Cumhurbaskani Erdogan: Her iki liderle de rahat görüsebilen tek liderim

Çekya'nin baskenti Prag'daki Avrupa Siyasi Toplulugu (AST) toplantisina katilan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ikili görüsmelerinin ardindan Prag Kalesi'nde düzenledigi basin toplantisinda önemli açiklamalarda bulundu.

Güncel 7.10.2022 09:32:00 0
Cumhurbaskani Erdogan: Her iki liderle de rahat görüsebilen tek liderim

ANKARA (IGFA) - Prag Kalesi'ndeki konusmasina kendisini dinleyenleri selamlayarak baslayan Cumhurbaskani Erdogan, Avrupa Siyasi Toplulugu toplantisina katilmaktan büyük bir memnuniyet duydugunu dile getirdi.

Avrupa Birligi Konseyi dönem baskani Çek Cumhuriyeti makamlarina basarili ev sahiplikleri için tesekkür eden Cumhurbaskani Erdogan, bugün Prag'da 44 Avrupa ülkesinin devlet ve hükümet baskanlari olarak bir araya geldiklerini ifade etti.

Kritik bir dönemde icra edilen bu önemli zirvenin az önce tamamlandigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, her açidan yogun, içerikli ve verimli toplantilarin oldugu bir gün geçirdiklerini vurguladi.

Genel oturumlarin yani sira liderlerle baris ve güvenlik ile enerji, iklim ve ekonomik durum konularindaki yuvarlak masa toplantilarinda Avrupa'yi da etkileyen küresel sorunlari ele aldiklarini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye'nin bu meselelere yönelik yaklasimini ve birlige katilim süreci konusundaki görüslerini muhataplarina bizzat aktardiklarini söyledi.

Zirve marjinda Çekya Basbakani Petr Fiala ve Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ile üçlü bir görüsme gerçeklestirdiklerini aktaran Cumhurbaskani Erdogan, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Bulgaristan Cumhurbaskani Rumen Radev ve Ispanya Basbakani Pedro Sanchez ile bir araya geldiklerini dile getirdi.

Görüsmelerde ikili meselelerle birlikte Avrupa'nin gelecegi, güvenligi ve refahi da dahil küresel konulari masaya yatirdiklarini belirten Cumhurbaskani Erdogan, "Ermenistan Basbakani Sayin Pasinyan'la da bir görüsmemiz oldu. Bölgemizde iyi komsuluk iliskileri temelinde tam normallesme hedefimize ulasabilecegimize samimiyetle inaniyorum." diye konustu.

Avrupa Siyasi Toplulugunun, kitadaki sorunlarin ele alinmasi ve ortak çözümler için dogru zamanli bir girisim oldugunu ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye'nin bu platformu, Avrupa Birligi genisleme politikasinin bir alternatifi olarak görmediginin altini çizdi.

"BEYEFENDI KONUSMADAN ÇOK RAHATSIZ OLMUS"

"Yunanistan'in son dönemde provokasyonlarinin arttigini biliyoruz. Burada yaptiginiz ikili görüsmelerde bu provokasyonlara iliskin fikir teatisinde bulundunuz mu? Yunanistan'in göçmenlere uyguladigi politikalar da uluslararasi raporlarda yer aliyor. Bunlar gündeme geldi mi?" sorusuna karsilik Cumhurbaskani Erdogan, bu aksam yemekte bir konusma yaptigini söyledi.

"Beyefendi konusmadan çok rahatsiz olmus. Rahatsiz oldugu için de aslinda bu yemek adabina terstir, kimden izin aldi, nasil yapti bilmiyorum, herhâlde baskandan almistir izni, orada çikti bir konusma yapti. Kendisine bizim biraz agir gelecek ifadeler kullandigimizi filan söyledi." diyen Cumhurbaskani Erdogan, aslinda agir bir sey de olmadigini söyledi. Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti:

"Olmasi gereken yerde degiller. Hâlâ bunlarin bütün politikalari yalan üzerine kuruludur, hep yalan... Dürüstlük yok. Hadi bir araya gelelim dediginiz zaman, kiyidas ülkelerle filan, buna da yanasmiyorlar, yanasmazlar ama Türkiye'den kendileri daha ön adim atmayi filan bekliyorlar. Araya da birçok ülkeyi sokuyorlar. Bugün birçok ülke onlarla bu münasebetleri gelistirme konusunda bizden bir adim atmayi beklediler. Sadece Yunanistan degil, ayni sekilde Güney Kibris, 'Ya iste bir konusalim, bir araya gelelim.' filan dedik, yok yani biz iste simdi konusuyoruz ayakta; görüsmeyi konusmayi yaptik ama sizin bir yerlerden izin almaniz gerekiyor... 'Yok ben izin almam.' filan dedi. 'Bugüne kadar hep böyle geldi bu is. Siz izin almadan konusamazsiniz.' dedim. 'Benim iki ayim kaldi zaten bu arada bu isi konusalim, görüselim, bitirelim.' filan gibi laflar etti. Dedik ki su anda muhataplariniz belli. O muhataplarinizla bu görüsmeleri yapabilirsiniz ve bizim de su an itibariyla Yunanistan'la görüsecegimiz herhangi bir sey yok. Zamana birakmak suretiyle zaman içerisinde temenni ederiz ki bir konusma firsatini yakalariz."

Toplantida göç meselesine yönelik neler konusulduguna iliskin soru üzerine Cumhurbaskani Erdogan, "Bunlarin tamamini özetlemek kolay bir sey degil. Simdi Avrupa Siyasi Toplulugu, Avrupa Birliginin bir alternatifi degil. Avrupa Siyasi Toplulugu ayri bir olusum olarak çikti ve su anda Çekya'nin ilk toplantisini yapmis oldugu bir adim oldu ve konuyla ilgili olarak öyle zannediyorum ki su anda bu toplantilardan sonra da Avrupa Siyasi Toplulugunun bu toplantisinin sonuç bildirgesini de yayinlayacaklardir. O sonuç bildirgesinde de neler konusuldugu ifade edilecektir." diye konustu.

"SU ANDA HER IKI LIDERLE DE ÇOK RAHAT GÖRÜSEBILEN HERHÂLDE TEK LIDER BENIM"

Cumhurbaskani Erdogan, "Türkiye, Ukrayna-Rusya arasindaki baris görüsmelerinde önemli bir rol aliyor. Ama sizce bunun ön kosulu tamamen ve kosulsuz bir sekilde Rus askerlerinin Ukrayna'dan çekilmesi olmamali mi?" sorusuna karsilik, sunlari aktardi:

"Daha çok bu iki ülkenin liderleriyle yaptigimiz görüsmelerden o neticeyi çikarmamiz lazim. Su anda her iki liderle de çok rahat görüsebilen, diyebilirim ki sahsimla ilgili oldugu için biraz agir oluyor ama herhâlde tek lider benim. Sayin Putin ile de Zelenskiy ile de görüsüyorum. 6 milyon tonun üzerindeki tahili Karadeniz'den aldik, ilgili yerlere gönderdik. Azov taburlariyla alakali 200 esir degisimi yaptik. Bu esir degisimlerini yapmakla kalmadik, Ukraynali bu esirlerin ailelerini de ayni sekilde ülkemize aldik ve su anda bunlar misafirimiz."

Cumhurbaskani Erdogan, 200 takasin gerçeklestigini belirterek, "Buna benzer bir uygulamayi su anda dünyada yapan baska ülke yok. Sadece biz yaptik. Biz tabii bu 200 takasi ne kadar önemsiyorsak, tahil olayini da gübreyle beraber o kadar önemsiyoruz. Su anda bu çalismalari da bütün ilgili birimlerimiz devam ettiriyor. Kisa zamanda buradan da büyük bir netice çikaracagimiza inaniyorum. Yarin da Sayin Putin'le insallah telefon görüsmemiz olacak. Bunlarin degerlendirmesini yine yapacagiz." diye konustu.


Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °