Göksel Baktagir: “Müzik De Isin Sirri, Ürettigimiz  Ne Varsa Gönülden Yapilmasidir …(2)”

Kanun virtüozu ve besteci Sn. Göksel BAKTAGIR ile yaptigimiz söylesiye devam ediyoruz….

Güncel 23.09.2022 17:04:00 0
Göksel Baktagir: “Müzik De Isin Sirri, Ürettigimiz  Ne Varsa Gönülden Yapilmasidir …(2)”

AY: Sahsimin iki yil boyunca kurulusuna destek verdigi Bakirköy Güzel Sanatlar Lisesi’nin adi 2022’de degisti ve Bakirköy   Göksel  Baktagir Güzel Sanatlar Lisesi oldu. Tebrik ederiz. Duygularinizi alabilir miyiz? 
BAKTAGIR: Yasadigim duygunun tarifi yok. Çok mutluyum, gururluyum. Layik gördükleri için Öncelikle Milli Egitim Bakanligimiza yürekten tesekkür ediyorum.  ‘’Sanat Estetik Degerler Bütünüdür ‘’  Güzel Sanatlar Lisesinde yetisen ve o degerleri isleyerek güzellikler ortaya koyacak olan yarinlarimiz, aydinlik yüzlerimizin egitim gördügü Bakirköy Güzel Sanatlar Lisesi’ne adimizin verilmesi ömrümde yasadigim ve onur duydugum en büyük hediyedir benim için.
AY:  2019’da “Milli Egitim Bakanliginin Türk Müzigini Tanitma ve Destekleme Projesi-2” kapsaminda 81 ildeki Güzel Sanatlar Lisesi ögrenci ve ögretmenleriyle bir araya gelecek. Nasil geçti ve devam ediyor mu?
BAKTAGIR: Ilk olarak kiymetli sanatkâr dostlarimla birlikte Basaksehir Güzel Sanatlar Lisesinde çok etkili bir baslangiç yaptik ve gençlerimizle bulusmak inanilmaz güzeldi. Ümitle Türk Müzigini Tanitma ve Destekleme Projesi-2’nin devamini tüm illerimizde gerçeklestirmeyi arzu ediyoruz. Kismet olursa proje devam ettiginde bizim de okullara bir  gönül hediyemiz olacaginin müjdesini vermek istiyorum. Malum geçtigimiz yil Hak Asigi yunus Emre yiliydi. O Hak Asiginin Hikmetli Sözlerinden Oratoryo formunda bir eser vücuda geldi. Orkestrasyonu Prof. Dr. Mehmet Efe ve Serkan Sönmez yapti. Türkiye ve Iran’dan kiymetli Saz Sanatkârlari albüme can verdiler. Kiymetli Sanatkâr dostum Ender Dogan da solist olarak albümü yorumladi. Yakin zamanda Plak olarak ta basilan gönül hediyemizi  Sef partitür kitapçigiyla birlikte Güzel Sanatlar Liselerine ve Konservatuar’lara  takdim etmek arzusundayiz. 
AY:  Bir konusmanizda; “Vücuttaki her merkezin bir frekansi ve rengi oldugunu belirterek; ‘örnegin kalbimizin notasi fa ve rengi yesil!” demissiniz… Örnekler misiniz?
BAKTAGIR: Bilimin de kanitladigi bir büyük gerçek var ki, kendi bedenimiz dahil her sey farkli frekanslardaki enerji dalgalarindan olusuyor. Bedenimizdeki enerji kanallarinin bir rengi ve notasi vardir. Kök çakrasiyla baslayan ve Taç çakrayla tamamlanan 7 ana enerji kanalinda kök çakradan itibaren Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si  ana notalarinin frekanslari titresir. Muhtesem musiki ahengi insan bedeninde gerçek ve sonsuz Bestekârin kudretinin en tesirli sonuçlarini verir. Kalp Çakrasinin frekansi Fa notasidir ve rengi yesildir. Kalp Yüce yaraticinin evi olarak tanimlanir. Dikkat ederseniz Ibadet yerlerinde en çok yesil renk hakimdir. Eger içimize dönersek kök çakrasindan Taç çakraya dogru asagidan bir çizgi çizdigimizde o çizgi kalem olur. Tertemiz bir kalple yazilmis eserler de aslinda yüce yaraticinin sinirsiz hazinesinden tasnifler olarak tüm insanliga ahenkli bir sekilde hizmet ederler. 

AY:  MEB ve YÖK’e bagli kurumlardaki  “Genel Müzik Egitim”  durumunu nasil görüyorsunuz? Türk Müzigi Konservatuvarlari gerekli egitimi yapiyorlar mi?
BAKTAGIR:  Müzik yasanilarak ögrenilir. Okullarda müzik nasil yasanir? Canli olmak, heyecan duymak, müzik yapmak degil, hocasiyla ve ögrencisiyle   müzik olabilmek sevdasina kavusmak... Iste asil mesele burada. Her ögrenilen bilginin heyecanini hissetmek için ortamin, hocasiyla ve ögrencisiyle içinde ruh barindiran bir olgunluga kavusmasi gerekiyor. Köklerimizde iz birakan kiymetli Sanatkârlarin icralari dinleme yoluyla hafizalara naksolmali, yasayan sanatkârlarin bilgi birikimlerinden istifade edilecegi ve sürekli kayda geçilecek imbikten süzülmüs bilgilerin isigini arttiracak bulusmalar düzenlenmeli. 
AY:  Kültür ve Turizm Bakanligi Devlet Korolari ve Topluluklarinin Türk Müzigi’nin yasatilmasi ve yayilmasinda rolü konusunda neler söylersiniz?
BAKTAGIR: 32 yil hizmet ettigim ve kendi tanimlamamla üstün sanat okulu olarak gördügüm Kültür ve Turizm Bakanligi Istanbul Devlet Türk Müzigi Toplulugu’ndan o kadar çok sey ögrendim ki... Toplulugumuzun kurucu ve Sanat Yönetmeni  Saygideger hocam Tanburi Necdet Yasar idi. Yerleri doldurulamayacak çok kiymetli sanatkâr hocalarimiz Alaeddin Yavasça, Bekir Sitki Sezgin, Cinuçen Tanrikorur ve Ihsan Özgen’le birlikte sanatin tüm inceliklerini nakis nakis isledigimiz bir ilham Topluluguydu. Ülkemizde yeni kurulan birçok topluluga bu manada ilham olmustur. Sanatimiz için Korolarin da varligi önem tasir. Musikimizin gelenekteki halini yasatmaya çalisan ve sayica  az saz, az ses kadrosundan olusan topluluklar da köklerimizdeki müzigi isleyerek yarinlara o güzel ruhaniyeti yansitarak özümüzdeki güzellikleri aksettirmeye devam edeceklerdir..
AY:  Türk müziginin günümüze gelmesinde Müzik STK’larinin çok önemli rolü var. Bizi  Balikesir’de bir araya getiren Balikesir Türk Müzigi Korosu da degerli STK’larimizdan…Bu konuda neler söylersiniz…
BAKTAGIR: En büyük güç her konuda gönüllük esasina dayanir ve daha etkili netice verir. Türk Müziginin günümüze gelmesi de STK ‘larin çok önemli rol üstlendiklerini söyleyebilirim. Kiymetli Sanatkâr büyügüm, Balikesir Türk Müzigi Korosu kurucusu, sefi ve büyük emektarlari Sn. Sitki Sahil’in önderliginde Koro üyelerinin de samimi emekleri ile  böyle anlamli organizelerin gerçeklesmesine ciddi ölçüde katki sagliyor. Emek harcayan herkesi gönülden. Kutluyorum. 

AY/ Tesekkür ederiz…..

BAKTAGIR: Ben de size tesekkür ediyorum. 


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °