Türkiye'nin ilk OSB'si 60 yasinda

Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi, 60. kurulus yildönümünü görkemli bir gece ile kutladi. Gecede BOSIAD’in da 10. yili kutlandi.

Ekonomi 17.09.2022 14:08:00 0
Türkiye

Planli kalkinma ve sanayilesme hamlesi kapsaminda Türkiye’de kurulan ilk organize sanayi bölgesi olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi, kurulusunun 60. yilini görkemli bir gece ile kutladi. Gecede Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve Is Insanlari Dernegi’nin de (BOSIAD) 10. yili kutlandi. Sheraton Otel’de düzenlenen geceye, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede, Bursa Vali Yardimcisi Mustafa Özsoy, AK Parti Bursa milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Osman Mesten ve Atilla Ödünç, CHP Bursa Milletvekilleri Lale Karabiyik ve Nurhayat Altaca Kayisoglu, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, Nilüfer Belediye Baskan Vekili Engin Yener, AK Parti Il Baskani Davut Gürkan, Iyi Parti Il Baskani Selçuk Türkoglu, BTSO Meclis Baskani Ali Ugur, BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay ile bölge sanayicileri, kurum ve kuruluslarin temsilcileri katildi.

Bursa OSB ve BOSIAD için hazirlanan filmin gösteriminin ardindan ilk olarak kürsüye çikan BOSIAD Baskani Rasim Çagan, Bursa OSB’nin sosyal yüzü olma hedefiyle kurulan BOSIAD’in, 10 yil içinde Bursa’nin önemli SIAD’lari arasinda yerini aldigini söyledi. Çagan, “Öncü bir organize sanayi bölgesinin sivil toplum kurulusu olarak, sadece sanayinin üretimine degil ayni zamanda bu üretimin sürdürülebilir olmasina odaklandik. Geçen 10 yilda çalismalarimizin omurgasini 3 ana baslik, olusturdu. Bunlar; Çevre, mesleki egitim ve gençlik. 2015 yilinda start verdigimiz BOSIAD Çevreye Duyarli Sanayi Tesisi Yarismasi ile sanayide çevre bilincini daha ileriye tasimayi hedefliyoruz. Meslek liselerinin eski itibarina kavusmasi için birçok çalisma gerçeklestirdik. Bölgemizdeki Atatürk Endüstri Meslek Lisemizin sorumlulugunu üstlendik. Sanayicilerimizin de destegi ile Endüstri 4.0 laboratuvarinin kurulmasina yardimci olduk. Ögrencilerimizin siniflarina konuk olduk ve onlari tesislerimizde egittik. Amacimiz; onlarin ara eleman degil aranan eleman olmalarini saglamak. Ilk defa sanayide X, Y ve Z kusagi bir arada çalismaya basliyor. Is hayatina yeni giren Z kusagi çocuklarimizin ve çalisanlarimizin kusak farkini iyi anlamak zorundayiz. Bu sebeple Z gençlerinden olusan bir Z meclisi olusturduk. Bu meclis ile sanayi ve Z kusaginin beklentilerini anlayarak gençlerin sanayiye uyum sürecini hizlandirmaya çalisacagiz. Çevre, mesleki egitim ve genç fikirlerle sürdürülebilir bir sanayi için çalismaya devam edecegiz” dedi.

 

Örnek olmak kivanç verici

Bursa OSB Baskani Hüseyin Durmaz da, geçen sene pandemi nedeniyle 60’inci yillarini kutlayamadiklarini ifade ederek, “Kismet bugüneymis. Biliyoruz ki; ilk olmak kolay degil. Ama örnek olmak bir o kadar da kivanç verici. Bursa OSB olarak biz, bizden sonra kurulan 374 OSB’ye hep örnek olduk ve örnek olmaya devam ediyoruz. Bölge olarak belirli asamalardan geçerek bugünlere geldik. Bölgemizi kuran degerli büyüklerimizi, baskan olarak görev yapanlar ile yönetim kurullarimizda görev alan yöneticilerimizi sükranla aniyor, aramizdan ayrilanlara da rahmetler diliyorum” diye konustu.

Bursa OSB olarak daha sonra kurulan 374 OSB’ye hep örnek olduklarini ve örnek olmaya devam ettiklerini anlatan Durmaz, söyle devam etti:
“Bursa’daki OSB’ler bir araya gelerek 4 milyon dolarlik bir yatirimla BOSBIR A.S.’yi kurduk. 3.5 megawat gücünde günes enerji santrali yatirimi yaptik. Atiksu aritma tesisimizin güncel desarj sartlarina göre revizyonu sonrasinda tesisimizden çikan ve dereye desarj ettigimiz suyu yeni bir yatirimla tekrar proses suyu olarak kullanmak istiyoruz. Böylece kapali devre bir su döngü sistemimiz olacak. Yeni faaliyetlerimiz olarak; Emek su depolari ile OSB arasindaki borulari yeniliyoruz. Yaklasik 12 milyon liralik bir proje ve çalismalar basladi. Atiksu aritma tesisimizin biyolojik aritma revizyonunu yapacagiz. Bu da 1 milyon euro tutarinda bir yatirim ve ocak ayina bitirmis olacagiz. Enerji nakil hatlarimizi, dogalgaz altyapimizi, aritma tesisimizi, su üretim tesisimizi, itfaiye ekibimizi güçlendirerek siz sanayicilerimize; kesintisiz, hizli, güvenli ve kaliteli hizmet vermeye devam ediyoruz. Bu süreçte siz degerli sanayicilerimizin destegini her zaman yanimizda hissediyoruz. Bu faaliyetleri hep birlikte gerçeklestirdik. Ayrica Rasim Çagan kardesimin baskanligini yaptigi BOSIAD da 10 yildir çalismalariyla bize güç katiyor. Bölgemizde faaliyet gösteren fabrikalarin hepsi çok kiymetli. Üretim yapiyorlar, ihracat gerçeklestiriyorlar, istihdam sagliyorlar ve ülke ekonomisine deger kazandiriyorlar. Degerli sanayicilerimizin hepsini gönülden kutluyor ve alkisliyorum.”

 

Hep birlikte büyük islere imza atmaliyiz

BTSO Meclis Baskani Ali Ugur ise, en uzun yolculuklarin atilacak bir adimla basladigini söyleyerek, “1961 yilinda Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi Meclisinde alinan bir kararla baslayan Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin yolculugu sürekli artan basari ve yatirimlar ile bugün 60. yilina ulasmayi basardi. Örnek bir gelecek vizyonu ile bu yolu bizlere açan ve Bursa’da bir sanayi gelenegi olusmasina öncülük eden kiymetli büyüklerimize, onlardan devraldigi bayragi ileri tasimak için çabalayan tüm yöneticilerimize sükranlarimi sunuyorum. Bursa’nin ve ülkemizin sanayileserek kalkinmasina kendilerini adamis büyüklerimizin emaneti olan bu köklü ve güçlü yapinin, geçen 60 yilda olusturdugu birikimle ayni çizgide ve ayni istikamette yoluna devam edecegine yürekten inaniyorum. Bursa’mizin büyümesi ve cazibe merkezi haline gelmesinde sürükleyici bir rol oynayan sanayinin gelecekte de bu rolünü daha güçlü sekilde sürdürebilmesi için bugün hep birlikte çalismamiz ve büyük islere imza atmamiz gerekiyor” diye konustu. 

