Tarih: 11.09.2022 11:55

ÜNIVERSITELI ISÇILER PLATFORMU: KAMU KURUMLARINDA ÜNIVERSITE MEZUNU OLARAK SÜREKLI ISÇI STATÜSÜNDE ÇALISAN PERSONEL MEMUR KADROSUNA GEÇIRILSIN

Facebook Twitter Linked-in

Üniversiteli Isçiler Platformu, “Yillardir süren magduriyetin giderilmesi adina, kamu kurumlarinda üniversite mezunu olarak sürekli isçi statüsüne çalisan personelin istege bagli olarak memur kadrolarina geçirilmeleri için yeni yasama yilinda gereginin yapilmasini talep ediyoruz” açiklamasini yapti.

Üniversiteli Isçiler Platformu’ndan bugün yapilan yazili açiklamada, kamu kurumlarinda üniversite mezunu olarak sürekli isçi statüsüne çalisan personelin memur kadrosuna geçirilmesi için arim atilmasi istendi. Platform’dan yapilan açiklama söyle:

“Kamu kurumlarinda 4857 sayili Is Kanunu’na tabi sürekli isçi kadrosunda çalisan ‘üniversite mezunu isçilerin’ memur statüsüne geçirilmesi talebi sürüyor. Kamuda çalisan memurlarda ve özel sektörde diplomaya dayali hiyerarsik yapi olusturulup, alinan egitime dayali dikey hareketlilik saglanirken kamu isçilerinde böyle bir sistem bulunmamaktadir.

“ÖZLÜK HAKLARINDAN YARARLANILAMAMAKTADIR”

Üniversitelerin ayni bölümlerinden mezun olup ayni yerde çalisan, fiili olarak ayni isi yapan iki kamu çalisaninin statü farkiyla memur ve isçi olarak ayrilmasiyla ayni özlük haklarindan yararlanilamamaktadir. Bu durum, kamuda firsat esitligi ilkesini örselemekte ve is barisini bozmaktadir. Memur personele görevde yükselme ve unvan degisikligi sinavi ile hak ettigi unvan ve pozisyonlara ulasma firsati verilirken kurumuna yillarca emek vermis, çekirdekten yetisme isçi personel, kamuda üvey evlat muamelesi görmektedir.

“DEVLET PERSONEL BASKANLIGI TARAFINDAN YAPTIRILAN BIR ÇALISMA, BU GEÇISIN DEVLETE ILAVE BIR MADDI YÜK GETIRMEDIGINI ORTAYA KOYMUSTUR”

Isçilik kadrosu, yillarca emek verilerek alinan egitimin ve alinan diplomanin bir ise yaramadigi ve bundan sonra da yaramayacagi düsüncesini olusturarak alaninda egitimli bireyin çalistigi is yerine, sahip oldugu is potansiyelini tam olarak yansitamamasina, görevde yükselemeyecegini bildigi için de is heyecaninin kirilmasina ve mesleki anlamda körelmesine sebep olmaktadir. Üniversiteli isçiler, beden isçisi degildir. Yaptiklari islerin sorumlulugunu alamamakta, hazirladiklari raporlarin, katildiklari projelerin altina imzalarini atamamaktadirlar. Zaten devlet kurumlarindan maas alan kadrolu personel söz konusudur. Ayni meslek ve kadro ile statü degisimi olacak ve isçilikten memurluga geçiste maas, sigorta primi, kidem tazminati ve diger yan ödemeler vb. personel maliyetleri de düsecektir. Bununla ilgili daha önce Devlet Personel Baskanligi tarafindan yaptirilan bir çalisma da bu geçisin devlete ilave bir maddi yük getirmedigini ortaya koymustur.

“MEMUR KADROLARINA GEÇIRILMELERI IÇIN YENI YASAMA YILINDA GEREGININ YAPILMASINI TALEP EDIYORUZ”

Memuriyete geçis talebi zaten çogunlukla üniversite egitimi almis isçiler tarafindan yapilmaktadir ve platformumuzun adi da buradan gelmektedir. Çünkü isçi çalistirma zorunlulugu olan yerlerde çalisan isçiler, çogunlukla ortaögretim ve lise mezunlarindan olusmaktadir. Talebimizle ilgili olarak 2015’teki 3. Dönem Toplu Is Sözlesmesi’nde alinmis bir karar (36/1. madde) olmasina ragmen uygulanmamistir. Sorunun çözümüne örnek teskil etmesi açisindan 12.07.2013’te kabul edilen 6495 sayili Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun uygulamasi degerlendirilebilir. TBMM Genel Kurulu’nun 4 Temmuz 2013 oturumunda Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nca hükümet adina verilmis önerge ile belirli 25 kurumda çalisan sözlesmeli personele kadro verilmesi kabul edilmistir. Bu uygulama, ayni sekilde üniversiteli isçiler için de uygulanabilir. Yillardir süren magduriyetin giderilmesi adina, kamu kurumlarinda üniversite mezunu olarak sürekli isçi statüsüne çalisan personelin, istege bagli olarak memur kadrolarina geçirilmeleri için yeni yasama yilinda gereginin yapilmasini talep ediyoruz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —