Manisa'nin Salihli ilçesi Kabazli mahallesindeki üzüm baglarinda incelemelerde bulunan Gelecek Partisi Manisa Il Baskani Nurten Onultmak, "Üzüm üreticisi alarm veriyor" dedi.
Gelecek Partisi Manisa Il Baskani Nurten Onultmak Salihli ilçesi Kabazli mahallesindeki üzüm baglarinda incelemelerde bulundu. Onultmak ”üzüm üreticisinin haklarini savunmak, çiftçimizle dayanisma mesajimizi vermek üzere buraya geldik’’ dedi.
’Dünya üzüm üretiminin yüzde yirmisi bölgemizden karsilaniyor. Üzümde 350-500 milyon dolar ihracatimiz var. Ancak böylesine verimli topraklarda ve dünyada söz sahibi bir ürünün üretici durumundaki bölgemizde çiftçimiz hak ettigi kazanci alamiyor" diyen Onultmak sözlerini söyle sürdürdü; "Bunun mantigini kimse izah edemez. Bakin geçen yil bu dönemde 7.25 TL olan mazot bugün 25 TL. Gübre fiyatlarinda TÜIK’e göre % 152 ama çiftçimize göre % 300 artan maliyetler var; öte yandan çekirdeksiz kuru üzüm fiyati maliyeti karsilayamaz durumda. Çiftçimiz tüccarin eline birakildi, taban fiyat 27 TL açiklandi ama simsarlar 17-18 bandinda fiyat veriyor. Yaziktir, günahtir, çiftçimizin emegine, alin terine ihanettir bu durum. Üzüm üreticisi alarm veriyor, hakikaten ne yapmaya çalisiyorsunuz siz, duyun artik sesimizi, Tarim Bakanligi, ilgili yetkililer duyun sesimizi, emek ve emekçinin hakkini verin.’’
Salihli Ziraat Odasi Baskani Cem Yalvaç ise üreticinin TMO’ dan sira alamadigini, tüccara götürdügünde ise kuru üzüme 17 ilâ 20 TL arasinda fiyat verildigini söyledi. Yalvaç, "‘’Üzüm baglarindaki girdi maliyetleri geçen yila göre % 300 artti. Mesela ürün hazirlamada olmazsa olmazimiz girdilerimizden DAP geçen yil 142 TL’ di, bu sene ortasinda 850 TL ‘ ye çikti; Üre 113 TL‘ydi 675 TL’ ye çikti, Bordo Bulamaci 190 TL’ ydi 1100’ e çikti… Bunlar kullanmak zorunda oldugumuz maddelerin birkaçi. TÜIK’ in ne dedigi bizi ilgilendirmiyor, ben de çiftçiyim, sunu bilirim, geçen yila göre girdi maliyetim % 300-400 artti. Ayrica sulama faturalarimiz da ayni sekilde artti. Böyle giderse baglar sökülebilir; bir an önce TMO ‘nun alim fiyatini acilen güncellemesi gerekiyor.’’ açiklamasini yapti.
Yalvaç Salihli’nin 77köyü oldugunu, tarimdaki sikintilar nedeniyle, gelecegi göremedigi için bu köylerde artik gençlerin kalmadigini söyledi.
Kabazli Mahallesi Muhtari Selahattin Akçan da geçimini tarim ve hayvanciliktan sagladigini söyledi, ‘Bizim amacimiz üretmek; bu pandemide de görüldügü gibi ilk önce saglik ondan sonra gida. Eger çiftçi üretmezse bu ülkenin sonu sikintili. Girdilerimizin maliyeti çok çok artti, % 300-500 artti. Örnegin potasa da % 700 varan artislar var. Devletin destegine ihtiyaç duyuyoruz.’’ dedi.
Bag ve üzüm kurutma alanlarinda incelemelerde bulunan Gelecek Partisi Manisa Il Baskani Nurten Onultmak ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri ayrica ovada koruyucu önlemlerin yetersizligine de dikkat çektiler. Çevresel etkiler dikkate alinarak bölgesel yatirimlarin akilci bir sekilde planlanmasini gerektigini vurgulayan Onultmak,
‘Örnegin bölgeden geçen hizli trenin raylarinin yanina yapilan kizak perdeleri yeralti sularinin akiskanligini bozdu, kanaletler kesilerek devr-i daim durduruldu; ayrica daha hizli tren yok, kaç yildir bu yatirim bitirilemedi, kaldi ki bu yatirim daga dogru yapilsa iyi olmaz miydi?’ ifadesini kullandi.
Onultmak Salihli ovasinina kurakligin etkileri yaninda plansizligin sonuçlariyla yakin gelecekte daha da agir bedellerle yüzlesmek zorunda kalacagini söyledi.
Gelecek Partisi Manisa Il Baskani Nurten Onultmak ‘ in ziyaretinde Salihli Tarim Kredi Kooperatifi yetkilisi Salih Ikiz katilarak kooperatiflesmenin önemine vurgu yapti. Ikiz, ürünün degerinin alinabilmesi ve çiftçinin tüccar karsisinda daha güçlü durabilmesinin kooperatiflesme sayesinde olacagini, buna destek verilmesini istedi.
Gelecek Partisi Manisa Il Baskanligi’ nin incelemelerine Akhisar Ilçe Baskani Yasar Artar eslik etti.