Ayçiçek taban alim fiyatinin üreticiler tarafindan az bulunmasinin ardindan üretici, beklentisini devlet desteginin artmasina çevirdi. Türkiye’de ayçiçek üretiminin büyük kismini karsilayan Edirne’de ayçiçek üreticisi, 12 TL olarak açiklanan taban alim fi
Ayçiçek taban alim fiyatinin üreticiler tarafindan az bulunmasinin ardindan üretici, beklentisini devlet desteginin artmasina çevirdi. Türkiye’de ayçiçek üretiminin büyük kismini karsilayan Edirne’de ayçiçek üreticisi, 12 TL olarak açiklanan taban alim fiyatini az buldu. Üreticiler, ayçiçeginde uzun süredir kilogramina 50 kurus ödenen devlet desteginin, artmasi gerektigini dile getirdi.
Edirne’nin Süloglu ilçesine bagli Keramettin köyündeki üreticiler, tarladan hükümete seslendi. Ayçiçek üreticisi Fatih Uzun, “Belimizi bükenler mazot ve gübre. 2 yildir çok agir geliyor. Devletin destek vermesi, beklentimiz” dedi.
"2 YILDIR ÇOK AGIR GELIYOR"
Uzun, bu yil açiklanan fiyatin düsük oldugunu ümraniye escort belirterek su ifadelere yer verdi:
"Beklentimiz 14 TL civari arti bir lira, bir buçuk lira destekti. 15 TL’yi geçmesiydi. Düsük kaldi, yani. Devlet destegi 50 kurustu. Yillardan beri de hep ayni. Devam ediyor, degisen hiçbir sey yok. Destek en az bir liranin üstüne çikmali. Bugdaya verilen bir buçuk lira destekten sonra bence çikmali. Belimizi bükenler mazot ve gübre. Çok agir geliyor. 2 yildir çok agir geliyor. Devletin destek vermesi, beklentimiz. Gübre, mazota destek vermesi. Dönüme göre hesaplasin. ‘Yarisini verecegiz’ dediler, hiçbir sey olmadi, vermediler. O da çok düsük kaldi. Bilmiyoruz, sonumuz ne olacak?"
"AYÇIÇEGINDE BU PRIM EN AZ 3 LIRA OLMALI"
Üretici Önder Cin, ayçiçek üreticisinin 15 TL eline geçmesi gerektigini ifade ederek sunlari söyledi:
"12 lira fiyat açiklandi. Biz bu fiyati yeterli bulmuyoruz. Sunu istiyoruz, devletimizden. Bize dediler ki, ‘Bir karis bos yeriniz kalmasin.’ Devletimize güvendik. Ektik, ürettik. Allah’in sicaginda. Gübrenin pahaliliginda. 30 liralik mazotla islendi bu ayçiçekleri. 15 liralik üreyle bu çiçekler gübrelendi. Biz sunu istiyoruz. Devletimiz bugdayda nasil güzel bir uygulama yapmissa buna da yapilsin. TMO’ya bugday dökene bir lira prim verdi. Ayçiçeginde bu prim en az 3 lira olmali. Ayçiçeginde çiftçinin eline geçecek fiyat 15 liranin altina düsmemeli ki bu üretim sürdürülebilsin."