Gelecek Partisi Genel Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Selçuk Özdag, Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde Sedat Peker’in Türk Hava Kurumu Üniversitesi (THKÜ) eski Rektörü Ünsan Ban’a iliskin iddialarini, basta Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay olmak üzere Adalet
Gelecek Partisi, Ak Parti Erzurum Milletvekili olan Zehra Taskesenlioglu’nun esi Ünsal Ban ve Bank Asya’da 16 yil görev yaptiktan sonra SPK Baskanligi görevine getirilen, rüsvet iddialariyla gündem olan Zehra Taskesenlioglu’nun kardesi Ali Fuat Taskesenlioglu’na iliskin iddialarin, ifsalarin veya ispatlarin dogrulugunun teyidi noktasinda harekete geçti.
Gelecek Partisi Sivil Toplum ve Halkla Iliskilerden Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Doç. Dr. Selçuk Özdag, THK Üniversitesi eski Rektörü Ünsal Ban hakkindaki iddialarin cevaplanmasi amaciyla Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay’a, Adalet Bakanligina, Sayistay Baskanligina ve YÖK Baskanligina Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde birtakim sorular sordu.
Iste Özdag’in ilgili kisi, kurum ve kuruluslara sordugu sorular;
“Kamuoyuna yansiyan bilgilere göre; Erzurum milletvekili olan esinden rüsvet paralarinin paylasilmasi konusunda niza yasadiklari için birbirleri hakkinda bosanma davasi açtiklari, SPK eski Baskani Ali Fuat Taskesenlioglu ile kardesi Zehra Taskesenlioglu'nun, (Ünsal Ban’in esi) Marka Yatirim Holding'in sahibi Mine Tozlu Sineren'den sorunlarinin çözümü için 12 milyon TL rüsvet istedigi, Ünsal Ban’in da konudan haberdar oldugu iddia edilmisti. Buradan yola çikarak:
1-) Eylül 2010 tarihinde kurulan THK Havacilik Vakfi'nda 7 Subat 2014 tarihine kadar Yönetim Kurulu Üyeligi, ardindan 2011 yilinda THK Üniversitesi'nin kurulmasindan sonra da 2015 yilina kadar Rektör olarak görev yapan Ünsal Ban hangi kriterlere göre atanmistir.
2-) Atanmasina yönelik olarak kim, hangi gerekçelerle referans olmus ve atanmasina kim onay vermistir.
3-) Ünsal Ban, Rektörlük görevinden ayrildiktan sonra hakkinda THK Üniversitesi Mütevelli Heyet Baskani Osman Yildirim ve üniversite çalisanlariyla birlikte THK Üniversitesini zarara ugratmaktan dolayi ne tür davalar açilmistir.
4-) Kamuoyuna yansiyan davalardan mesela, Ünsal Ban tarafindan imzalanmis ve ders ücreti adi altinda hak edilmeyen 55 bin ve 38 bin TL’lik ödemelerin haksiz olarak G.C.Y'e yapildigi iddiasi ile Ankara Bati Adliyesi 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanin akibeti ne durumdadir?
5-) Yine Ankara Bati Adliyesi 3. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki bir baska davada; Kamu Kurum ve Kuruluslarinin Zararina Dolandiricilik ve Resmî Belgede Sahtecilik yapildigi, yaz döneminde ders verilmedigi halde ders verilmis gibi ücretlerin yatirilmis oldugu belirtilen dava Ünsal Ban özelinde ne durumdadir?
6-) Ayrica Ankara Bati Adliyesi 2. Agir Ceza Mahkemesi'nde görülen bir baska dava ise birçok davayla birlestirilmis, birlestirilen dava dosyasindaki suçlamalardan biri olmustur. Üniversiteye ait Macunköy arazisinde gerçeklestigi iddia edilen usulsüzlük, gelir iradi için THK üniversitesine devredilen 11 bin 593 metrekare arsanin usulsüz bir sekilde bir sirkete, Üniversite'ye, yüzde 20'den az pay almak suretiyle kat karsiligi verildigi, sonucunda ise 70 daire alindigi, ancak alinan bu dairelerin üçte bir fiyatina bir emlakçiya toptan satildigi, normal sartlarda yüzde 50 oraninda kat karsiligi gelir saglanmasi gerekirken insaatin toplam degeri ile elde edilen dairelerin toplam degeri karsilastirildiginda yüzde 18,50 gibi bir degere verildigi tespit edilmis. Üniversite'nin payina düsen daireler 7,5 milyon TL'ye satilmis. O günün piyasa rayicine göre ise bu dairelerin 20 milyon TL yaptigi Üniversite yönetiminin tespit tutanaginda yer aldigi belirtilmis.
Iddianamede yer alan diger bir iddia ise Ünsal Ban’in talimatlariyla Mütevelli Heyet Karar Defterine Mütevelli Heyetin bilgisi disinda sonradan eklemeler yaptirarak Rektör maasini 2012 yilinda 100 bin TL'ye çikarmak suretiyle haksiz maas aldigi, ayrica 2013 ve 2014 yillarinda Üniversite'nin tanitimi ve reklami adiyla üniversite gelirlerini sirketlere aktardigi ve bunlardan birinde de ayni is için mükerrer olarak 619 bin 500 TL ödeme yapildigi ileri sürülmüstür. Yukaridaki Iddianameye konu olan bu davanin neticesi ne olmustur?
7-) 2012-2014 yillari arasinda üniversite personeli bile olmayan çalisanlarin yakini ve akrabasi birçok kisiyi birçok kereler Seyahat Yönergesine aykiri olarak yurtdisi seyahatlerine göndererek giderlerini üniversite bütçesinden ödettigi,
8-) Osman Yildirim ve Ünsal Ban'in akraba ve yakinlarini üniversite ögrencisi olmamasina ragmen ögrenci gibi göstererek tüm masraflari Üniversite tarafindan karsilanmak suretiyle ABD’ye gönderdigi, pahali saat ve hediyeler alindigi,
9-) Bu iddialarla da ilgili olarak Ankara Bati Adliyesi 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görevi kötüye kullanma iddiasiyla aralarinda Ünsal Ban'in da oldugu 6 sanikli bir davanin devam ettigi ve bu davanin da hangi asamada oldugu,
10-) Bu ve benzeri usulsüzlük, yolsuzluk, görevi kötüye kullanmak, kamu malini yagmalamak, zimmet, iltimas ve rüsvet olaylarina ilave olarak;
A-) THK Üniversitesi bünyesinde lisans, yüksek lisans ve doktora programlarinda kimlere hangi sayida diploma verildigi,
B-) Söz konusu programlara/derslere devam etmeden diploma verilip verilmedigi,
C-) Üniversiteden diploma alan (özellikle yüksek lisans ve doktora bazinda) kaç muvazzaf bürokrat ve kamu görevlisi yada yakini oldugu,
D-) Parayla diploma dagitildigi iddialarinin arastirilip arastirilmadigi,
Ayrica THK’nin kullaniminda olan basta yangin söndürme uçaklarinin, Ünsal Ban tarafindan özel isleri için kullanildigi, görev adi altinda sehirler arasi yemek ve gezilere gidildigi, üniversiteyi denetlemek için görevlendirilen YÖK ve Sayistay yetkililerin de rüsvet minvalinde bu tip programlara dahil edildigi ifade edilmektedir.
Bugüne kadar THK ve yöneticileri hakkinda yapilan YÖK ve Sayistay denetim raporlari kamuoyuna açiklandi mi? Açiklanmadi ise açiklamayi düsünüp düsünmediginizi kamuoyu adina ögrenmek ve yukaridaki sorularimizin 4982 sayili Bilgi Edinme Hakki Kanunu geregince cevaplandirilmasini talep ederim.”