SMA HASTASI BEBEGIN ANNESI PEKTAS: “SAGLIKÇI OLARAK KENDI EVLADINA MÜDAHALE EDEMEMEK ÇOK ZOR"

Malatya’da yasayan ve henüz 2,5 aylikken SMA Tip1 teshisi konulan 5 aylik Safa bebegin ailesi, yurt disinda yapilan ve maliyeti bir hayli yüksek olan gen tedavisi için kampanya yürütmeye çalisiyor. Anne Asena Pektas, “Bir saglikçi olarak herkese müdahaled

Güncel 13.09.2022 17:09:00 0
SMA HASTASI BEBEGIN ANNESI PEKTAS: “SAGLIKÇI OLARAK KENDI EVLADINA MÜDAHALE EDEMEMEK ÇOK ZOR

Malatya’da yasayan ve henüz 2,5 aylikken SMA Tip1 teshisi konulan 5 aylik Safa bebegin ailesi, yurt disinda yapilan ve maliyeti bir hayli yüksek olan gen tedavisi için kampanya yürütmeye çalisiyor. Anne Asena Pektas, “Bir saglikçi olarak herkese müdahalede bulunurken, kendi evladina hiçbir sekilde müdahale edememek gerçekten çok zor” dedi.

5 aylik Safa Pektas’a 2,5 aylikken SMA Tip1 teshisi konuldu. Saglikçi olan anne ve babasi Safa’nin Dubai’deki gen tedavisi için valilik izinli bir kampanya baslatti. Aile, yüzde 5’e ulasan kampanyayi, hayirseverlerin destekleriyle bir an önce tamamlayip, bebeklerini tedaviye götürmek istiyor.

"KAMPANYAYI KISA SÜREDE BITIRECEGIMIZE INANIYORUZ"

Safa’nin annesi Asena Pektas, Safa’nin 5 aylik oldugunu ifade ederek, "2 aydir biz bu hastalikla mücadele ediyoruz. Türkiye’de karsilanan spinoza ilaci iki doz verildi, üçüncü dozu alacagiz” dedi. Bebeginin saglik durumunun su an çok iyi oldugunu ifade eden Pektas, "Normal agizdan besleniyor. Anne sütüyle besleniyor" dedi.

Pektas, zor bir süreç yasadiklarini anlatarak, "Bir saglikçi olarak herkese müdahalede bulunurken, kendi evladina hiçbir sekilde müdahale edememek gerçekten çok zor. Ilk evladimiz. Safa’nin sansi ve bereketiyle geldigini düsünüyorduk. Ben atanmamistim, Safa dogdugunda atandim ama direkt SMA teshisiyle karsilasinca yikildik. Dünyamiz basimiza yikildi zannettik. Ama çok sükür destekleyen çok kisi var ve bu kampanyayi bitirecegimize inaniyoruz. Safa’mizda çok kuvvetli, insallah kampanyamiz kisa sürede bitecek” diye konustu.

"SESIMIZI DUYURMAYA ÇALISIYORUZ"

Baba Fethi Pektas, Safa’nin sik sik bogazinda tikanma yasadigini ifade ederek, “Elimizden geldigince dikkat ediyoruz ama kas hastaligi oldugu için, girtlak kisminda tikanma çok oluyor” dedi. Pektas, süreçle ilgili sunlari anlatti:

"Esim çocugumuzun durumunun farkina varmisti. Biz bebegimizin sisman oldugunu düsünmüstük. Katildigimiz cenazede çocuk doktoru inceleyince, ‘asiri derecede gevsek bebek’ oldugunu söyledi. Hastaneye gittik doktor, SMA ön tanisini koydu. Kan testinde de 20 gün sonra SMA teshisi konuldu. Tani konuldugunda 2,5 aylikti, su an 5 aylik. Bir kampanya baslattik, valilik iznimiz çikti. Sesimizi duyurmaya çalisiyoruz. Ilk ve tek çocugumuz. Su an sesimizi tam olarak duyuramadik. Daha yeni kampanyamizi baslattik. Neyin nasil yürüdügünü pek bilmiyoruz, esimle birlikte kosturuyoruz. Gerçekten çok zor, özellikle resmi islemler zorluyor."

"ÇOK FAZLA DESTEGE IHTIYACIMIZ VAR"

Esiyle birlikte saglikçi olduklarini dile getiren Pektas, Türkiye’deki bütün saglikçilarin destegini beklediklerini ifade etti. Pektas, kampanyanin su an yüzde 5’te oldugunu kaydederek, “Hekimhan ilçesinde iki kez kermes düzenlendik. Kumbara siparislerini verdik, bir hafta içerisinde dagitmaya baslayacagiz. Afis, brosür ve pankartlarimizi yaptiriyoruz. Bu noktada daha fazla destege ihtiyacimiz var. Tedavi için bir milyon 878 bin dolar gerekiyor. Türk lirasi ile 36 milyon TL’ye tekabül ediyor” dedi.


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °