Cavit Erkilinç'tan 'yeni basin yasasi' yorumu

Cavit Erkilinç

Basin Ilan Kurumu (BIK) ve Güney Marmara Kalkinma Ajansi (GMKA) is birligiyle düzenlenen “Dezenformasyon ve Yanlis Bilgiyle Mücadele Egitimi”ne katilan medya çalisanlarina sertifikalari törenle verildi.

ÇANAKKALE (IGFA) - Çanakkale’de bir otelde düzenlenen sertifika törenine Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, BIK Genel Müdürü Cavit Erkilinç, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, BIK Kurumsal Iletisim Müdürü Oguz Akçakoca, BIK Balikesir Sube Müdürü Gökhan Eren, kursiyerler ve basin mensuplari katildi.

Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, düzenlenen egitim programinin basin sektörüne isik tutmasini ve dezenformasyonla mücadelede  farkindalik olusturmasini temenni ettigini ifade etti.

BIK Genel Müdürü Cavit Erkilinç ise, geride kalan iki hafta içinde 11 ilde bölge toplantilari düzenlediklerini belirterek, toplantilara gösterilen yogun ilgiden ve sahadan aldiklari olumlu izlenimden büyük memnuniyet duyduklarini ifade etti.

Genel Müdür Erkilinç, gerçeklestirilen bölge toplantilarinin tek ana gündeminin bulundugunu; internet haber sitelerini süreli yayin kapsamina alacak düzenleme hakkinda gazetelerin bilgilendirilmesi ve buradan saglanacak resmi ilan gelirleri oldugunun altini çizdi.

Erkilinç, “Daha çok basinimizin durumu, sorunlari, çözüm önerileri, Kurumumuzla karsilikli iliskiler üzerine yogunlasmayi istesek de dezenformasyonla mücadeleye deginmeden geçmek mümkün olmadi. Biz deginmesek, gazete temsilcilerimizden dezenformasyona iliskin sorular geldi. Öylesine önemli bir konu ki medya çalisani arkadaslarimiza yönelik sertifika programi düzenleniyor ve bu vesile ile bir araya geliyoruz” dedi.

 

YALAN HABER TOPLUMSAL DEGERLERIMIZIN TEMELINE DINAMIT KOYUYOR

Güvenilir arastirmalarin sahte habere en çok maruz kalan ülkeler siralamasinda Türkiye’yi ilk sirada gösterdigini vurgulayan Erkilinç, sosyal medyada paylasilan her 100 haberden 50’sinin yalan oldugunun görüldügünü söyledi.

 

Türkiye’de kullanicilarinin yüzde 60’inin internetteki yanlis bilgiden endise duydugunu aktaran Erkilinç, sunlari söyledi: “Yalan veya yanlis bilgiden endise etmemek mümkün mü? Son bir aydan birkaç örnek paylasmak isterim. Biri çikti, ‘Kiz Kulesi çalindi’ dedi, öteki ‘Katarlilara satilmis’ diyerek el yükseltti. Koca ülke isi gücü biraktik Kiz Kulesi pesine düstük, sahile akin ettik.

 

Bu yalan mesajlar on binlerce paylasim alirken; gerçegi duyuran bakanligin açiklamasi birkaç yüz paylasim ancak alabildi. Yine ters açi hilesi ile kaçak yapi yikimi, ‘peribacalari yikiliyor’ diye sunuldu. Avcilar’daki metrobüs kazasinda ise ‘yurttas gazeteci’, onlarca ölü, yüzlerce yaralidan bahsederek yalan haber sehvetinin esiri oldugumuzu adeta ispatladi. Bizim mücadelemiz tam olarak toplumu bölen, ayristiran, ortak degerlerimizin temeline dinamit koyan bu anlayisladir.”

DEZENFORMASYON KÜRESEL GÜVENLIK SORUNUDUR

Ülkemizde 2006-2017 yillari arasinda 126 bin önemli yalan haber üretiminin gerçeklestirildigini ve bunun 3 milyon kisi tarafindan yayildigini ifade eden Erkilinç, yalan haberin toplum psikolojisinden kamu güvenligine, medyanin itibarindan ekonomik kayiplara kadar ciddi ve onarilmaz etkilerinin aci tecrübelerle ögrenildigi bir çagda yasadigimizi kaydetti.

 

Yalana en çok maruz kalan ülkelerin basinda gelen Türkiye’nin dezenformasyonla mücadelesini, kamu güvenligi ve haber alma özgürlügü çerçevesinde yeniden düzenleyecek adimlari atmaya mecbur olduguna deginen Erkilinç, “Basin Kanunu’nda yapilacak degisiklikler ‘sansür’ adi altinda algi operasyonlarina maruz kaldi. Burada bir karartma operasyonuna maruz birakildigimiz bir gerçektir. Dezenformasyona karsi etkin bir mücadelenin verilmesi sadece Türkiye’nin meselesi de degildir. Dezenformasyon sadece bir milli güvenlik meselesi olmanin ötesine geçerek küresel bir güvenlik sorunu halini almistir. Basin Ilan Kurumu olarak Yeni Basin Yasasi’ni hakikat mücadelesinin adi ve sembolü görüyoruz. Almanya, sosyal medya yasasi ile fiziksel siddet ve cinsel saldiri tehditlerini üç yila kadar, hakareti ise iki yila kadar hapisle cezalandirabiliyor. Fransa’da dezenformasyon içeriklerinin paylasildigi platformlarin yöneticilerine bile bir yil hapis cezasi verilebiliyor. Ülkemiz ayni ilkeleri ortaya koyunca ‘sansürcü’ oluyor” degerlendirmesinde bulundu.

DEZENFORMASYONLA MÜCADELE MERKEZI

Yasal düzenlemelerin dezenformasyonla mücadelede tek basina yeterli olmayacagini belirten Erkilinç, yalana karsi toplumsal refleksin güçlendirilerek hakikat pesinde kosulmasinin, medya okuryazarlik kültürünün gelistirilmesinin ve teyit mekanizmalarinin saglikli isletilmesinin önemine isaret etti.

Medyaya duyulan güven oraninin, güvensizligin gerisinde kaldigini ve bu nedenle güvenilir olmayan kaynaklara yönelmenin önünün açildigini anlatan Erkilinç, Iletisim Baskanligi bünyesinde kurulan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin ülkemize karsi yürütülen sistematik saldirilara karsi önemli bir görev yürütecegine inandigini söyledi.

GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç de, organizasyonun parçasi olmaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek, “Egitim programina ekip olarak bizler de katildik. Hem organizasyonun parçasi olduk, hem de verimli bir egitim aldik” dedi.

Balikesir Sube Müdürü Gökhan Eren ise düzenlenen egitim programinin amacinin bilgiyi üreten, olusturan saglayicilar ile bu bilgiyi yayan gazeteci ve habercilerin, dezenformasyonla nasil mücadele edeceginin yollarini göstermek oldugunu söyledi. 

Konusmalarin ardindan egitime katilanlara sertifikalari törenle verildi.