeliyor.
RN22e, adlandirma stratejisine ek olarak önceki RM projelerinden de çok farkli. Elektrik teknolojisini kullanan RM20e'den farkli olarak, platformunu Hyundai Motor Grubu'nun E-GMP'sinden (Elektrik-Küresel Modüler Platform) aliyor. E-GMP, 800V ultra hizli sarj ve ön tekerlekte EV sanziman ayirici kullaniyor. RN22e ayrica, önceki RM projelerinden elde edilen birçok teknik bilgi ile gelistirilmis durumda.
IONIQ 6'dan bilgi aktarimi
Hyundai N markasi, daha performansli modeller gelistirmek için yaris pistlerinden faydalaniyor. Örnegin, i20 N, i20 WRC otomobilinden gelirken, Veloster üzerine insa edilen son RM projelerinin aksine N markasi da IONIQ serisindeki en son modelden ilham aldi. RN22e, optimal aerodinamiden yararlanmak için IONIQ 6 tabanli bir tasarimi kullaniyor.
Tek kavisli profille hazirlanmis tasarim, Hyundai'nin simdiye kadarki en düsük sürtünme katsayisi olan 0.21'i beraberinde getiriyor. RN22e'nin performansini en üst düzeye çikarmak için de Hyundai N’in motor sporlarindan gelen teknik becerisinden yararlaniliyor.
Hyundai mühendisleri, yere yakin süspansiyon sistemi, vurgulanmis omuzlar, devasa arka spoyler ve büyük bir arka difüzör sayesinde müthis performans degerlerine imza atan bir model gelistirmis oldular. RN22e, 2.950 mm dingil mesafesi, 4.915 mm uzunluk, 2.023 mm genislik ve 1.479 mm yükseklik sunarken ayni zamanda güçlü bir elektrik motorla da donatilmis. IONIQ 6’ya göre daha büyük kapasiteli pil ile donatilan konsept otomobil, sürücülerin ön ve arka tekerleklerde tork gücünü seçmesine olanak taniyan farkli sürüs modlarini da sunuyor.
Hyundai’nin optimize edilmis tork dagilimi saglayan ilk dört tekerlekten çekis sistemi, RN22e’de hayat bulurken, öndeki elektrik motorunun maksimum çikisi 160 kW olarak belirlenmis. Arkada ise 270 kW gücünde bir baska elektrik motoru daha var. Toplamda 430 kW yani 576 BG güç üreten otomobilin maksimum torku ise 740 Nm. RN22e ayrica, ön ve arkada güç dagitimina izin veren EV sanziman ayirici teknolojisi ile donatilmis. Bu özellik, Hyundai Motorsport'un ralli parkurlarinda elde ettigi tecrübelere göre gelistirilirken direksiyon basinda daha fazla heyecan saglamak için sürüs durumuna göre ön tekerlek motorunun baglantisini keserek çekis gücünü dört tekerlege veya sadece arka tarafa aktariyor. Böylece çekis arasinda hizla geçis yaparak daha fazla adrenalin salgilanmasina olanak sagliyor.
Hyundai, öncelikli olarak önümüzdeki yil IONIQ 5 N modelini piyasaya sunacak ve daha sonra da performansli EV model serisine hiz kesmeden devam edecek.