Tarih: 19.09.2022 14:28

SAGLIK DÜNYASINA DEVA

Facebook Twitter Linked-in

DEVA Partisi Saglik Islerinden Sorumlu Il Baskan Yardimcisi Elvan Bürçer'in geçtigimiz hafta Manisa Tabip Odasi, Manisa Aile Hekimleri Dernegi, Manisa Eczacilar Odasi ve Manisa Veteriner Hekimler Odasi yöneticileriyle organize ettigi bulusmada ben de bulundun.

Bu ziyaret ve destek bulusmalarinda sadece insan degil, direk ya da dolayli tüm canlilarin sagligindan sorumlu olan ve gerçekte de toplumun en aydin kesimini olusturan doktor, eczaci ve veterinerlerin içinde bulunduklari durum hepimizin canini sikti, düsündürdü ve üzdü.

Oysa Atatürk kendisiyle beraber tüm halkini Türk doktorlarina emanet etmisti, onlar da bu emanete hep sahip çikmisti, ama bugün gelinen noktada ne doktorlara, ne de saglik çalisanlarina sahip çikmasi gerekenlerden eser kalmamis.

Geçmiste saygi ve sevgiden önünde ceketlerimizi ilikledigimiz doktor amcalar artik siddete maruz kaliyor, darp ediliyor, öldürülüyor.

Iste bu ahval ve serait içinde DEVA Partisi Manisa il yönetimi saglik dünyasinin neferleri ile dertlesmeye Manisa Tabip Odasi ile basladi, Baskan Dr. Hasan Semih Bilgin ziyaret öncesinde de bir genel cerrah arkadaslarinin istifasini üzülerek ögrenmisler.

Tabip Odasi Baskani Bilgin sunlari anlatti: "Doktorlar saglik sistemi içinde savruluyor. Pandemi sonrasinda sikintilar daha da artti, hastanelerde yogunluk artti, bir doktor günde 50, 60 hastaya bakiyor, 100 hastaya bakanla karsilasabilirsiniz, bu hiç dogru degil, buna ragmen halkin saglik hizmetine ulasma sikintisi var, ulassa da 5 dakika içinde ne kadar saglik hizmeti alabilir bir düsünün, hasta ve doktor karsi karsiya kaliyor, siddet olaylari yasaniyor, görüyorsunuz her gün onlarca siddet olayi yasaniyor, çok uluslu sirketler saglik sektörünü ticarethaneye dönüstürdü, en kötü durum da bu, çünkü sagligin ticareti olmaz. Hekimlik meslegi insan hayatini iyilestirmeye ve sifalandirmaya dair adanmis kutsal bir görevdir, bunu pandemi sürecinde özveriyle ve cansiperane çalisarak hem doktorlarimiz, hem de tüm saglik çalisanlarimiz kanitladi, bu arada tüm saglik personellerinin is yükünün iki hatta üç kati arttigi da resmi Bakanlik rakamlari ile açikladi."

Daha sonra gerçeklesen Manisa Aile Hekimleri Dernegi ziyaretinde içinde bulunduklari durumu anlatan Türkiye Aile Hekimleri Federasyonu 2'nci Baskanligi görevini de yürüten Dernek Baskani Dr. Zafer Tolga Ipek, Aile Sagligi Merkezi (ASM) hekimleri olarak yasadiklari sikintilari, özlük haklarinda ugradiklari haksizliklari, siddet olaylari karsisindaki üzüntülerini ifade etti, saglik sistemindeki eksikliklerin bedelini kendilerinin ödedigini söyledi.

Eczacilar Odasi'nda da durum farkli degildi, DEVA il yönetimini sicak bir ilgi ve alaka ile karsilayan Manisa Eczaci Odasi Baskani Devrim Bali ve ekibi son dönemde yasadiklari sorunlari söyle ifade etti:

"Uzun süredir çesitli vesilelerle dile getirdigimiz ilaç fiyat kararnamesi sorunu, ne yazik ki bir türlü çözüme kavusturulmamistir, bugüne kadar sorunlara bir sekilde gögüs geren eczacilarin artik bu yükü tasiyacak gücü de, tahammülü de kalmamistir. Çünkü eczacilar, artik kredi borçlarini yeni bir krediyle kapatir hale gelmistir. Çünkü eczacilar artik personel giderlerini, elektrik faturalarini, kira giderlerini karsilayamaz hale gelmistir. Çünkü eczacilar, artik ecza depolarina ödemelerini yapamayacak hale gelmistir. Yani eczacilar, artik büyük bir ekonomik darbogazin içinde varlik yokluk savasi vermektedir, biçak kemige dayandi, eger acil bir düzenleme yapilmazsa eczane iflaslarinin baslamasi kaçinilmazdir. Tüm bunlarin yani sira eczacilar hiçbir sorumlulugu olmadigi halde ecza depolarinda bulunamayan ilaçlar yüzünden hastalarla karsi karsiya gelmekten yorulmustur. Bu sorunun nedeni eczacilar degildir."

Saglik dünyasina DEVA ziyaretinin son ayagi Manisa Veteriner Hekimler Odasi oldu, Baskan Merter Yildiz da diger saglik çalisanlarinin durumundan farkli bir tablo ortaya koymadi, ancak Yildiz bir konudan dolayi üzüntü duyduklarini söyle ifade etti:

"Covid virüsünü yillar önce fakültede  henüz ögrenciyken derste gördük ve biz Veteriner Hekimler olarak 20 yildir bu virüse yakalanan köpeklere asi uyguladik. Covid-19'a karsi yerli asi TURKOVAC'i gelistiren de Erciyes Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'dir ve bir Veteriner Hekim'dir. Pandemi döneminde dahi üstün çaba ve gayretle halk sagligi adina çalistik, ancak yillardir devlet tarafindan saglik çalisani olarak  kabul görmedik, özlük haklarimiz ve meslek onurumuz için mücadeleye devam ediyoruz".

Saglik dünyasina deva olmak ve çare üretmek için çalistiklari söyleyen DEVA Partisi Manisa Il Baskani Cansin Tunçdirek'in söyledikleri ise yüreklere bir nebze olsun su serpti, gelecek için umut verdi:

"Hekimlerin hakli isyanina kulak verdigimiz gibi saglik politikalarimizla da önce saglikta siddetin önüne geçecegiz, saglik çalisanlarinin can güvenliklerini ve mesleki sayginliklarini koruyacagiz, hekimlik mesleginin itibarsizlastirilmasina dur diyoruz, artik yeter, partimizin saglik eylem plani ile anini hiçe sayarak cefakarca hizmet veren hekim ve tüm saglik personellerimizin özlük haklarini ve gelir düzeylerini meslek onuruna yakisir seviyeye ulastiracagiz."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —