CHP’li Balaban; “Vatandas Okul Masraflari Için De Kredi Mi Çekecek?”

CHP Manisa Il Baskani Semih Balaban, yeni egitim ögretim döneminin baslamasiyla ilgili açiklamalarda bulundu.

Güncel 13.09.2022 20:53:00 0
CHP’li Balaban; “Vatandas Okul Masraflari Için De Kredi Mi Çekecek?”

CHP Manisa Il Baskani Semih Balaban, yeni egitim ögretim döneminin baslamasiyla ilgili açiklamalarda bulundu. Yasanan ekonomik krizle birlikte yeni egitim yilinin firsat esitsizliginin pençesinde basladigini belirten CHP’li Balaban, ailelerin okuyan çocuklarinin masraflarini karsilamakta yasadiklari zorluklara dikkat çektigi açiklamasi su ifadelere yer verdi; “Bu sene okullarimiz firsat esitsizliginin pençesinde açiliyor. Aileler ekonomik krizle mücadelede karinlarini dahi doyurmakta zorlanirken, kaliteli bir kalemin fiyatinin dahi 100 liraya dayandigini görmekteyiz. Bu ekonomik iklimde evlatlarini okutmak artik aileler için lüks olmaya basladi.”
GEÇEN SENE 3 LIRA OLAN SILGI BU SENE 10 LIRA
CHP’li Balaban artan okul giderlerine vurgu yaparken, ailelerin bu masrafin altindan kalkacak güçlerinin olmadigini da sözlerine ekledi; “Geçen sene 3 lira olan bir silgi dahi bu sene 10 lira olmus, bir defter alacaksiniz bir tane yetmeyecek en az 4 defter almaniz gerek ama geçen sene 12 lira olan defter bu sene 25 lira olmus, okul çantasi, mont, bot… Fiyatlari katlanarak artan bu kadar gider varken iktidar yeterli olmayan derskitabi dagitimi ile övünüyor. Vatandas okul masraflarini karsilayabilmek için kredi çekerken ders kitabini dagitsan ne olacak? Bugün bir ögrencinin en iyi sekliyle okula baslamasi için en az 1500 lira gerekiyor, açlik sinirinin altinda maas alan asgari ücretli bir çalisanin yalnizca tek bir ögrenci için bu masrafi yapmasi mümkün mü?”
ÖGRETMENLIK MESLEGI AYAKLAR ALTINA ALINDI
Yeni egitim ögretim yili için açiklamalarina ögretmenlere yönelik itibarsizlastirma kampanyasi yapildigini söyleyerek devam eden Balaban, bu dönemin hem ögrenciler hem de ögretmenler için zor bir dönem olacagina vurgu yaparak, “Geçtigimiz günlerde özel okul ögretmenlerimiz bir eylem yapmak istediler. Hakli sebepleri vardi, ögretmenlik mesleginin ayaklar altina alinmasina, insani sartlarda yasamalari için yeterli olmayan maaslarla hatta üzülerek belirtiyorum kimi yerlerde asgari ücretin dahialtinda çalistirilmalarina karsi çiktilar. Bunun karsiliginda ise yerlerde sürüklendiler, gözaltina alindilar… Yeni bir döneme basliyoruz, ancak tarihin hiçbir döneminde ögretmenlik meslegi bu kadar ayaklar altina alinmamistir. Bana bir harf ögretenin 40 yil kölesi olurum anlayisindan bu noktaya gelinmis olmasi zedelenen toplumsal yapinin göstergesidir.” diye konustu. 
EGITIMDE FIRSAT ESITLIGINI SAGLAMAK IÇIN ÇALISACAGIZ
Açiklamasinin son kisminda iktidara geldiklerinde egitimde firsat esitsizligine son vereceklerine deginen Balaban, açiklamalarina su sekilde son verdi; “Hem ögrenciler hem de ögretmenler için türlü zorluklarin yasanacagi bir egitim dönemine basladik. Ancak bu zorluklar içinde geçirecegimiz son egitim dönemi, iktidara geldigimiz andan itibaren en dikkatle çalisacagimiz konu egitimde firsat esitsizliginin ortadan kaldirilmasidir. Biliyoruz ki evlatlarimiz firsat verildigi takdirde birçok seyi basarabilecek güçtedir. Bizim CHP olarak temel hedefimiz de bu firsatin herkese esit bir sekilde paylastirilmasi. Özgür, demokratik, bilimsel, laik egitimin tüm ögrencilere ulastirilabilmesidir.”


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °