Sitemiz köse yazari Dr. Göktan AY’in ITÜ Ögretim Görevlisi ve Seslendirme Sanatçisi Suha Çalkivik ile yaptigi röportaji yayimliyoruz…
AY: Hocam, nasilsiniz? Kendinizden kisaca bahseder misiniz?
ÇALKIVIK: Çok tesekkür ederim, iyiyim. 1964 yilinda dogdum. Uzun yillar TRT kurumunda önce radyoda seslendirmeler ve daha sonra TRT 2 kanalinda dublaj sanatçiligi yaptim. 1996 yilindan beri yani kuruldugundan bu yana NTV’nin tanitim dis sesiyim. Ayni zamanda NTV Radyo’nun da tanitimlarini seslendiriyorum. Bunun disinda reklam filmleri, kurumsal tanitim filmleri ve belediyelerin tanitimlarini seslendiriyorum. Bir yandan da ITÜ’de Ögretim Görevlisi olarak 30 yila yakin zamandir çalismaktayim.
AY: Yillardir ITÜ bünyesinde, ITÜ Radyosunda görev yapiyorsunuz. Galiba ilk görev alan sizdiniz.
ÇALKIVIK: 80’li yillarin basinda yayinlarina ara veren ITÜ Radyosu, 1995 yilinda o dönemin yönetimi tarafindan yeniden canlandirilmak istendi. Açilan kadro sinavini kazandim. O tarihten bu yana yayin koordinatörü olarak görev yapmaktayim.
AY: Ilk üniversite radyosu ITÜ Radyosu Radyo ITÜ’nün öyküsünü kisaca anlatir misiniz?
ÇALKIVIK: ITÜ Radyosu, Türkiye'nin ilk üniversite radyosudur. ITÜ Radyosu, ticari olmayan, amatör ruhlu ama profesyonel yayincilara örnek olabilecek bir üniversite ögrenci radyosudur. 1943'te temelleri atilan ITÜ Radyosu, Prof. Dr. Mustafa Santur ve Doç. Dr. Adnan Ataman’in yönetiminde Gümüssuyu binasinda yüksek frekans teknigi laboratuarinda 1945 yilinin sonlarinda bir stüdyo ve bir kisa dalga verici ile deneme yayinlarina basladi. 1954’te Türkiye’de ilk frekans modülasyonlu (FM) radyo vericisi gerçeklestirildi. Aksamlari 20.00 'de yayina baslanirdi. Yayinlar Cumartesi disinda her aksam 2 saat sürerdi. Yayina Mozart'in Türk Marsi eseri ile baslanirdi. Yayinlarda Klasik Bati Müzigi ve Türk Musikisi eserlerine yer verilirdi. ITÜ Radyosu 1957’den itibaren Taskisla binasindan yayinlarini sürdürdü.
1963’te ITÜ Radyosu’nun yayinlarina Türkiye’nin ilk televizyon kurulusu olan ITÜ Televizyonu’nun yayinlari da eklendi. Televizyon ve radyo yayinlari Maçka binasindan yapilmaya baslandi.
1971- ITÜ Radyosu’nda Türkiye’nin ilk stereo-FM vericisi yayina geçti ve 1980 yilina kadar yayinlarini araliklarla sürdürdü.
1995- Ayazaga Yerleskesi’nden atmosferde FM 95.0 MHz. ve Türksat Kablo TV yayin sebekesinden düzenli yayinlarina basladi. 1998 yilinda internet üzerinden yayina geçen ITÜ Radyosu bu mecrada da Türkiye'de öncülük etmistir. 300'den fazla ITÜ'lü ve konuk programcilar yayinlarimizda emek vermistir.
3 Kanaldan internet üzerinde yayinlarina devam etmektedir.
AY: “ITÜ’lü olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum” diyorsunuz. Neden?
ÇALKIVIK: Istanbul Teknik Üniversitesi ülkemizin en köklü geçmise sahip üniversitelerinin basinda gelmektedir. Hep ilklere imza atilmis ve Türkiye’de yeniliklere öncülük etmistir. ITÜ’lü olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum. Ölünceye kadar mensubu olmaktan gurur duyacagim.
Devam edecek…..