ManpowerGroup Istihdama Genel Bakis Arastirmasi'na göre; Türkiye'nin 7 bölgesinden 6'sindaki sirketler, 2022'nin 4. çeyreginde personel seviyelerinde artis bekliyor. Türkiye'nin en rekabetçi bölgeleri Iç Anadolu ve Marmara bölgeleri olurken, bir önceki çeyrekten bu yana en büyük düsüs Karadeniz Bölgesi’nde yasandi.
ManpowerGroup, 2022 yilinin 4. çeyregi için isverenlerin ise alim beklentilerini ölçmek amaciyla 41 ülke ve bölgede 40 binden fazla isverenle anket yapti. Türkiye'den bin 25 isveren de arastirmaya katildi. Istihdama Genel Bakis Arastirmasi’nin sonuçlari söyle:
IÇ ANADOLU VE MARMARA BÖLGELERININ NEO PUANI YÜZE 26 OLARAK ÖLÇÜLDÜ: Türkiye'nin 7 bölgesinden 6'sindaki sirketler 2022'nin 4. çeyreginde personel seviyelerinde artis bekliyor. Türkiye'nin en rekabetçi bölgeleri her ikisi de yüzde 26 net istihdam görünümü (NEO) puanina sahip Iç Anadolu ve Marmara bölgeleri oldu.
IÇ ANADOLU VE MARMARA’DA BEKLENTILER YÜKSELIS KAYDETTI: Iç Anadolu'da beklentiler, geçen çeyrekten bu yana 5 puanlik, geçen yilin bu döneminden bu yana ise 8 puanlik bir yükselis kaydetti. Marmara Bölgesi'nde de geçen çeyrekten bu yana 5 puanlik, geçen yilin ayni çeyreginden bu yana 9 puanlik bir yükselis görüldü. Ege Bölgesi'nde ise herhangi bir degisiklik beklenmiyor. Bir önceki çeyrekten bu yana en büyük düsüsün yasandigi bölge ise yüzde 7 NEO puani ile Karadeniz Bölgesi oldu. Bu sonuç geçen çeyrekten bu yana yüzde 29 puanlik bir düsüs anlamina geliyor. Bu puan, 2020'nin 1. çeyreginden bu yana Karadeniz Bölgesi'nde görülen en düsük NEO puani oldu. Bölgelerin NEO puanlari ise su sekilde oldu: Iç Anadolu (26), Marmara (26), Akdeniz (25), Dogu Anadolu (14), Güneydogu Anadolu (11), Karadeniz (7) ve Ege (0).
TÜRKIYE'DEKI ISE ALIM BEKLENTILERI ARTTI: Ankete katilanlar, Türkiye genelinde önümüzdeki çeyrekte yüzde 27 puanlik NEO ile güçlü bir ise alim piyasasi bekliyor. Türkiye'deki ise alim beklentileri, Avrupa, Orta Dogu ve Afrika (EMEA) Bölgesi ortalamasinin 6 puan üzerine çikarak listenin üst yarisinda yer aldi. Ayrica NEO'nun bir önceki çeyrege kiyasla yüzde 13 puan, geçen yilin ayni dönemine göre ise yüzde 9 puan artmasi bekleniyor. 2022'nin 4. çeyregi için küresel NEO da 30 puan oldu. Bu, geçen çeyrekten bu yana ise alim beklentilerinde hafif bir düsüse (-3 puan) isaret etse de beklentiler hala geçen yilin ayni dönemine göre daha yüksek (+6 puan).
GLOBAL ENFLASYON SONUÇLARINA ETKILEDI: Global konjonktürde artan enflasyon, yüksek hayat pahaliligi ve gida kitligi gibi zorluklar bu çeyrek sonuçlarina etki eden faktörler oldu. Bu nedenle, 2022 yilinin 4. çeyregine iliskin anket bulgulari, bazi ülkelerde bu tür zorluklardan kaynaklanan ve devam etmekte olan ekonomik bozulmayi da yansitti.
EN GÜÇLÜ VE EN ZAYIF SEKTÖRLER: Türkiye'de 11 sektörden 9'u gelecek çeyrekte çalisan sayisinda artis beklerken 2 sektör degisiklik beklemiyor. Türkiye'nin en rekabetçi sektörü, 46 NEO puani ile toptan ve perakende ticaret oldu. Hatta bu puan, sektörün 2011'in ilk çeyreginden bu yana kaydettigi en yüksek NEO puani oldu. Sektörle ilgili beklentiler, geçen çeyrekten bu yana 11 puan, 2021'in 4. çeyreginden bu yana ise 28 yüzde puan artti. Tüm sektörlerin NEO puanlari su sekilde:
"Toptan ve Perakende Ticaret (46)
BT, Teknoloji, Telekomünikasyon, Iletisim ve Medya (34)
Imalat (31)
Egitim, Saglik, Sosyal Hizmet ve Kamu (25)
Bankacilik, Finans, Sigorta ve Emlak (21)
Insaat (21)
Diger Hizmetler (13)
Restoranlar ve Oteller (11)
Birincil Üretim (8)”