MEHMET BEKAROGLU: "DENETLENMEYEN MÜSTAKIL SU DEPOLARI HALK SAGLIGINI TEHDIT EDIYOR"

MEHMET BEKAROGLU:

CHP Istanbul Milletvekili Mehmet Bekaroglu, belediyelerin denetimi disinda kalan müstakil su depolarinin halk sagligini tehdit ettigini belirterek, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum'a “Türkiye’de müstakil su depolarinin sayisi kaçti

CHP Istanbul Milletvekili Mehmet Bekaroglu, belediyelerin denetimi disinda kalan müstakil su depolarinin halk sagligini tehdit ettigini belirterek, Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum'a “Türkiye’de müstakil su depolarinin sayisi kaçtir? Bunlara ait iletim hatlarinin uzunlugu ne kadardir? Bu konuda devletin elinde herhangi bir envanter çalismasi var midir? Bu depolarin uygunluk denetimi yapilmakta midir? Yapiliyorsa hangi kurum bu denetimleri ne siklikta yapmaktadir? Bu denetimlerden hangi kamu kurumlari sorumludur” diye sordu.

CHP Istanbul Milletvekili Mehmet Bekaroglu, belediyelerin denetimindeki su depolarinin disinda kalan müstakil su depolarinin hiçbir sekilde denetlenmedigini, temizliginin ve su analizlerinin yapilmadigini, bunun da halk sagligini ciddi sekilde tehdit ettigini belirtti. Konuyla ilgili Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum’un yanitlamasi istemiyle TBMM Baskanligi’na soru önergesi veren Bekaroglu, su degerlendirmeleri yapti:

“MÜSTAKIL SU DEPOLARININ KONTROL VE DENETIMI IÇIN GENEL BIR MEVZUAT EKSILIGI SÖZ KONUSU”

“17 Subat 2005 tarih ve 25730 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren, Insani Tüketim Amaçli Sular Hakkindaki Yönetmelik’le içme-kullanma suyunun; depoda ve iletim hatlarinda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik degisime ugramadan saglikli ve temiz haliyle tüketiminin saglanmasinin amaçlandi. Ne var ki, günlük 10 metreküpten az su saglayan veya 50’den az kisi tarafindan kullanilabilecek müstakil su kaynagindan temin edilen sular bu yönetmelik kapsami disinda tutulmustur. Bazi belediyeler, çikardiklari yönetmelikle bina içi su depolarini kontrol ve denetim altina almis olsalar da günlük 10 metreküpten az su saglayan veya 50’den az kisi tarafindan kullanilan sular için; su depolarinin bakimi, temizligi, dezenfeksiyonu ile iletim hatlarinin kontrol ve denetimi için genel bir mevzuat eksikligi söz konusudur.

“DAGINIK YERLESIM NEDENIYLE RIZE'DE ÇOK SAYIDA MÜSTAKIL DEPO VAR”

Karadeniz Bölgesi ve özellikle daginik yerlesimin oldugu Rize il ve ilçelerinde birçok hane, içme-kullanma suyu ihtiyacini, evlerine yakin yerlerde yaptiklari müstakil su depolari araciligi ile karsilamaktadir. Bu depo ve iletim hatlarinda kullanilan malzemeler ulusal ve uluslararasi standartlara uygun degildir. Onlarca yil hiçbir bakim, temizlik, dezenfeksiyon, su analizi, kontroller yapilmamistir ve bu durum halk sagligini tehdit etmektedir.”

“MÜSTAKIL SU DEPOLARI DENETLENIYOR MU”

Bekaroglu, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'a su sorulari yöneltti:

“Türkiye’de müstakil su depolarinin sayisi kaçtir? Bunlara ait iletim hatlarinin uzunlugu ne kadardir? Bu konuda devletin elinde herhangi bir envanter çalismasi var midir? Bu depolarin uygunluk denetimi yapilmakta midir? Yapiliyorsa hangi kurum bu denetimleri ne siklikta yapmaktadir? Bu denetimlerden hangi kamu kurumlari sorumludur? Belediyelerin, Saglik Bakanligi’nin ve Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü’nün bu konuda bir sorumlulugu var midir? Denetimler sonucu uygun olmadigi tespit edilen depo ve iletim hatlari uygun hale getirilmekte midir? Son 5 yil içinde uygun olmayan kaç adet su deposu uygun hale getirilmis, ne kadar uzunlukta iletim hatti iyilestirilmistir? Rize il genelinde müstakil su deposu sayisi kaçtir, bunlara ait iletim hatlarinin toplam uzunlugu ne kadardir? Rize il merkezi ile ilçelerdeki köy ve mahallelerde kullanilmakta olan müstakil su depolari ile bunlara ait iletim hatlarinin denetimi yapilmakta midir? Evlerde sulardan alinan numuneler incelenmekte midir? Müstakil su depolarinin denetlenmesi ile ilgili mevzuatta eksiklik oldugunu ve bunun giderilmesi gerektigini düsünüyor musunuz?”