ENPOLITIK: Üniversitelerde emeklilik konusunda sitemizde de yaziyorsunuz…Konunun ana fikri nedir?
AY: Bildiginiz gibi eski “Yeni YÖK” Vakif Ün. Emekli yasini 75 yapmisti ve Devlet Üniversitelerinden gelen serzenisler üzerine, yas haddini dolduran (unvansiz 65, unvanli 67 ki, burada bile 2 yil fark düsünülmüs, yetersiz..En az 70 olmaliydi.) akademisyenlere, sözlesme karsiligi “birer yillik sürelerle” göreve devam etme yoluna gitmisti.
Devlet-Vakif Üniversitesi Uygulamalari Farkli Olamaz!..
https://www.ittifakgazetesi.com/devlet-vakif-universitesi-uygulamalari-farkli-olamaz-m3666.html
ENPOLITIK: Konuyu açar misiniz?
AY: Buna göre akademisyen; emekli olacak, emekli maasini ve ikramiyesini alacak, daha önce basvurup ilgili kurullarca onaylanirsa, belirlenen ücret karsiligi sözlesmeli olarak bir yil daha çalisacakti. Her yil bu sekilde uzatma saglanacakti. Sitemizde de yazmistim..
"Emekli Ögretim Üyesinden yararlanilabilir mi?" https://www.enpolitik.com/goktan-ay-yazdi-emekli-ogretim-uyesinden-yararlanilabilir-mi-335529-haberi
Zaten, akademisyen yeni kurulan üniversitelere geçtiginde, 75 yas kesinlik kazaniyordu. Ama orada, herhangi bir basvuru/dosya/onay gerekmiyordu. Elbette bu da, asagidaki yönetmeliklerle ve amaçlarla tenakuz olusturuyor…
ENPOLITIK: YÖK bu arada ne yapti?
AY: Yüksekögretim Kurulu 07 Aralik 2017 tarihi itibariyla "Yüksekögretim Kurumlarinda Emeklilik Yas Haddini Doldurmus Ögretim Üyelerinin Sözlesmeli Olarak Çalistirilmasina Iliskin Usul ve Esaslar"i hayata geçirdi.
Bu kapsamda;
1- Üniversite senatolari tarafindan emeklilik yas hadlerini doldurmus ögretim üyelerinin sözlesmeli olarak çalisabilmelerine yönelik nesnel ve objektif kriterler belirlenecek ve ögretim üyelerine duyurulacaktir.
2- Yüksekögretim kurumlarinda görev yapan ögretim üyeleri, sözlesmeli olarak çalistirilmak için müracaatlarini, yas haddini doldurmadan en az üç ay önce kadrosunun bulundugu bölüm baskanligina, dekanliga veya enstitü/yüksekokul/konservatuvar müdürlügüne yapacak.
3- Üniversite Senatolari tarafindan belirlenecek kriterleri saglayan ögretim üyelerinin sözlesmeli olarak çalistirilma teklifleri ilgili üniversite kurullarinin olumlu görüsüne bagli olarak Yüksekögretim Kuruluna gönderilecek. Yüksekögretim Kurulu tarafindan yapilacak degerlendirme sonrasinda uygun görülenler sözlesmeli olarak çalisabilecek.
4- Ögretim üyeleri ile üniversiteler arasinda, net tutari, en son bulunduklari kadrolari için öngörülmüs olan gösterge, ek gösterge, taban ve kidem ayliklari, üniversite ödenegi, yüksekögretim tazminati, egitim-ögretim ödenegi, gelistirme ödenegi, makam ve görev tazminatlari ve 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 9 uncu maddesinde belirlenmis olan ek ödemenin toplamindan ilgili mevzuati uyarinca vergi ve diger kesintiler yapildiktan sonra kalan net tutari geçmemek üzere belirlenecek ücret üzerinden sözlesme yapilacak.
5- Sözlesmeli olarak çalisacak ögretim üyelerinin herhangi bir idari görevi olamayacak.
6- Sözlesmeli ögretim üyeleri hakkinda kadrolu ögretim üyelerinin tabi oldugu izin haklari, yasak, ödev ve sorumluluklar ile disipline iliskin hükümler aynen uygulanacak.
7- Sözlesmeli ögretim üyeleri düzenlemesi 2006 yilindan sonra kurulan üniversitelerde zaten emeklilik yas haddi 75 oldugu için geçici düzenlemenin sona erdigi 31 Aralik 2020 tarihine kadar uygulanamayacak.
8- 01/07/2017 tarihi ile bu Usul ve Esaslarin yürürlüge girdigi tarih arasinda yas haddinden dolayi emekli olan ögretim üyeleri, bu Usul ve Esaslarin yürürlüge girdigi tarihten itibaren üç ay içinde emekli olduklari yüksekögretim kurumlarinda sözlesmeli olarak çalistirilmak için müracaat edebilecek.
https://www.memurlar.net/common/news/documents/713440/75_yas_usul_ve_esaslar.pdf
Ve, yukarda görüldügü gibi mantikli ve sade bir yönetmelikti…Ama bizler, bu konuda “Sözlesmeli Sanatçi Ögr.Elm.” oldugu gibi, ortak bir yönerge/sözlesme örnegi beklerken, YÖK’ün bunu üniversitelere biraktigi görüldü.
YÖK’ün bu karari, “üniversitelerin farkli uygulamalarina” yol açmaya basladi.
Devam edecek….