BTSO Baskani Ibrahim Burkay da, kentlerin kaderini belirleyen dönemler oldugunu, 1961 yilinda alinan kararla kurulan Bursa OSB’nin de bu noktada önemine isaret etti. Burkay, Bursa bugün 25 milyar dolar ihracata sahipse bunda en büyük payin 1961’de OSB’yi kuran vizyonun ve aklin payi oldugunu dile getirdi. Burkay, “Bizim de çocuklarimiza birakacagimiz güçlü hamlelerimiz olmali. Bu nedenle katma degeri yüksek üretime yönelmeliyiz. Buna da öncelik edecek olan TEKNOSAB’dir” diye konustu.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas da Bursa’nin otomotiv, tekstil, makine gibi sektörleri barindiran Bursa OSB ile sanayi kenti kimligini tasidigini belirterek, tüm dünyanin zor günlerden geçtigi bugünlerde daha iyi günlere ulasmayi umduklarini söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabiyik ise yillar önce Ingiltere ve Amerika’dan sonra Türkiye’de bir ilk olarak Bursa’da OSB’nin kuruldugunu animsatarak, “Biz zaten Bursa ile gurur duyuyoruz. Bu kadar kriz geçiren bir ülkede bu krizleri basariyla yönetmesini de takdir ediyoruz. OSB’ler kalkinma stratejilerinin en önemli yapi taslaridir” dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ise, Bursa’nin isvereniyle, isçisiyle çalisarak, üreterek ekonomiye deger katan bir sehir oldugunu söyledi. Yavuz Gözgeç, “Bursa, ayrica TEKNOSAB ile GÖKMEN Uzay Havacilik Egitim Merkeziyle ve Ar-Ge merkezleriyle bir teknoloji sehri. 2013 yilinda 23 olan Ar-Ge merkezi bugün 161’e ulasmis durumda. 2002 yilinda 8 OSB vardi, bugün 17 OSB’miz var. Özellikle yerli ve milli teknolojilerin gelistirilmesi adina Sanayi Bakanligimizin projelere verdigi destek çok önemli. Bursa’da Türkiye’nin otomobili TOGG’un üretilecek olmasindan da ayrica gurur duyuyoruz” diye konustu.

Son olarak kürsüye çikan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede, 2022 yili itibariyle 7 milyon metrekareye ulasan Bursa OSB’nin Türkiye’nin birçok nadide sanayicisini de bünyesine katmis durumda oldugunu kaydetti.

Bakan Yardimcisi Büyükdede, “Türkiye’de bugün 280 bin hektar sanayi bölgesi var. Bunu büyütmeye çalisiyoruz. Bursa’da da TEKNOSAB gibi yatirimlarla sanayi bölgesi 120 milyon metrekare olacak. Bu alan küçük bir alan. Tabii Bursa’nin da kendine ait kisitlari var. Tarim alani kisiti var. Tüm sanayimiz 17 OSB, küçük sanayi siteleri dahil, TOGG dahil Bursa çok büyüyebilen, altyapisi çok iyi bir sanayi kentimiz. Iyi bir isveren ve insan kaynagi var. Bunu çok iyi degerlendirmesi gerektigi kanaatindeyim. Bursa, Ankara ve Konya’nin ardindan yaklasik 120 milyon metrekare sanayi alani ile 3. sirada bir sanayi kentimiz. Nitelik olarak da çok iyi bir kentimiz. Bu niteligini çok iyi degerlendirmesi gerekiyor” dedi.

 

Konusmalarin ardindan, Bursa OSB’de ilk olarak kurulan ve hala faaliyetlerini sürdüren 10 firmaya ve Bursa OSB’nin kurulusuna öncelik eden dönemin BTSO Genel Sekreteri Ergun Kagitçibasi’na plaket takdim edildi. 

 

Bu kapsamda, Ipeker Tekstil Ticaret ve Sanayi A.S., Karsan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.S., SKT Yedek Parça ve Makine Sanayi ve Ticaret A.S., Coskunöz Metal Form Makina Endüstri ve Ticaret A.S., Burçelik Bursa Çelik Döküm Sanayi A.S., Coats Türkiye Iplik Sanayi A.S., Çemtas Çelik Makina San. ve Tic. A.S., Marelli Mako Türkiye Elektrik Sanayi ve Ticaret A.S., Oyak Renault Otomobil Fabrikalari A.S., Bosch Sanayi ve Ticaret A.S. plaketlerini aldi.

60. yil pastasinin kesilmesinin ardindan ünlü sanatçi Gülben Ergen sahne alarak katilimcilara keyifli bir gece yasatti. 

 


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °