1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüge girecek olan ve e-ticaretteki rekabeti düzenlemeye yönelik yasada yer alan pazarlama ve reklam kisitlamalari ile satis hacmine endeksli ek vergilendirme ve yüksek lisans ücretlerinin sektörü olumsuz yönde etkilemesi endises
BIR çogu E-ticaret pazariyla birlikte büyüyen çogu küçük ve orta ölçekli KOBI statüsünde olan üretici ve tedarikçi firmalarin sahip ve yöneticileri, “Yillardir kazancimizin büyük kismini islerini büyütmek için yatirima ayirirken, yasa yürürlüge girerse mevcut yatirim planlarimizi askiya almak zorunda kalacagiz. Pazar yerleri araciligiyla ekonomiye katkilarimizin yani sira istihdam ve ihracata da destek olan biz KOBI’ler ve esnaflar, yeni yürürlüge girecek yasanin isleri el freni etkisiyle durdurmasindan endise ediyoruz ve bu yüzden Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in talimatiyla bu yasanin yeniden düzenlenmesi gerekliligini ifade ediyoruz. Pazarlama ve reklam kisitlamalari ile satis hacmine endeksli ek vergilendirme ve lisans ücretlerinin, e-ticarette fiyatlarin yükselmesine, sektöre yapilan yatirimlarin azalmasina ve istihdamda gerilemeye sebep olacagini öngörmek zor degildir” diye konustular.
Sektörün bazi aktörlerinin bu konudaki görüsleri söyle:
“Fabrika yatirimimi durdurmak zorundayim”
Kenan Danaci: E-ticaret yaptigim üretimin toplam is hacmimin yüzde 70’ini olusturuyor. Istanbul’da bulunan atölyemizde siparislere yetisemedigimiz için 6-7 ay önce Kastamonu Tosya’da yeni bir atölye kurduk. 120 kisinin çalistigi atölyemiz tamamen e-ticaret platformlarina üretim yapiyor. Platformlar üzerinden yurtdisina da ürün ihraç ediyoruz. Bu yasanin yatirim planlarimizi sekteye ugratmasindan endiseliyiz. Ben satin aldigim araziye 1 yil içerisinde 14 bin m2 kapali alana sahip bir üretim tesisi kurmayi hedefliyorum. Burayi kurdugumda da 1000 – 1500 kisiyi istihdam edecegim. Yasayla birlikte e-ticaret tarafindaki islerim küçülür ve üretimim azalirsa bu yatirimi durdurmak zorunda kalacagim.
“Yasayla birlikte islerimiz de duracak”
Ismail Rüstü Aslan: Yaklasik 30 yildir tekstil imalati ve satisi yapiyorum. Daha önce yalnizca Merter, Osmanbey ve Kadiköy bölgelerine satis yapabilirken e-ticaret sayesinde artik hem tüm Türkiye hem de yurt disina satis yapabiliyorum. Pandemi dönemini hep birlikte yasadik. Bu dönemde e-ticaret sayesinde hem çalisanlarimizin magdur olmasini engelledik hem de isyerini kapatmak zorunda kalacak olan saticilarin ürünlerini alip e-ticaret üzerinden pazarlayarak kapanmalarini engelledik ve böyle bir dönemde is, moral ve nakit sirkülasyonu sagladik. Yeni e-ticaret kanunuyla ilgili gelismeleri bir haftadir her gece okuyorum. Ülkemizin ekonomisine katma deger yaratan bir satici olarak yasanin bana fayda saglayacak bir yönünü göremedim. Yasadaki kisitlamalar, elimdeki ürünleri satabilmem için gerekli pazarlama ve kampanya desteginden mahrum kalacagimi gösteriyor. Bu da bundan sonra isime yapacagim yatirimlara temkinle yaklasmam gerekecegini düsündürüyor. Dünyadaki benzerlerinin aksine, yeni kanun pazarlamayi kisarak ve engelleyerek isimizi el freni etkisiyle durduracak. Bunca emegimize her türlü destegin verilmesi gerekirken pazarlamaya sinir konulmasinin nedenini anlayamiyorum. Yasanin olumsuz sonuçlari sonradan fark edilecek ama is isten geçtikten sonra düzenleme yapilmasinin yerine, yasa uygulamaya girmeden bizi magdur etmeyecek sekilde düzeltmelerin yapilmasi gerektigini düsünüyor ve umuyorum. Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan bu konuda bize hep destek oldu. Bu yasanin köstek olacagini bilse gerekli düzenlemeler için talimat verecegini düsünüyorum.
“Çalisanlarimizi isten çikarmak zorunda kalacagiz”
Ugur Nadar: 10 yildir bu sektördeyim. Son 2-3 senedir yurt disi satislarina da baslayarak e-ticaret sayesinde pandeminin ekonomik etkilerini en az sekilde hissettik. Satislarimiz her sene neredeyse yüzde 100 oraninda artti. Bir satici olarak e-ticaret yasasiyla birlikte gelecek kisitlamalardan endiseliyiz. 10 yildir kazandigimiz her kurusu, isimizi büyütmek için yatirim amaçli kullandik ancak yeni e-ticaret yasasi satici olarak bizi korkutuyor. Yasadaki kisitlamalarla birlikte ürün fiyatlari artacak ve bu durum satislarimizi olumsuz etkileyecek. Bu da isimizi küçültmemize ve çalisanlarimizi isten çikarmak zorunda kalmamiza sebep olabilir. Önümüzü göremedigimizden elimizdeki stoklari eritmek için imalata ara vermek zorunda kaldik. Sabirla bekliyoruz ama mevcut hâliyle sonumuz iyi görünmüyor ne yazik ki. Umarim biz ve çalisanlarimiz magdur olmayacak sekilde yeni bir düzenleme yapilir. Sektörün genelinin isine yaramayan bu yasanin kimlerin ekmegine yag sürecegi de ayrica merak konusudur.