Restorasyon çalismalari süren Kiz Kulesi ile ilgili bir videoda perde arkasina alinan kulenin yikildigi izlenimi verecek bir görüntünün ortaya çikmasi tartisma yaratti. Bunun üzerine Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü, “Evrensel koruma ilkelerine bagli kalarak külah kismi yapidan uzaklastirilmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapilmasina yönelik çalismalar devam etmekte” açiklamasini yapti.
Geçen yildan bu yana bir yildir “restorasyon” çalismalari süren Kiz Kulesi, etrafina kurulan insaat iskelesi üzerindeki branda ile kapatilmis durumda. Ancak bugün sosyal medyada kuleye iliskin bir görüntünün yayinlanmasi “kule yikildi mi” tartismasini gündeme getirdi. Videoda, etrafina geçirilen panelin arkasindan geçen bir vapurun siluetinin kesintisiz biçimde soldan saga dogru hareket etmesi, örtülen kisimdaki kule duvarlarinin yikilmis oldugu görüntüsünü ortaya çikardi. Birçok Twitter kullanicisi da bu duruma tepki gösterdi.
“KÜLAH KISMI YAPIDAN UZAKLASTIRILMAKTA”
Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü bir açiklama yaparak 82 yil önce yangin sonrasinda kulede insa edilen betonarme eklentinin depreme dayanikli olmadigi, proje dogrultusunda “külah kisminin yapidan uzaklastirildigini” bildirdi. Açiklama söyle:
“1940’li yillarda kiz kulesinde yasanan yangin sonrasinda yapilmis olan betonarme eklenti, alaninda uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çili, Han Tümertekin ile Istanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakif Üniversitesi tarafindan hazirlanan yapinin depreme karsi dayaniminin olmadigina iliskin raporlar ve yine danisman hocalarimizin kontrollügünde hazirlanan projeler dogrultusunda evrensel koruma ilkelerine bagli kalarak külah kismi yapidan uzaklastirilmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapilmasina yönelik çalismalar devam etmekte olup restorasyona ve Kiz Kulesine iliskin tüm belgeler ve gelismeler ‘kizkulesi.com’ sitesinden tüm halkimizla paylasilmaktadir. 2023 yilinda, Cumhuriyetimizin 100. yasinda, Kiz Kulesi, tarihi ve abidevi degerine uygun sekilde, bir anit eser ve müze olarak hizmet verecektir.”