NAZLIAKA: CHP IKTIDARINDA 4 MILYON KADINA ISTIHDAM SAGLANACAK

CHP Kadin Kollari Genel Baskani Aylin Nazliaka, yarin Merkez Yönetim Kurulu’na sunacagi kadin istihdami hakkindaki raporu açiklayarak, iktidarlarinda yapacaklarina iliskin “Ilk 5 yil içinde 6 milyon kisiye istihdam yaratacak politikalari tasarladik. 6 mil

Güncel 11.09.2022 12:04:32 0
NAZLIAKA: CHP IKTIDARINDA 4 MILYON KADINA ISTIHDAM SAGLANACAK

CHP Kadin Kollari Genel Baskani Aylin Nazliaka, yarin Merkez Yönetim Kurulu’na sunacagi kadin istihdami hakkindaki rapora iliskin bilgi verdi. Nazliaka, iktidarlarinda yapacaklarina iliskin “Ilk 5 yil içinde 6 milyon kisiye istihdam yaratacak politikalari tasarladik. 6 milyon yeni istihdamin 4 milyonu kadinlara ayrilacak” dedi.

CHP Kadin Kollari Genel Baskani Aylin Nazliaka, istihdama iliskin yürüttükleri çalismalari bir rapor halinde yarin CHP MYK'ya sunacaklarini bildirdi. Raporu bugün yazili açiklama ile duyuran Nazliaka sunlari kaydetti:

“AKP Hükümeti’ne göre, kadinlar evde otursun, anneligi en büyük kariyer olarak görsün, çünkü anne olmayan kadin yarim kadindir. Is arayan bir kadina ‘ne oldu, evdeki isler yetmedi mi?’ diye soran, kadinla erkegin esitligini fitrata ters gören zihniyetten kadini ekonomik olarak güçlendirmesini beklemek hayal olur. TÜIK’e göre bile kadinlar ev içi islere erkeklere kiyasla 5 kat fazla zaman ve emek ayiriyorlar.

Bu gidisata bir dur demek için, ülkemizin en can yakici sorunlarindan biri olan issizlige odaklandik. Kadin istihdamini artirmaya iliskin yol haritamizi hazirladik. Türkiye’de kadinin istihdamdaki yerini, kayit disi istihdamla mücadeleyi, saglik ve sosyal haklar temelinde kadini güçlendirmeyi ele aldik.”

“KADIN VE ERKEK ARASINDAKI MAAS FARKI YÜZDE 20”

OECD ülkeleri içinde en düsük kadin istihdami oranina sahip olan ülke konumunda oldugunun altini çizen Nazliaka, raporda sunlari açikladi:

“Kadinlarin geleneksel roller içine hapsedildigi ve istihdamin disina itildigi bir gerçek. Ayni isi yapan kadin ve erkek arasindaki maas farki en az yüzde 20. Türkiye’de kadinlar kayit disilikla da mücadele etmek zorunda kaliyor. Çalisma hayatinin içindeki her 10 kadindan 3’ü kayit disi çalisiyor.

“4 MILYON KADINA ISTIHDAM SAGLANACAK”

Iktidara gelip ülkeyi yönettigimiz ilk 5 yil içinde 6 milyon kisiye yeni istihdam yaratacak politikalar ürettik. Her üç yeni istihdamdan ikisi yani 4 milyonu kadinlara ait olacak.

Mesleklerdeki cinsiyet ayrimciligini da ortadan kaldiracagiz; tipki bugün bizim belediyelerimizin kadin itfaiyeciler, kadin vatmanlar, kadin otobüs soförleri istihdam ettigi gibi biz de kadinin her meslekte istihdam edilmesini saglayacagiz. Özel sektörde yüzde 35’ten yüzde 50 oranina kadar kadin istihdam eden firmalara özel tesvikler uygulayacagiz. Çocuk sahibi olmak için isten ayrilan kadinlarin yeniden ise dönmesi halinde de isveren, vergi tesviki alacak. 8 Mart Dünya Emekçi Kadinlar Günü resmi tatil olacak. Uluslararasi Çalisma Örgütü’nün 190 sayili Siddet ve Taciz Sözlesmesi de tipki Istanbul Sözlesmesi gibi iktidarimizda uygulamaya girecek.

Ev içi sorumluluklarin sadece kadina ait olmadiginin anlasilmasini saglayacagiz. Sosyal devlet olmanin geregi olarak yoksul hanelere Aile Destekleri Sigortasi projesini uygulayacagiz ve yapilacak olan ödenegi kadinin hesabina yatiracagiz.”

Nazliaka raporunda kadin istihdami için yapilmasi gerekenleri söyle siraladi:

"Kadinlar esit ise esit ücret almali ve kayit disi istihdamin önüne geçilmelidir. Kadinlar yasamin her alaninda var olmasi, güçlenmesi ve istihdamda firsat esitliginin saglanmasi için: toplumsal cinsiyet esitligini saglayacak bütüncül politikalar hayata geçirilmelidir. Kadinlar için esnek, güvencesiz, ikame edilebilir isler degil, tam zamanli, güvenceli isler yaratilmalaridir.

"24 SAAT HIZMET VEREN KRESLER AÇILMALI"

Kadinlarin çalisma hayatina daha fazla katilmasi için kres, yasli bakimevleri, engelli merkezleri, otizm ve alzheimer konukevleri gibi olanaklar saglanmalidir. Böylece kadinlarin üzerindeki bakim yükü azaltilmalidir. Ücretsiz, 24 saat hizmet veren kresler açilmalidir.

Kadinlara kendini güvende hissedecegi nitelikte yerel hizmetler verilmelidir.

Cinsiyete yönelik ayrimciligin ortadan kalkmasi için, egitim çagina gelen her çocuga toplumsal cinsiyet esitligi egitimi verilmelidir.

Istihdamda cinsiyet ayrimciligina dayanan bakis açisi degistirilmeli, kadinlarin her meslek dalinda görev almasinin önü açilmalidir. Istihdam politikalari geleneksel is bölümünü dönüstürecek sekilde olmalidir.

Istihdam garantili mesleki egitim programlari arttirilmalidir. Yaratilan is olanaklarinin geleneksel cinsiyet rollerini yeniden üretmesinden kaçinilmalidir.

Annelik hali nedeniyle kadinlarin yasadigi ücret ve is kaybi önlenmelidir. Bu amaçla, çocuk sahibi olmak için isten ayrilan kadinlarin yeniden ise dönmesi halinde isverene tesvik uygulanmalidir.

Yönetmeliklerde kadin üzerinden tanimlanan dogum sonrasi bakim izinleri, ebeveyn izinlerine dönüstürülmelidir.

"BAKIM YÜKÜ KADINLARDA DEGIL"

Bakim yükünün tek sorumlusunun kadinlar olmadigina dair bilinçlendirme ve farkindalik çalismalari yapilmalidir.

Sosyal bakim alanlarina yatirim yaparak sadece kadinlara istihdam saglanmadigi, çarpan etkisiyle erkeklere de istihdam saglandigi konusunda toplum bilinçlendirilmelidir.

Tarim sektöründe kadinin kayit disi çalismasini, is güvencesizligini, düsük ücreti, barinma sorunlarini ortadan kaldiracak politikalar uygulanmalidir.

Üretici kadinlarin toplumsal cinsiyet esitligi temelinde örgütlenme çalismalari desteklenmelidir.

Yerel yönetimlerin yetki alani içindeki isyerlerinde kadin istihdamini tesvik edecek uygulamalar yayginlastirilmalidir.

Kadinlar için saglik hizmetleri kolaylastirilmalidir. Koruyucu-önleyici saglik hizmetleri gelistirilmeli ve yayginlastirilmalidir.

Kadinlara yönelik saglik merkezlerinde kadin sagligi, üreme sagligi, aile planlamasi, kadin hastaliklari konusunda düzenli araliklarla egitimler verilmelidir.

Engelli kadin ve çocuklara, saglik hizmetleri ücretsiz ve ihtiyaç halinde yerinde verilerek kadinin çalisma hayatina katilimi kolaylastirilmalidir.

Yoksul kadinlarin, dogal afet durumunda yasam kosullarinin daha da kötülesmemesi için saglik ve sosyal haklari kapsayan kamucu politikalar uygulanmalidir.

Kadin yoksulluguyla ilgili veri çalismalari yapilirken ihtiyaçlar tespit edilmelidir. Her mahallenin içerdigi çesitlilik ve farkliliklarin ihtiyaç ve çözümlere yansidigi politikalar gelistirilmelidir.

Kadin istihdamini arttirmak için mesleki egitimler düzenlenmeli, ilham veren basarili kadinlar ön plana çikartilmali, kadinlara yol haritalarini çizmelerine yardimci olacak danismanlik ve destek hizmetleri verilmelidir.

Kooperatiflesme hakkinda bilgilendirici ve özendirici çalismalar yapilmali, kooperatiflerde kadin temsili arttirilmalidir.

"KAMUDA EN AZ YÜZDE 35 KADIN YÖNETICI KOTASI"

Kamuda en az yüzde 35 kadin yönetici kotasi uygulanmalidir. Özel sektörde ise yüzde 35’ten yüzde 50’ye kadar kadin istihdam eden sirket ve kurumlara, asamali olarak artan tesvikler verilmelidir.

Istanbul Sözlesmesi yeniden yürürlüge girmeli, Uluslararasi Çalisma Örgütü’nün (ILO) 190 sayili Siddet ve Taciz Sözlesmesi onaylanmalidir.”


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °