Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Vatandaslarimizin bir kisminin icra takibine ugramasina yol açan 2 bin lira ve altindaki borçlari tasfiye ediyoruz. Buna göre 15 Agustos 2022 tarihinden önce icra takibi baslatilmis 2 bin lira ve altindaki alacaklarin gider gösterilerek vergiden düsürülmesini ve tasfiyesini sagliyoruz. Varlik yönetim sirketlerine devredilmis alacaklar da buna dahildir. Yaklasik 10 milyon dosya ve 5,5 milyon vatandasimiz icra takibinden kurtulmus olacaktir” diye konustu. Erdogan ayrica, “Türkiye olarak, yilbasindan sonra ülkemizdeki enflasyonun hizla bir sekilde inisine sahitlik edecegiz” dedi.
Cumhurbaskani Erdogan, iki haftalik aranin ardindan bugün yapilan kabine toplantisi sonrasinda aldiklari kararlara iliskin açiklama yapti. Erdogan sunlari söyledi:
SANGAY BESLISI VE BM GENEL KURULU TOPLANTILARI
“Son dönemde gerginliklerin arttigi bir cografyada kalkinmanin, hakkaniyetinin temsilcisi Türkiye olarak üzerimize düsen görevleri yerine getirmeyi sürdürüyoruz. Önümüzdeki hafta Özbekistan’da Sangay Beslisi’nin toplantisina istirak ederek ülkemizi hak ve menfaatlerini Orta ve Dogu Asya cografyalarinda gelistirmenin yollarini arayacagiz. Bir sonraki hafta da BM Genel Kurulu’na katilarak hem dünya ve bölge gündemine dair görüslerimizi dile getirecek hem de çok sayida toplanti ve görüsme yapacagiz. Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada artan gücü etkisi ve sorumluluklari bize ufkumuzu sürekli genisletmemiz, iliskilerimizi çesitlendirmemiz, firsatlarimizi degerlendirmemiz gerektigini söylüyor. Bunun için ve ülke için de siyasetten ekonomiye her alanda hedeflerimize siki sarilmamiz hem de küresel gelismeleri kendi lehimize yönlendirmemiz gerekiyor.
Geçtigimiz hafta açiklanan 2022 ikinci çeyrek büyüme rakamlari Türk ekonomisinin yükselisine devam ettigini göstermistir. Hiç süphesiz, bu kendi kendine ortaya çikan bir basari degildir. Bu tablo; yatirim, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla ile büyüme esasina dayanan Türkiye Ekonomik Programi’miza uygun sekilde yolumuza devam ettigimizin isaretidir.
“BIZIM, ‘MANDACI IKTISATÇILAR’ DEDIGIMIZ KESIM BILE”
Gelismis ülkelerin ekonomik politikalarini, klasik modellerini bir kenara birakarak bizimkine benzer bir anlayisla degistirmeye baslamalari da programimizin isabetini teyit eden bir diger gelismedir. Bizim, ‘mandaci iktisatçilar’ dedigimiz kesim bile artik eski görüslerinde israr edemiyor. Büyüme rakamlarimizi, iste bu fotograf içinde degerlendirmek gerekiyor. Bu yilin ilk çeyreginde yüzde 7,5 olan büyüme oranimiz, ikinci çeyrekte yüzde 7,6 olarak gerçeklesmistir. Ikinci çeyrekteki büyüme oranimiz da hem OECD hem de G-20 içinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke konumundayiz. Elbette bu büyüme oranlarina etrafimizda yasanan güvenlik krizlerine insani trajedilere, ülkemize yönelik pek çok haksiz saldiriya ragmen ulastigini da unutmamaliyiz.
“CARI DENGE HEDEFIMIZDEKI BOZULMANIN SEBEBI ISE, ENERJI VE EMTIA FIYATLARINDAKI ÖNGÖRÜLEMEZ YÜKSELISLERDIR”
Kis mevsiminin yaklasmasi ile Avrupa merkezli olarak baslayan ancak, küresel etkilere sahip enerji krizlerinin derinlesme kaygisi Türkiye’nin üretim ve ihracat potansiyelini daha da önemli hale getiriyor. Artik, 251 milyar dolarlik bir ihracat seviyesine ulasan ekonomimizin küresel mal ticaretinden aldigi payda yüzde 1’in üzerine çikmistir. Ithalatimizdaki artisin ve dolayisiyla cari denge hedefimizdeki bozulmanin sebebi ise, enerji ve emtia fiyatlarindaki öngörülemez yükselislerdir. Nitekim, yilin ilk alti ayindaki cari islemler dengemiz enerji hariç bakildiginda 8,1 milyar dolar fazla vermektedir. Buna ragmen, enerji dahil cari fazla vermek için çalismalarimizi artan bir hizla sürdürüyoruz.
“TOPLAM ISTIHDAMIN TARIHIMIZIN EN YÜKSEK RAKAMI OLAN 31 MILYON SINIRINA DAYANMIS OLMASI”
Ülkemizin enerji ihtiyacinin yerli, milli, sürdürülebilir kaynaklardan teminine yönelik çok sayida projeyi hayata geçiriyoruz. Yeni programimizi, istihdam merkezli olusturdugumuzu her firsatta vurguluyorum. Son iki yilda istihdamda net 5 milyon kisilik artisla, toplam istihdamin tarihimizin en yüksek rakami olan 31 milyon sinirina dayanmis olmasi bu alandaki hedeflerimize de ulastigimizin ispatidir.
“TÜRKIYE OLARAK, YILBASINDAN SONRA ÜLKEMIZDEKI ENFLASYONUN HIZLI BIR SEKILDE INISINE SAHITLIK EDECEGIZ”
Dünyanin her ülkesi kendi ekonomik gerçekligine göre, son 40-50 yilda esi benzeri görülmemis enflasyon tehditleri ile mücadele ediyor. Özellikle gelismis ülkeler aldiklari tüm önlemlere ragmen henüz enflasyon sorununa çözüm bulabilmis degiller. Türkiye olarak, yilbasindan sonra ülkemizdeki enflasyonun hizli bir sekilde inisine sahitlik edecegiz. Önce kirkligi, ardindan otuzlugu, yil sonuna dogru yirmili rakamli enflasyon ile ülkemizi bu tehdidin gölgesinden çikarmayi planliyoruz. Bu süreçte refah kaybi yasayan dar ve orta gelir grubuna mensup vatandaslarimiza yönelik destekleyici çalismalari arttirarak devam edecegiz. Asgari ücretten, emekli ve memur maaslarini yükseltmeye, sosyal yardim programlarini yeni bir anlayis ile ele alarak hakkaniyet ilkesine dayali olarak tabanini genisletmeye kadar pek çok tedbiri hayata geçirecegiz.
“ORTA VADELI PROGRAM 2023 VE 2025 YILLARI ARASINDAKI ÇALISMALARIMIZIN REHBERI OLACAKTIR”
Dünkü Resmî Gazete’de yayinlanan Orta Vadeli Program enflasyonun düsürülmesi basta olmak üzere bu mücadelenin yol haritasidir. Cumhurbaskanligi’nin koordinasyonunda tüm bakanliklarimizin ve kurumlarimizin katilimiyla hazirlanan Orta Vadeli Program 2023 ve 2025 yillari arasindaki çalismalarimizin rehberi olacaktir. Program döneminde ülkemizin kalkinma potansiyelini ve istihdamini artiran yüksek katma degerli üretime öncelik veren ihracat temelli sürdürülebilir büyümeyi hedef alan bir strateji uygulayacagiz. Bu dönemde, hizmet gelirlerindeki zaten yasanmakta olan artisin düzenli sekilde sürmesini bekliyoruz.
Pek çok detayi bulunan Orta Vadeli Program’a göre, tüm kurumlarimiz kendi bütçe hazirliklarini baslatmislardir. Meclis’imizin de takdiri ile yürürlüge girecek 2023 bütçemizi ülkemizin hedeflerine dogru atmis oldugumuz yeni ve önemli adimlarin zemini kilmak istiyoruz. Ne seçim sürecinin ne de herhangi bir baska bir iç veya dis gelismenin 85 milyonun gelecegi bakimindan kritik öneme sahip bu program ve bütçe dengelerini bozmasina riza göstermeyecegiz.
“50 BIN ÇADIR, 10 BIN GIDA VE TEMIZLIK KOLISI BÖLGEYE GÖNDERILMEK ÜZERE HAZIRLANDI”
Geçtigimiz günlerde Pakistan’da etkili olan ve ülkenin önemli bir kismini sular altinda birakan sel sonrasi ortaya çikan görüntüler 85 milyon olarak hepimizi yüregini daglamistir. Muson yagmurlarinin etkisi ve küresel isinma sebebi ile, yüksek daglardaki buzullarin erimesi ile ülke topraklarinin 3’te 2’si sel sulari altinda kalmistir. AFAD Baskanligi koordinasyonunda 16 sivil toplum kurulusumuzun destegi ile 50 bin çadir, 10 bin gida ve temizlik kolisi bölgeye gönderilmek üzere hazirlandi. Bugün itibari ile 11 uçak ve 2 iyilik treni bölgeye hareket etti.
Olusturulan hava köprüsü, iyilik trenleriyle Pakistanli kardeslerimizin yaralarini sarana kadar elimizdeki imkanlari kendileriyle paylasmayi sürdürecegiz. Toplam 500 bin gida kolisini her hafta 2 tren kaldirarak 14 seferde Pakistan'a ulastirmak hedefimizdir.
“GENEL SAGLIK SIGORTASI SISTEMIMIZIN DÜNYADA ESI BENZERI YOKTUR”
Türkiye'nin son 20 yilinda gerçeklestirdigi kalkinma devriminin en iftihar verici sonuçlarindan biri de saglikta yasanmistir. Genel saglik sigortasi sistemimizin dünyada esi benzeri yoktur. En ücra köselere kadar yayilan tam tesekküllü hastanelerimiz, teshis, tedavi, ilaç temini mekanizmalarimizla en yaygin ve kaliteli saglik hizmetini sunuyoruz.
“SABIT EK ÖDEMELERINI MERKEZI YÖNETIM BÜTÇESINE ALARAK YASANAN KARMASA VE MEMNUNIYETSIZLIGI ORTADAN KALDIRDIK”
Sehir hastanelerimiz salgin döneminde önemi daha iyi anlasilan benzersiz bir yeniliktir. Saglik çalisanlarimizin, doktorlarimizin özlük haklariyla ilgili tartismalar sagliktaki bu güzel tabloyu gölgelemeye baslamisti. Saglik çalisanlarimiza tüm sorunlarini çözme sözü verdik. Sabit ek ödemelerini merkezi yönetim bütçesine alarak yasanan karmasa ve memnuniyetsizligi ortadan kaldirdik. Emeklerine de yansiyacak sekilde özlük haklarinda yaptigimiz iyilestirmelerin saglik çalisanlarimiz tarafindan büyük memnuniyetle karsilandigini görmekten memnuniyet duyuyoruz.
6 BIN HEKIMIN KAMUYA DÖNME MÜRACAATI
Saglik Bakanligi ile üniversite hastanelerinde çalisanlar, doktorlarimiz arasinda ortaya çikan farki kapatmis oluyoruz. Hayata geçirdigimiz beyaz reformun meyvelerini 6 bin hekimimizin kamuya dönmek için müracaatiyla almaya basladik. Amacimiz 85 milyona saglik hizmeti vermek saglik çalisanlarimizin huzur içinde görevini yerine getirmeyi temin etmektir.
“ICRA TAKIBINE UGRAMASINA YOL AÇAN 2 BIN LIRA VE ALTINDAKI BORÇLARI TASFIYE EDIYORUZ”
Bugün kamuoyu ile paylasmak istedigimiz bir baska müjdemiz de icra takibine düsmüs, dosyasi bulunan vatandaslarimizla ilgilidir. Bilindigi gibi hükümet olarak ülkemizin ihtiyaci olan altyapi ve üstyapi yatirimlari yaparken diger yandan refahi artirmak ve artan refahi adil dagitmak için de çalisiyoruz. Milletimizin can ve mal emniyeti, huzur, refah, baris ve güven içinde yasamasi birinci önceligimizdir.
Bu anlayisla isçilerimizin, emeklilerimizin, memurlarimizin ücretlerine önemli iyilestirmeler yaptik. Bugday, arpa, çay, findik, üzüm basta olmak üzere tüm ürünlere haklari olan fiyatlari vererek çiftçilerimizi memnun eden adimlari attik. Bugün aldigimiz yeni bir kararla da vatandaslarimizin bir kisminin icra takibine ugramasina yol açan 2 bin lira ve altindaki borçlari tasfiye ediyoruz. Buna göre 15 Agustos 2022 tarihinden önce icra takibi baslatilmis 2 bin lira ve altindaki alacaklarin gider gösterilerek vergiden düsürülmesini ve tasfiyesini sagliyoruz. Varlik yönetim sirketlerine devredilmis alacaklar da buna dahildir. Yaklasik 10 milyon dosya ve 5,5 milyon vatandasimiz icra takibinden kurtulmus olacaktir.
Aldigimiz bu kararin yasal düzenleme boyutunu Ekim ayinda Meclis’in açilmasiyla birlikte Cumhur ittifakinin Meclis gruplari adimini atacaktir.
“DOGALGAZ TÜKETIM DESTEGI PROGRAMINI BU YIL DA SÜRDÜRECEGIZ”
Bir diger müjdemizde, 2022-2023 egitim ögretimle ilgili hazirliklarini yürüten ihtiyaç sahibi ailelerimize olacaktir. Sosyal yardimlasma ve dayanisma vakiflarimiza bu ailelere destek olmak üzere ilave kaynak aktarimi yaptik. Ihtiyaç sahibi ailelerimizin ilçelerindeki vakiflara basvurmalari gerekiyor. Dogalgaz tüketim destegi programini bu yil da sürdürecegiz. Ev sahibi veya kiraci, tüm vatandaslarimiz 5 Eylül'den itibaren e-devlet üzerinden basvurularini yapabilirler.
Kronik hastalarin, yasam destek cihazlarina bagli ailelere dogalgaz destegi yüzde 5 fazlasiyla yapilacaktir. Sartlari tutmadigi için diger yardimlardan yararlanamayan 831 bin vatandasimiza Temmuz ayinda 427 milyon destek saglamistik. 1,6 milyon kisinin 1 milyar lirayi bulan Agustos ayi ödemelerini 7 Eylül'de gerçeklestiriyoruz.”