CHP Ankara Milletvekili Levent Gök tarafindan hazirlanan ve TBMM’ye verilen arastirma önergesinde, Türkiye’de pillerin sadece yüzde 10’nunun geri dönüstürülebildigi belirtilerek, “Piller nikel ve kobalt gibi agir mineraller içermekte, geri dönüstürülmemeleri halinde bu agir metallerin topraga ve suya karismasi riski ortaya çikmakta, üretim ortamlarinda ciddi miktarda zararli emisyonlara yol açmaktadir” denildi.
Levent Gök tarafindan hazirlanan arastirma önergesi, CHP milletvekillerinin imzasiyla TBMM Baskanligi’na sunuldu. Önergede, Türkiye’de atik pillerin dönüsüm oranlarinin Avrupa ülkelerine oranla düsük oldugu, dönüstürülmemesi halinde dogaya zarar veren bu pillerin neden dönüstürülemediginin arastirilmasi için TBMM’de komisyon kurulmasi istedi.
“Isveç’te kullanilan pillerin yüzde 85’i geri dönüstürülmekte. Bu oran, Almanya’da yüzde 50-55 düzeyinde seyrederken ülkemizde tüketilen pillerin yalnizca yüzde 10’u geri dönüstürülebilmektedir” denilen önergede sunlar kaydedildi:
“Piller nikel ve kobalt gibi agir mineraller içermekte, geri dönüstürülmemeleri halinde bu agir metallerin topraga ve suya karismasi riski ortaya çikmakta, üretim ortamlarinda ciddi miktarda zararli emisyonlara yol açmaktadir. Kadmiyumlu pil, bir olimpik havuzun üçte birini doldurmaya yetecek 600 bin litre suyu kirletebilmektedir. Bu miktar, 10 kisinin bir yillik su ihtiyacina denk düsmektedir. Ülkemizde yilda 400 milyon pil tüketildigi göz önüne alindiginda, ortaya çikan atik agir metal ve zararli emisyon miktarinin boyutlari anlasilabilmektedir.
“TESISLER YETERSIZ”
Piller, oldukça degerli metal ve metal filizleri içermeleri sebebiyle dönüstürülmeleri önemli bir ekonomik kaynak olusturmaktadir. Metallerin metal filizlerinden üretilmesi sürecinde harcanan enerji, pillerin yeniden dönüstürülmesinde harcanan enerjiden oldukça yüksektir. Madenlerin sonsuz kaynaklar olmamasi, pillerin geri dönüsümünü zorunlu hale getiren bir diger gerçek olarak önümüze çikmaktadir. Atik pillerin dönüsümünden elde edilen çinko ve çinko bilesikleri; kobalt, manganez bilesikleri; ferromangan, ferronikel, nikel, kadmiyum ve kadmiyum bilesikleri, ülkeleri söz konusu madenlerin ithalat maliyetinden kurtarmaktadir. Konunun hassasiyetine karsin atik pillerin toplanmasi ve dönüsümü için ülkemizde kurulu tesisler ve imkanlarin yetersiz oldugu görülmekte, toplumun konuya iliskin yeterince bilinçlendirilmemis olmasi sebebiyle Türkiye’de atik pil dönüsümü, yüzde 10 gibi oldukça düsük bir seviyede kalmaktadir.”