Akademisyen kurtarici, proje kolay is degildir?..(3)

Akademisyen kurtarici, proje kolay is degildir?..(3)

ITÜ TMDK Dr.Ögr.Üyesi Göktan AY ile, “emekli sözlesmeli akademisyen” konusuna kaldigimiz yerden devam ediyoruz.

ENPOLITIK: Uluslararasi akademisyenlerden olumlu referans almak, içerdeki akademisyenlere deger vermemek anlamina gelmez mi?
AY: Çok önemli bir tespit yaptiniz, tesekkür ederim. Elbette, madde yurt içindeki akademisyenlerimizi küçümsüyor, alçaltiyor. Hep gözümüz yurt disinda olursa, ilk 500'e nasil girilecek?.. Maddeyi okuyalim;
 Ilgili bilim alaninda dünya siralamasinda yer alan ilk 200 üniversitenin rektör, dekan, birim/bölüm baskanlari veya eski baskanlari gibi bilim insanlarini kapsayacak sekilde, Uluslararasi 5 ve ulusal 3 olmak üzere toplam 8 bilim/sanat insaninin adi ve iletisim bilgileri (bu kapsamda adi verilen bilim insanlarinin, aday ile ilgili görüs alinmak üzere üniversite yönetimi tarafindan yazilan mektuba cevap vermemeleri durumunda sorumluluk adaya aittir). 
AY: Bu nasil bir sart?…Ve “…sorumluluk adaya aittir.” Yapmayiniz, akademisyenin isini zorlastirmayiniz…Bu yönetmeligi hazirlayanlar kimler acaba? Ülkemize yenilik/proje/patent v.b. kazandirmislar mi? 8 bilim/sanat insanindan olumlu görüs alabilecekler mi?
g) Adayin evrensel bilime katki çerçevesinde seçilmis bes yayini (makale/kitap/kitap bölümü) ve bu yayinlara yapilmis atif sayilari.
AY: Bu madde ile 2006’dan sonra Doç. ve 2011’den sonra Prof. olan yabanci dil hirsizi, yayini olmayan, jürileri ayarlanmis 5000’e yakin akademisyenin çalismasina imkan yoktur. Demek ki, akademik temizlik için bu akademisyenlerin emekliligi beklenecektir. Yazik!...
 h) Adayin evrensel bilime katki çerçevesinde en önemli bes eserin bilime yaptigi katkilar ve özgünlügü vurgulanacak sekilde her biri için ayri ayri yazilmis Ingilizce ve Türkçe özetleri.
AY: Akademide üst unvana geçen, alttakilerle arasindaki merdiveni kaldiriyor. Yönetmeligi hazirlayan kurul üyelerinin bilime katkilarini bilmek isteriz…Ayrica, Devlet Konservatuvarini içinde tasiyan üniversitenin, hiç sanat dan bahsetmemesi de ilginçtir. Oysa, 1982’den sonra bilim/sanat ayrilmaliydi.
ENPOLITIK: Maddelerde olacak gibi görünmeyen çalismalar mi  var?
AY: Maddelerle devam edelim…
i) Ayni çerçevede diger bilimsel katkilar (diger bilimsel katkilar varsa bunlari yansitan, konularina göre ayrilmis en fazla 15 adet seçilmis yayin ve bu yayinlara yapilmis atif sayilari). i) Adayin akademik yasami boyunca gerçeklestirdigi faaliyetlerinin, Türk ve dünya bilimine olan katkisinin en az 3 madde halinde yazili olarak anlatilmasi ve dosyaya eklenmesi j) Son 3 yil içerisinde yürütücüsü oldugu veya arastirmaci olarak yer aldigi uluslararasi (Avrupa Birligi, Dünya Bankasi, Avrupa Konseyi vb.) veya ulusal (TÜBITAK, Kalkinma Bankasi vb.) projelerinin adi, baslangiç ve bitis tarihleri. k) Son 3 yil içerisindeki Doktora veya tipta/dis hekimliginde/eczacilikta uzmanlik danismanliklari. l) Son 3 yil içerisindeki yayinlari (Saglik, Fen ve Mühendislik alanlari için Q1 ve Q2 kapsamindaki yayinlar, Sosyal Bilimler için SSCI ve AHCI kapsamindaki yayinlar). 
AY: Sn. Cumhurbaskanimiz duymasin, çünkü, bu çalismalar rektörlerde bile istenmiyor…Ve; 196 rektör arasinda uluslararasi yayini olmayan rektör sayisi 68, yayinlarina hiç atif yapilmayan rektör sayisi ise 71. Ayrica burada da müzik ve sanat hiç yok. Konservatuvar için ayri bir yönetmelik sarttir. Bu maddeler, hayati uygulamada ve sahnede geçen  hiçbir sanatçi için geçerli degildir.
Adayda Aranacak Özellikler 
Madde 5- a) Etik sorunlar nedeniyle aday hakkinda kesinlesmis bir suç/ceza karari bulunmamalidir. b) Son üç yilda; Saglik, Fen ve Mühendislik alanlari için Q1 veya Q2kapsaminda, Sosyal ve Beserî Bilimler için SSCI veya AHCI kapsamindaki dergilerde yayin yapmis olmalidir. c) Son 5 (bes) yilda doktora/uzmanlik tezi yönetmis olmalidir.
AY: (c) maddesi de yanlis. Prof. yönetmeliginden asirilmis. Ben, ITÜ TMDK Dr.Ögr.Üy. olarak, lisansüstü programlarin kurulmasinda ve yürümesinde aktif rol almama ragmen, ögrencilerimizin Prof. olmasi, idareye geçmesi ve dersleri kendi aralarinda pay etmesiyle 15 yildir Dr. ögrencisi alamiyorum. Suç akademisyenin mi? Bu maddenin kaldirilmasi sarttir.
 ç) Devam eden 1 (bir) veya son üç yilda yapilmis en az 2 (iki) adet tamamlanmis kurum disi proje olmalidir.
AY: Yapmayiniz.. Kurum içi/disi proje yapacak kaç akademisyen bulabilirsiniz ki? Ve, 3 yilda 2 projeyi tamamlamak sarti.. Kurul üyeleri; akademisyeni kurtarici, projeyi kolay is mi saniyor? Kendilerinin Var mi 3 yilda 2 projesi?…
ENPOLITIK: Sözlesmeli emekli akademisyenler idari görev alabiliyorlar mi?
AY: Ilgili maddeyi okuyalim:
Idari Görev Yasagi Madde 
7- (1) Sözlesmeli olarak çalistirilan ögretim üyeleri idari görev yapamazlar. Senato üyesi olamazlar, fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuvar, bölüm ve anabilim dali kurullari ile fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuvar yönetim kurullarinda görev yapamazlar ve bu görevlere seçilecek üyeler için oy kullanamazlar. Hak, Görev ve Sorumluluklar Madde 8- (1) Sözlesmeli ögretim üyeleri hakkinda kadrolu ögretim üyelerinin tabi oldugu izin haklari, yasak, ödev ve sorumluluklar ile disipline iliskin hükümler uygulanir. (2) Sözlesmeli olarak çalistirilan ögretim üyeleri; 2547 sayili Kanunun 40 nci maddesinin (b) fikrasi uyarinca görevlendirilemezler, 3 ay ve daha uzun süreli olarak Üniversite disinda görevlendirilemezler. 
AY: Hayret, dogru madde ve içerik… Elbette görev almamali; SÖZLESMELI ÇALISAN AKADEMISYEN, TÜM YÜKÜMLÜLÜKLERE VE DISIPLIN-ETIK KURALLARINA BAGLI OLMALIDIR.
Yürütme Madde 10- (1) Bu Usul ve Esaslari, Hacettepe Üniversitesi Rektörü yürütür.
Soru: Sizce, ortak, emekli akademisyenleri kazanmak üzerine kurgulanmis bir yönetmelik mi, yoksa her üniversitenin kendine göre hazirladigi 207 yönetmelik mi daha dogru olur?
ENPOLITIK: Tesekkürler…
AY: Çok önemli ve ilerde sorun yaratacak bir konuyu açmama firsat verdiniz. Yararli olmasini diler, tesekkür ederim.

Egitim-Kültür-Sanat alani gelismeleri takip için @drgoktanay