IBB MECLISI'NDE ‘VAHDETTIN’ TARTISMASI

Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Meclisi toplantisina, ‘Vahdettin’ tartismasi damga vurdu. CHP Grup Baskan Vekili Dogan Subasi, AKP hükümetinin ekonomi politikalarini elestirdigi konusmasi sirasinda, “Sizin kurucu liderlerinizin de birçogu Ingiltere'den

Güncel 13.09.2022 09:49:00 0
IBB MECLISI

Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Meclisi toplantisina, ‘Vahdettin’ tartismasi damga vurdu. CHP Grup Baskan Vekili Dogan Subasi, AKP hükümetinin ekonomi politikalarini elestirdigi konusmasi sirasinda, “Sizin kurucu liderlerinizin de birçogu Ingiltere'den mezun olmus gelmistir. Vahdettin, örnek aldiginiz lider, Ingiltere'ye kaçmistir” dedi. AKP’li bir meclis üyesinin CHP’li üyelere ‘Yunan tohumu’ dedigini iddia eden CHP Grup Sözcüsü Tarik Balyali ise “Vahdettin, bizim için bir haindir” diye konustu.

IBB Meclisi’nin eylül ayi toplantisinin birinci oturumu, Saraçhane'deki belediye binasinda, Meclis 1. Baskanvekili Zeynel Abidin Okul baskanliginda bugün yapildi. Meclis toplantisi, partilerin grup baskan vekillerinin konusmalariyla basladi. CHP Grup Baskan Vekili Dogan Subasi’nin AKP hükümetinin ekonomi politikalarini elestirdigi konusmasi sirasinda “Vahdettin, örnek aldiginiz lider, Ingiltere'ye kaçmistir” demesi üzerine mecliste tansiyon yükseldi.

Tartisma devam ettigi sirada AKP’li bir meclis üyesinin CHP’li üyelere yönelik ‘Yunan tohumu’ dedigi iddiasi, meclisteki gerilimi tirmandirdi. ‘Vahdettin’ tartismasi, gruplar arasinda uzun süre devam etti.  

CHP Grup Baskan Vekili Dogan Subasi’nin konusmasinin satir baslari söyle:

“30 SENE ÖNCE ‘BORÇ VEREN EMIR VERIR’ DEMIYOR MUYDUNUZ, SIMDI SIZE KIM EMIR VERIYOR: Bakin, geçen gün konusma yapiyor Sayin Cumhurbaskani ve sizin genel baskaniniz, ‘Biz’ diyor, ‘bütçe açigini, dostlarimizdan aldigimiz borçlarla rezervlerimizi dolduruyoruz’. Yani kasalari borçlarla dolduruyormusuz. Kimden aliyormusuz? Dostlarimizdan. 30 sene önce ‘Borç veren emir verir’ demiyor muydunuz? Simdi size kim emir veriyor? Aldigi dostlara bak. Rusya'dan aliyor. Karsiliginda, bir nükleer elektrik tesisi var, oradaki payi devrediyor Türkiye. Devretti daha dogrusu, onun karsiliginda buraya para geliyor.

18 TANE ADAYI DEVRETMISSIN, SIMDI KAHRAMANLIK YAPIYORSUN: Yunanistan'la ilgili laf ediyor. 18 tane adayi devretmissin, teslim etmissin, simdi kahramanlik yapiyorsun. Dostlarimiz, Sudi Arabistan, gelmis ülkenin ortasinda bir insani öldürmüs. Burasi kaçinci yüz yil ülkesi? Burada adami öldürmüs. Suudi Arabistan'in söylemedigi laf kalmamis. Gitmissin sonra para dilenmissin, burada geliyorsun, ‘Dostlarimizdan para aldik, kasayi doldurduk’. Birlesik Arap Emirlikleri; ‘15 Temmuz'da bir numarali sorumlu budur’ diyorsunuz. Disarida sehitlerin resimleri var, 250 vatandasimiz öldü, ‘Bunun bir numarali sorumlusu Birlesik Arap Emirlikleri’ diyorsun, aradan üç sene geçiyor, dostumuz oluyor. Niye? Kasalari dolduracagiz. Burada konusurken ‘bu topraklarin insani, su topraklari insani’ falan deniliyor. Biz, bu topraklarin insaniyiz. Biz, bu topraklarda dogduk, büyüdük. Ben, kimseye ‘sen o topragin, bu topragin insanisin’ demem. Öyle bir sey söylemem. Siz, bize gayet normal söylüyorsunuz.

KRALIÇE ÖLDÜ, BASINIZ SAGOLSUN: Kraliçe öldü, basiniz sag olsun. Ingilizler çok severler Islamcilari. Arabistanli Lawrance, o koymustur teoriyi. ‘Burada siyasal Islam'i kullanarak çok sey yapabilirsiniz orduda’ diyen Arabistanli Lawrence'tir. Meshur bir adamdir. Sizin kurucu liderlerinizin de birçogu Ingiltere'den mezun olmus gelmistir. Vahdettin mesela, örnek aldiginiz lider, Ingiltere'ye kaçmistir, Ingiliz gemisiyle kaçmistir. Örnek aldiginiz bazi Orta Dogu'daki örgütler, Ingilizler tarafindan kurulmustur”

Subasi ile Meclis 1. Baskan Vekili Zeynel Abidin ile arasinda geçen diyalog ise söyle oldu:

Zeynel Abidin Okul: Sultan Vahdettin, bu topraklardan kaçmamistir, sürülmüstür. Tarihi dogru tespit edelim. Isi tarihe getirip meclisi germeyelim.

Dogan Subasi: Sen CHP’ye ‘Yalan üretim merkezi’ diyeceksin, ben de size çiçek atacagim; yok öyle dünya.

Zeynel Abidin Okul: Vahdettin, bu ülkenin padisahidir, Osmanli'nin padisahidir. Bu ülkeden kaçmamistir. Bu kadar.

Dogan Subasi: Atalarimiz, dedelerimiz savasta kan dökerken o 15 yasinda kizla dügüne giriyordu; ben kizmayacak miyim? Atatürk hakkinda idam cezasi veriyordu, dört tane idam cezasi verdi; ben buna kizmayacak miyim? Hem onu hem onu sevemezsin. Ya onu seveceksin ya bunu. Sevgili Izmirliler, size helal olsun. Istanbul'dan size kucak dolusu sevgiler gönderiyorum. 6 Ekim'de aynisini Istanbul'da yapacagiz. Size söz veriyoruz.

Çikan tartismalar sirasinda söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarik Balyali, AKP’li meclis üyesinin kendilerine ‘Yunan tohumu’ dedigini öne sürdü ve çikip özür dilemesini istedi. Balyali, söyle konustu:

“BIZLERE ITHAFEN ‘YUNAN TOHUMU’ IFADESINI KULLANDI, ÖZÜR DILESIN: Ben, Volkan Baskan'dan özür diliyorum. Onun sözünü aldim, bekletiyoruz. Ama arkadaslarimizin kendi kulaklariyla duydugu, az önce arkada olan bir tartisma var. Bir AK Partili meclis üyesi; bizlere ithafen ‘Yunan tohumu’ ifadesi var. Biz, kendisinden sunu rica ediyoruz; eger söylemediyse ‘söylemedim’ desin, eger söylediyse de lütfen çiksin özür dilesin. Bu, kabul edilebilecek olan bir sey degil. Biz, söylemediyse ‘söylemedin’ beyanini bekliyoruz. ‘Bir yanlis anlasilma oldu’ beyanini bekliyoruz. Ama söylediyse de özür dilemesini bekliyoruz.”

CHP’li meclis üyelerine ‘Yunan tohumu’ dedigi iddia edilen AKP’li Meclis üyesi Tarik Kambur, söz alarak, Vahdettin’e ‘hain’ diyenlerin özür dilemesi gerektigini söyledi. Kambur, “Dogan Bey'in kalkip Vahdettin'e, Vahdettin ki bu devletin son padisahidir ve bu topraklardan cebinde tek bir kurus olmadan sürgün edilmistir, devletin birligi ve beraberligi için buna göz yummustur, Vahdettin'i buradan hain gösteren zihniyetin özür dilemesini bekliyorum. Ben, bu ifadeyi kullanmadim” dedi.

Kambur’dan sonra söz alan Tarik Balyali, sunlari söyledi:

“VAHDETTIN BIZIM IÇIN BIR HAINDIR: Meclis üyesi, ‘ben böyle bir sey söylemedim’ demedi. Vahdettin’i savundu. Üç sey söyleyecegim. Biraz önce ‘devletimiz’ dedigi biz devletimizde padisahlik sistemi yoktur; bu bir. Ikincisi; ‘devletimiz’ diye bahsettigi Türkiye Cumhuriyeti devleti degildir. Bizim devletimiz, Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Üçüncüsü; Türkiye Cumhuriyeti’nin Istanbul Büyüksehir Belediyesi Meclisi, Vahdettin’i savunma yeri degildir. Kendisini Ingiliz’e teslim etmis, bu ülkeden kaçmis, Milli Mücadele’nin karsisinda durmus. Vahdettin, bizim için bir haindir.”


Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °